pastat ja risotot/ sesonkiruoat/ syksy

Kurpitsarisotto

Kurpitsarisotto

Risotto on yksi lempiruokiani pastan lisäksi, siitä kun saa niin monta täysin erilaista versiota vain täytettä vaihtamalla. Useimmiten teen sienirisottoa, mutta tällä kertaa tartuin sesonkikasvis myskikurpitsaan ja lopputuloksena syntyi kurpitsarisotto, jonka maustoin salvialla. Myskikurpitsa on kurpitsoista suosikkini, se on vähän makea ja nopeasti kypsyvä. Ja lisäksi niin hauskan muotoinenkin! Tämän risoton päälle paahdoin myskikurpitsat uunissa. Paahtaminen korostaa myskikurpitsan makeutta hyvin ja on toisekseen tosi helppo tapa kypsentää kurpitsa ilman, että yhtään makua menee hukkaan kuten keittäessä helposti käy. Myskikurpitsan pariksi valitsin voimakkaan makuisen salvian, ja makea kurpitsa saakin salviasta hyvän vastaparin.

Kovin usein en risottoa tee, vaikka siitä kovasti pidänkin – usein tartun ennemmin vähän nopeammin valmistuvaan pastaan. Ristoton tekemisessä täytyy voida keskittyä ruoan tekemiseen täysin parinkymmenen minuutin ajan. Silloin kun risottoa teen, koen, että se on terapiaa parhaimmillaan – ajatukset saavat rauhassa laukata, kun hämmentää risottoa. Risoton tekemisessä tärkeintä on saada koostumus sopivaksi eli vähän löysäksi, mutta kuitenkin jättäen riisiin hiukan purutuntumaa. Tein tämänkin risoton perinteisellä risottoreseptillä, joka vaatii siis hiukan aikaa ja viitseliäisyyttä, mutta ei ole yhtään niin hankala tehdä, kuin monet luulevat. Muista risottoa tehdessäsi risottoriisi (arborio tai carnaoli) ja reilu määrä parmesaania. Äläkä unohda antaa risoton vetäytyä hetkeä ennen tarjoilua ja muista hämmentää koko kypsymisen ajan. Hämmentäminen vapauttaa riisistä tärkkelystä, joka tekee risotosta kermaista.

Kun risotto on sopivan kypsää, sen joukkoon sekoitetaan vielä voinokare ja reilusti parmesaania, sitten se jätetään vielä hetkeksi maustumaan. Suolainen parmesaani maustaa risoton ja makea kurpitsa sopiikin suolaisen risoton joukkoon yllättävän hyvin. Lisäksi kurpitsarisotto saa hienon värin risoton päälle asteltavista kurpitsaviipaleista ja salviasta, vähemmästäkin alkaa hymyilyttämään, kun tälläisen annoksen kantaa pöytään.

Kurpitsarisotto

Kurpitsarisotto

Tulosta resepti
Määrä: 4 Valmistusaika: 30 min

Raaka-aineet

  • 1 myskikurpitsa
  • 1 sipuli
  • pari valkosipulin kynttä
  • loraus oliiviöljyä
  • risottoriisiä
  • valkoviiniä
  • hyvää kasvislientä
  • parmesaaniraastetta
  • nokare voita
  • tuoretta salviaa

Valmistaminen

1

Pilko myskikurpitsa, levitä uunipellille ja paahda 200-asteisessa uunissa kypsäksi, tässä menee vajaa puoli tuntia.

2

Kuumenna kattilassa kasvisliemi. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kaada reilu loraus oliiviöljyä kattilaan ja heitä sipulit sekaan. Kuullota sipuleita miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat pehmenneet ja muuttuneet läpikuultaviksi. Kaada sitten joukkoon risottoriisi ja nosta lämpöä kovemmaksi. Anna myös riisin kuullottua läpinäkyväksi, tässä menee minuutti tai pari. Kaada sitten riisin joukkoon valkoviini. Hämmennä seosta, kunnes viini on imeytynyt riisiin ja antanut riisille makunsa.

3

Jatka risoton tekemistä tämän jälkeen niin, että kaadat joukkoon kuumaa kasvislientä desi kerrallaan ja annat sen imeytyä riisiin koko ajan seosta hämmentäen. Hämmentämisen tarkoituksena on saada riisin tärkkelys tekemään risotosta kermaista. Maistele risottoa välillä; tarkoitus on saada riisi kypsäksi niin, ettei sen purutuntuma häviä kokonaan.

4

Kun riisi on kypsää ja kermaista, nosta kattila tai paistinpannu pois liedeltä. Sekoita risoton joukkoon reilu kourallinen parmesaaniraastetta ja nokare voita. Laita kansi päälle ja anna risoton makujen tasaantua pari minuuttia. Tämä on tärkeä vaihe risoton valmistuksessa!

5

Annostele risotto lautasille ja asettele paahdetut kurpitsaviipaleet risoton pinnalle. Koristele tuoreella salvialla. Raasta pinnalle vielä reilusti parmesaania ja herkuttele heti!

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi