leivät ja leivonnaiset/ sesonkiruoat/ syksy/ talvi

Lammaspiiras

Lammaspiiras

Söin keväällä Lontoossa ihanaa lammaspiirasta ja sen jälkeen olen kaavaillut tekeväni samanmoista itsekin. Nyt kelien viilettyä vähän pääsin vihdoin ajatuksista tekoihin. Pitkästä valmistusajasta huolimatta lammaspiiras valmistuu helposti (lihat kypsyvät uunissa omaa tahtiaan) ja maku on huippu! Piiraan täyte on aika simppeli, vain lihaa ja sipulia, mutta tästä huolimatta erittäin herkullinen.

Haudutin lampaan potkia uunissa lihaliemessä useamman tunnin ajan. Lihaliemen ansiosta potkat saa unohtaa uuniin vaikka useaksi tunniksi, eivätkä ne siitä hätkähdä. Lihaliemenä käytin valmista Puljongin lihalientä (joka on erittäin hyvää), mutta jos sinulla on itse tehtyä lihalientä, aina parempi! Piiraaseen voi käyttää mitä tahansa pidempään haudutettavaa lihaa, mutta suosittelen lämpimästi juuri lammasta, josta tulee piiraaseen erityisen maukas maku. Parhaiten pitkään haudutuksee sopivat hiukan rasvaiset ruhon osat, jotka eivät kuivu pitkässäkään kypsennyksessä, mutta lihaliemessä hauduttamisen ansiosta tähän voi käyttää vähärasvaisempaakin lihaa niin halutessaan. Haudutetuista lihoista poistin luut ja lihat raavin hienoksi haarukalla.

Lammaspiiras

Lihan lisäksi karamellisoin reilun määrän sipulia voin ja sokeriripauksen avulla miedolla lämmöllä paistinpannulla. Sekoitin piiraan täytteeksi karamellisoidut sipulit, lihat ja lihaliemen. Maustoin täytteen yksinkertaisesti suolalla, pippurilla ja timjamilla. Timjami antaa erityisen ihanan makuvivahteen lihan ja makean sipulin rinnalle. Kokosin täytteen taikinakuoren sisään ja kypsensin kokonaisuuden vielä uunissa. Piiraan voi tehdä myös ilman kantta, mutta mielestäni juuri kannen alta löytyvä höyryävä lihatäyte on tässä piiraassa parasta, joten suosittelen näpertämään kannen kanssa vähän. Helpoiten piiras onnistuu valmiista voitaikinasta.

Piiraan täyteläisen taikinakuoren alta löytyvä pehmeäksi hautunut liha ja makea sipuli ovat erittäin maistuva kokonaisuus. Tuhti lammaspiiras sopii tarjottavaksi vaikkapa raikkaan vihersalaatin kera eikä kaipaa pöytään muuta. No, ehkä korkeintaan lasillisen jotain hyvää punaviiniä!

Lammaspiiras

Lammaspiiras

Tulosta resepti
Määrä: 4 Valmistusaika: 3+1,5h

Raaka-aineet

  • 2 isoa lampaan potkaa
  • 0,5 l lihalientä
  • suolaa
  • pippuria
  • 2 isoa sipulia
  • nokare voita
  • 1 rkl sokeria
  • valmista voitaikinaa
  • timjamia
  • 1 kananmuna

Valmistaminen

1

Ruskista lampaan potkat paistinpannulla (pinnat kiinni) ja kaada sitten niiden päälle lihaliemi. Mausta suolalla ja pippurilla. Kypsennä potkia uunissa 120 asteen lämmössä 3-5 tuntia, kunnes ne ovat hajoavan pehmeitä. Siivoa potkista luut pois ja revi liha paloiksi. Ota lihaliemi talteen.

2

Kuori ja pilko sipulit. Sulata voi paistinpannulla, lisää sipulit ja sokeri. Hauduta sipulit pehmeiksi ja karamellisoituneiksi miedolla lämmöllä. Sekoita joukkoon lihat ja lihaliemi, mausta timjamilla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

3

Kaulitse voitaikina kahdeksi pyöreäksi levyksi. Painele toinen levy uunivuoan pohjalle. Kaada päälle liha-sipulitäyte. Nosta toinen taikinalevy täytteen päälle ja paina reunat kiinni. Voitele taikinan pinta kananmunalla. Paista piirasta uunissa 175 asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea. Tarjoa vihersalaatin kera.

You Might Also Like