lisukkeet/ sesonkiruoat/ syksy

Sikurirouskujauhe

Sikurirouskujauhe

Kerroin aiemmin syksyllä, kuinka haluaisin oppia tunnistamaan muutaman uuden sienen ja sain kuin sainkin tavoitteen täytettyä, vaikka metsäreissut ovat lukumäärältään jääneetkin aika harvoiksi. Saalis on kyllä lähes joka reissulla ollut ylitsepursuavan hyvä – käy kurkkaamassa saaliskuvia instagramin puolella! Uusien sienien osalta kiinnostuksen kohteena olivat sikurirouskut, nokirouskut ja männyntuoksuvalmuskat. Viimeksi mainittuja ei tullut vastaan ollenkaan. Nokirouskuja kyllä löysin sen verran, että ne tunnistin, mutta ei niistä ruoaksi asti riittänyt. Sikurirouskuja sen sijaan tuli vastaan kaikkialla! Myös mökin pihapiirissä, josta sain kerättyä aika hyvän satsin tuota uutta tuttavuutta. Siispä sain sikurirouskuja tarpeeksi sikurirouskujauhe-kokeilua varten.

Sikurirouskujen maku ja myös tuoksu ovat mielestäni tosi voimakkaita. Pannulla paistettuna sikurirouskut maistuivat reilusti mausteisilta, vaikka maustoin ne vain suolalla. Sieniä paistaessa koko asunto tuoksui currylta! Mieheni epäili sieniä myrkyllisiksi, vaikka mikään valkoista maitiaisnestettä erittävistä rouskuista ei myrkyllinen ole. No, parempi toki olla varovainen näiden kanssa, vaikka hyvällä menestyksellä sienet sitten söimmekin. Sikurirouskusta ei voi erehtyä, kun sen kerran onnistuu tunnistamaan – sientä kerätessä valkoinen maitiaisneste purskahtelee joka puolelle ja tuoksu on erittäin voimakkaasti curryinen. Sikurirousku on pienempi ja tummempi kuin tavallisesti koriini päätyvä kangasrousku.

Sikurirouskujauhe

Kuivasin suurimman osan saaliista (kuten teen pääosin muullekin sienisaalilleni kantarelleja lukuun ottamatta) ja jauhoin jauheeksi. Sikurirouskujauhe on päässyt kasvisliemen lisänä keittoihin ja patoihin, joihin se ei tuo juurikaan tunnistettavaa sikurirouskun makua, mutta kuitenkin reilusti umamin makua, joka kasvisliemistä usein lihaliemiin verrattuna puuttuu. Tällä saat siis vietyä kasviskeitotkin uudelle tasolle! Annostusta olen vielä hiukan testaillut, sillä en halua jyrätä ruokien makua pelkällä sikurirouskun maulla. Olen käyttänyt keittoihin nyt puolta teelusikallista jauhetta, mutta luulen, että määrän voi nostaa kokonaiseenkin teelusikalliseen. Joko sinä olet maistanut sikurirouskuja?

Sikurirouskujauhe

Tulosta resepti
Määrä: 0,5 dl Valmistusaika: 15 min

Raaka-aineet

 • 2 litraa tuoreita sikurirouskuja

Valmistaminen

1

Puhdista sienet ja halkaise ne. Kuivata sienet kasvikuivurissa tai esim. saunassa, kunnes ne ovat rapsahtavan kuivia.

2

Hienonna kuivatut sienet tehosekoittimella ja purkita kuivaan, tiiviiseen astiaan.

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Viikonloppukokki
  29.10.2017 at 13:53

  Minunkin tämän kauden uusi sieni on sikurirousku. Oikein ihmettelen, etten ole törmännyt sikureihin aiemmin. Ne näyttävät olevan metsässä tosi yleisiä.

  • Reply
   Sini
   29.10.2017 at 16:12

   Kiva kuulla, että muutkin ovat löytäneet sikurirouskut! Minäkin mietin, miksi en ole aiemmin näihin tutustunut, kun kuitenkin koko ikäni olen kangasrouskuja kerännyt… Aika samoilla kasvupaikoilla taitavat usein kasvaakin. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan!

  Kommentoi