kesä/ leivät ja leivonnaiset/ sesonkiruoat

Raparperijuustokakku

Raparperijuustokakku

Vielä yksi raparperiresepti eli hurmaava raparperijuustokakku! Olen ehtinyt tehdä alkukesästä pari raparperiohjetta – raparperisorbettia ja raparperimehua. Viime vuonna tein raparperipannacottaa. Tästä voi varmaan päätellä, että pidän raparperista kovasti? Tämän raparperijuustokakun juju on sen kaunis raparperikoristus. Raparperijuustokakku myös maistuu vahvasti raparperilta täytteen raparperihillokkeen ansiosta. Raparperijuustokakussa on kolme kerrosta: keksipohja, raparperihillokkeella maustettu juustokerros ja raparperisiivuista sekä liivatekiillotteesta koostuva koristekerros.

Olen ihastellut Pinterestissä ihania raparperileivonnaisia, joissa raparperi on siivutettu ohuiksi viipaleiksi leivonnaisten pinnalle. Monesti ulkomaalaisissa resepteissä käytetään läpeensä punaista raparperilajiketta, jonka väri on kaunis punainen. Kotimaiset raparperit ovat kuitenkin usein vain kuoreltaan punaisia, joten tein raparperikoristeet simppelisti siivuttamalla pestyjen raparperinvarsien punaiset kuoret ohuelti. Raparperien vihreän sisuksen käytin täytteen raparperihillokkeen tekemiseen. Ohuet koristeeksi tulevat raparperisiivut dipattiin muutamaksi sekunniksi kiehuvaan veteen niin, että ne hiukan pehmenivät. Lopuksi siivut vain leikattiin sopivan pituisiksi ja aseteltiin kakun päälle. Lisäksi tein vielä raparperisiivujen päälle kevyen liivatekiillotteen raparperimehusta ja liivatteesta. Raparperin luonnollinen värivaihtelu näyttää ihanalta kakun päällä. Vaikka raparperisiivut ovat älyttömän nättejä, tokikaan niitä ei ole kovin helppoa leikata kakkulapiolla. Tein kakun vähän pienemmässä, 17 sentin kakkuvuoassa, joten raparperisiivuja pitkin leikkaamalla sai koko kakun levyisiä kakkupaloja, joka toimi tässä tapauksessa oikein hyvin. Jos teet kakusta isomman version, kannattaa raparperisiivut ehkä puolittaa keskeltä.

Raparperijuustokakku

Kaurakeksipohja antoi kakulle rapeutta. Pohjassa on vain murskattuja kaurakeksejä ja voita sekoitettuna. Varsinainen juustokakkuosuus koostui raparperinvarsien sisuksista keitetystä, mausteisesta hillokkeesta, tuorejuustosta ja liivatteesta. Pidän kovasti raparperin ja mausteiden yhdistelmästä, joten käytin hillokkeeseen sokeria, kanelia ja kardemummaa. Sokerin määrää muuttamalla saat raparperien kirpeyttä taitettua halutessasi enemmänkin – minun makuuni on kuitenkin enemmän vähän kirpeä raparperi, joten sokeria on käytetty hillokkeeseen melko hillitty määrä. Sekoitin hillokkeen tuorejuustoon ja liivatteeseen, mutta jos haluat juustokakkukerroksesta siistimmän ja juhlavamman, kannattaa raparperihilloke levittää suoraan kaurakeksipohjan päälle ja vasta sen päälle tuorejuusto-liivateseos. Näin juustokakkuosuus jää valkoiseksi ja sileäksi. Hillokkeen voisi myös soseuttaa tasaisemmaksi, mutta minä pidän enemmän vähän rustiikkisesta suutuntumasta myös leivonnaisissa. Tämä kakku oli mainio yhdistelmä makeutta, kirpeyttä, täyteläisyyttä ja raikkautta.

Raparperijuustokakku

Tulosta resepti
Määrä: 4 Valmistusaika: 1+3h

Raaka-aineet

  • 10 kaurakeksiä
  • 1 dl sulatettua voita
  • iso nippu raparperia
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 tl kanelia
  • 1 pkt maustamatonta tuorejuustoa
  • 3 liivatelehteä

Valmistaminen

1

Murskaa kaurakeksit ja sekoita keksimurusten joukkoon sulatettu voi. Painele keksipohja pienen (halkaisijaltaan 17 sentin) irtopohjavuoan pohjalle.

2

Viipaloi raparperin varsista punaiset kuoret ja pilko vihreät sisukset. Kiehauta kattilassa vettä ja dippaa raparperiviipaleet veteen hetkeksi, että ne pehmenevät hiukan.

3

Laita raparperipalat kattilaan sokerin, kardemumman ja kanelin kanssa. Kiehauta ja anna raparperien pehmetä, tässä menee noin 10-15 minuuttia. Jäähdytä hilloke.

4

Liota liivatteita 10 minuuttia kylmässä vedessä. Purista sitten liivatteet kuiviksi ja sekoita kaksi liivatetta kuumaan vesitilkkaan. Anna jäähtyä hiukan ja sekoita tuorejuustoon. Sekoita joukkoon myös jäähtynyt hilloke. Levitä juustomassa pohjan päälle.

5

Asettele raparperiviipaleet juustomassan päälle. Sekoita viimeinen liivatelehti kuumaan vesitilkkaan ja valele vedellä raparperiviipaleet. Anna kakun tekeytyä jääkaapissa vähintään kolme tuntia, mielellään enemmänkin, ennen tarjoilua.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi