jälkiruoat/ sesonkiruoat/ syksy

Paistettu viikunajuustokakku suolakinuskilla

Paistettu viikunajuustokakku

Viikunajuustokakku on syksyn kaunein kakku! Tein syntymäpäiväni kakkukahveille syksyisen version klassisesta juustokakusta. Usein teen juustokakusta paistamatonta versiota, mutta koleat kelit saivat tällä kertaa innostumaan enemmän paistetusta juustokakkuversiosta. Juustokakun paistamisessa pitää olla tarkkana, että kakku säilyttää mehevyytensä ja paistamiseen onkin pari niksiä. Paistoin kakkua ensin 150 asteessa vajaan tunnin, jonka jälkeen avasin uunin luukun, päästin höyryt pois uunista ja jätin kakun jälkilämpöön vielä tunniksi. Tällä taktiikalla oma matalakin kakkuni jäi juuri sopivan meheväksi ja kosteaksi. Juustokakun pohjan tein kaurakekseistä, pähkinöistä ja voista. Juustotäytekin oli aika klassinen ja sisälsi juustoa, kananmunia, sokeria, vaniljatangon, sitruunan mehua ja sitruunan raastettua kuorta.

Paistettu viikunajuustokakku

Kakusta olisi tullut vielä näyttävämpi, jos sen olisi tehnyt pienempään vuokaan, jolloin kakusta olisi tullut hiukan korkeampi. Iso rento pino kakun päällle kasattuja viikunoita ja pähkinöitä kuitenkin hämäsi kakun näyttämään reilusti muhkeammalta kuin mitä se olikaan. Viikunat oli pesty ja paloiteltu, niistä kakku saikin kauniin koristeen superhelposti. Viikunat ovat ulkonäöltään niin upeita, tekisi mieli laittaa niitä vähän kaikkialle! Yritä valita mahdollisimman tummia eli kypsiä viikunoita. Kypsä viikuna on sisältä punainen ja maistuu makeammalta kuin sisältä vaaleampi viikuna. Pähkinät antavat kakulle vähän kaivattua rapeutta ja täyteläistä makua, kun taas viikunat makeudestaan huolimatta raikastavat tuhtia kakkua hiukan.

Kakku sai viimeisen silauksen suolakinuskista, jota sai kaataa kannusta oman kakkupalasensa päälle sen mukaan, kuinka makeasta kakusta pitää. Kinuski makeuttaa myös viikunoita, jos et löydä ihan parhaimmillaan olevia hedelmiä. Suolakinuski syntyy nopeasti ja yksinkertaisesti keittämällä fariinisokeria ja kermaa kattilassa hetken aikaa. Valmis kinuski maustetaan suolalla. Paitsi että viikunajuustokakku on syksyn kaunein, täyteläisen juustokakun, raikkaiden viikunoiden, rapeiden pähkinöiden ja makean suolakinuskin yhdistelmä on vastustamattoman herkullinen!

Paistettu viikunajuustokakku

Paistettu viikunajuustokakku suolakinuskilla

Tulosta resepti
Määrä: 8 Valmistusaika: 2h+4h

Raaka-aineet

 • 2 dl kaurakeksejä
 • 2 dl pähkinöitä
 • 50 g voita
 • 3 kananmunaa
 • 600 g maustamatonta tuorejuustoa
 • 1 dl sokeria
 • 1/2 vaniljatanko
 • 1 sitruuna
 • 2 dl kuohukermaa
 • 2 dl fariinisokeria
 • 0,5 tl suolaa
 • viikunoita
 • pekaanipähkinöitä

Valmistaminen

1

Tee ensin juustokakun pohja hienontamalla kaurakeksit ja pähkinät muruksi. Sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele pohja irtopohjavuokaan ja laita jääkaappiin.

2

Valmista sitten kakun täyte sekoittamalla keskenään kananmunat, tuorejuustot, sokeri, puolikkaan vaniljatangon siemenet, puolikkaan sitruunan mehu ja kokonaisen sitruunan raastettu kuori. Kippaa täyte pohjan päälle ja tasoita.

3

Paista juustokakkua uunissa 150 asteessa 40-50 minuuttia. Sammuta sitten uuni ja avaa uunin luukku päästääksesi höyryt ulos. Sulje luukku ja jätä kakku jälkilämpöön tunniksi. Jäähdytä kakku ja laita se vähintään neljäksi tunniksi, mielellään yöksi jääkaappiin.

4

Valmista seuraavana päivänä suolakinuski sekoittamalla kerma ja fariinisokeri ja kuumentamalla seos kattilassa. Kiehauta ja anna kiehua vähintään 10 minuuttia, kunnes seos sakenee. Sekoita lopuksi joukkoon suola.

5

Koristele juustokakku viikunalohkoilla ja murustelluilla pähkinöillä. Tarjoa suolakinuskin kera.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi