sesonkiruoat/ syksy/ uuniruoat

Sieni-kaalikääryleet

Sieni-kaalikääryleet

Kaalikääryleet ovat jokasyksyistä suosikkiruokaani. Lapsena en kaalikääryleistä tai -laatikosta välittänyt, mutta sittemmin ne ovat alkaneet maistua. Olen tehnyt kaalikääryleistä useamman postauksen blogiinkin, ihan perinteisestä versiosta ylikypsällä porsaalla täytettyyn versioon. Tällä kertaa kääryleiden täytteeseen kuitenkin pääsi pelkästään sieniä ja näistä tulikin kasvisruokaa – sieni-kaalikääryleet. Suppilovahveroiden maku sopi kaalikääryleiden sisään erinomaisesti, eivätkä nämä kaivanneet lihatäytettä yhtään!

Koska kaalikääryleiden valmistamisessa menee jonkin aikaa, ovat ne mielestäni ennen kaikkea juhlaruokaa. Siksi nämä sieni-kaalikääryleet ovatkin kekrikemujen paras tarjottava – kuorena kotimaista sesongin savojinkaalia ja täytteenä tuoreita suppilovahveroita, sipulia, vähän riisiä. Mausteena oman puutarhan kuivattu oregano suolan ja pippurin lisänä. Ja päälle reilusti siirappia makua antamaan! Kääryleet tarjoillaan tietysti itse keitetyn puolukkahillon kera. Savojinkaali on superkaunis kasvis ja sitä ihastelin kääryleitä kääriessäni – liian harvoin tulee tuota ihanan näköistä kaalia hyödynnettyä. Makeat, mutta samalla sienten ansiosta metsäisen makuiset kaalikääryleet ovat paitsi kauniita, myös super maukkaita!

Sieni-kaalikääryleet

Minun sadonkorjuuni koostuu juuri sienistä ja marjoista – vaikka omasta hyötypuutarhasta haaveilenkin, sellaista minulla ei valitettavasti ainakaan vielä ole. Sieniä ja marjoja on onneksi metsissä saatavilla kenelle vain. Sieni-kaalikääryleet ovat samaan aikaan sekä perinteinen että tuore ohje. Minulle syyskauden parasta sesonkiruokaa ovat ehdottomasti sienet höystettynä parhailla kotimaisilla sesonkikasviksilla – nämä kaksi yhdistyvät tässä ohjeessa. Lisäksi tässä on vielä syksyn parhaat marjatkin! Siksi tässä on mielestäni sadonkorjuujuhlien paras herkku! Osallistun tällä ohjeella kekri-reseptikilpailuun – Talonpoikaiskulttuurisäätiö pyrkii tuomaan kekrin taas tutuksi ympäri Suomen ja palauttamaan sen suomalaiseen ruokapöytään ja syksyyn. Mahtava tavoite, jota haluan ehdottomasti olla tukemassa! Mikäpä olisi parempaa, kuin viettää syksyn pimetessä sadonkorjuujuhlaa ystävien kera?

Sieni-kaalikääryleet

Sieni-kaalikääryleet

Tulosta resepti
Määrä: 4 Valmistusaika: 1,5h+2h

Raaka-aineet

 • 1 iso savojinkaali
 • 4 dl vettä
 • 1 dl puuroriisiä
 • 1,5 litraa tuoreita suppilovahveroita
 • 2 sipulia
 • 3 valkosipulinkynttä
 • 2 dl kermaa
 • 1/2 dl korppujauhoja
 • kuivattua oreganoa
 • suolaa
 • pippuria
 • voita
 • siirappia
 • puolukkahilloa

Valmistaminen

1

Leikkaa kaalista lehdet yksi kerrallaan irti ja pehmennä niitä kiehuvassa vedessä hetki. Nosta lehdet sitten valumaan pyyhkeen päälle ja anna lehtien jäähtyä hiukan.

2

Keitä vesi, mausta se suolalla ja lisää puuroriisi. Kypsennä riisit. Kuori ja pilko sipulit. Kuullota sipulit pannulla ja lisää sitten sienet, ruskista. Laita kulhoon korppujauhot ja kerma, anna turvota hetki. Lisää seokseen riisi, sienet, sipulit ja mausteet.

3

Aloita sitten kääryleiden kääriminen. Laita jäähtynyt kaalin lehti leikkuulaudalle tai lautaselle, nosta sen keskelle lusikallinen täytettä, käännä lehdet sivuilta täytteen päälle ja pyöräytä lehti täytteineen tiukaksi kääryleeksi.

4

Asettele kääryleet uunivuokaan voinokareiden päälle saumapuoli alaspäin. Valuta päälle siirappia. Paista kääryleitä uunissa ensin 225 asteessa, kunnes ne ruskistuvat pinnoiltaan, ja laske sitten lämpötila 175 asteeseen. Kypsennä kaalikääryleitä matalammalla lämmöllä vielä pari tuntia. Valele kääryleitä paistamisen aikana paistoliemellä. Tarjoa puolukkahillon kanssa!

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi