jälkiruoat/ leivät ja leivonnaiset/ sesonkiruoat/ syksy

Porkkanakakku

Porkkanakakku

Kuivakakku, eikö kuulostaa tylsältä ja no – kuivalta? Juuri siltä kakulta, joka jää aina juhlissa koskemattomana tarjoilupöytään. Tämä porkkanakakku ei ole yhtään sellainen perinteinen kuivakakku! Porkkanakakku on yksi luottoresepteistäni mitä makeisiin leivonnaisiin tulee ja olen jakanut reseptin jo ihan blogin alkuaikoina yli viisi vuotta sitten, mutta ihana mausteisen mehevä kakku on edelleen ajankohtainen ohje ja ansaitsee uusinnan! Tästä mehevästä kakusta on kuivuus kaukana ja pehmeät jouluiset mausteet takaavat herkullisen makuelämyksen.

Resepti on toki päivittynyt vuosien varrella hiukan: olen lisännyt kanelin ja neilikan joukkoon kardemumman ja muutenkin lisännyt mausteiden määrää. Mausteethan juuri ovat tämän kakun juttu! Muuten en ole reseptiä lähtenyt muuttamaan – miksi korjata jotain mikä ei ole rikki? Kakku on porkkanaraasteen ja taikinaan käytettävän rypsiöljyn ja maidon ansiosta ihanan kostea. Makeutensa kakku saa fariinisokerista, joka tuo kakkuun myös tummaa paahteisuutta. Kakun päälle tulee vielä kuorrute, joka koostuu tuorejuustosta, sitruunamehusta, raastetusta sitruunan kuoresta ja tomusokerista. Kuorrute kruunaa muutenkin mehevän kakun. Makea kakku ja hiukan hapan kuorrute toimivat mainiona vastaparina.

Porkkanakakku

Yksi porkkanakakun parhaita puolia on se, että se on superhelppo tehdä! Työläin vaihe on porkkanoiden raastaminen – muuten ainekset vain sekoitetaan keskenään. Kakku on myös hyvä vieminen, kun itse kakun voi pakata yhteen rasiaan ja kuorrutteen toiseen – sitten vain perillä sipaisee kuorrutteen kakun päälle. Kakku myös paranee vanhetessaan, joten sen voi hyvin tehdä vähän etukäteen valmiiksi. Olen tehnyt samalla ohjeella myös maukasta kurpitsakakkua. Samaa reseptiä voi käyttää muistakin kasviksista tehtäviin kakkuihin. Tein kakun tällä kertaa kahteen pitkulaiseen vuokaan, näin siitä tuli mielestäni tavalliseen pyöreään verrattuna hauskemman näköinen. Koristeeksi ripottelin yksinkertaisesti rouhittuja pistaasipähkinöitä – ne paitsi näyttävät kauniilta, myös maistuvat ihanilta ja tuovat kakkuun kivasti purutuntumaa. Jäin miettimään, että kakkutaikinaankin olisi voinut upottaa hiukan rouhittuja pähkinöitä, eli jos kaipaat kakkuun vielä vähän rouheutta, lisää taikinaan noin desin verran pähkinöitä.

Porkkanakakku

Porkkanakakku

Tulosta resepti
Määrä: 2 Valmistusaika: 1,5h

Raaka-aineet

 • 4,5 dl porkkanaraastetta
 • 3,5 dl fariinisokeria
 • 2 dl rypsiöljyä
 • 1,5 dl maitoa tai vettä
 • 5,5 dl vehnäjauhoja
 • 1,5 tl leivinjauhetta
 • 1,5 tl soodaa
 • 0,5 tl suolaa
 • 1,5 tl kanelia
 • 1,5 tl neilikkaa
 • 1,5 tl kardemummaa
 • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
 • 0,75 dl tomusokeria
 • 2 rkl sitruunamehua
 • raastettua sitruunan kuorta

Valmistaminen

1

Sekoita keskenään fariinisokeri, rypsiöljy ja maito. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää ne sokeriseokseen. Lisää lopuksi joukkoon vielä porkkanaraaste.

2

Voitele kakkuvuoka ja kuorruta se vehnäjauhoilla. Kaada taikina kakkuvuokaan. Paista kakkua uunissa noin 45 minuuttia 175 asteessa.

3

Jäähdytä valmis kakku. Valmista kuorrute sekoittamalla tuorejuuston joukkoon tomusokeri, sitruunamehu ja raastettu sitruunan kuori. Levitä kuorrute kakun päälle, kuorrutteen ei tarvitse olla sileä vaan se saa olla reilusti röpelöinen. Ripottele halutessasi kuorrutteen päälle vielä rouhittuja pistaasipähkinöitä.

You Might Also Like

4 Kommentit

 • Reply
  Viikonloppukokki
  4.11.2017 at 10:36

  Olen kanssasi samaa mieltä: muoto on hauska. Joskushan vanhan reseptin upgraidaukseksi voi riittää, että valmistaa tai tarjoilee leivonnaisen eri astiassa kuin yleensä.

  • Reply
   Sini
   13.11.2017 at 14:49

   Aika pienillä asioilla tosiaan saa vanhan reseptin uudistettua!

 • Reply
  Maku on tärkein
  4.11.2017 at 11:01

  Porkkanakakku on kyllä huippuherkku moneen hetkeen. Tuo sinun kakkusi rustiikkinen ulkonäkö on tosi hieno!

  • Reply
   Sini
   13.11.2017 at 14:49

   Kiitos 🙂 olen samaa mieltä, että porkkanakakku on huippuherkku!

  Kommentoi