jälkiruoat/ sesonkiruoat/ talvi

Veriappelsiinikakku

Veriappelsiinikakku

Uuden vuoden kunniaksi blogissa alkaa uusi sarja! Tämä tietää enemmän makeita herkkuja, sillä sarjan nimi on Emmi leipoo – siskoni Emmi on innokas leipuri ja hän on lupautunut kerran kuussa kehittelemään uuden sesonkiin sopivan leivontareseptin iloksenne. Blogia siskolla ei ole, mutta leipomuksia voi seurata myös hänen instagramissaan @emmileipoo. Sarjan postaukset löytyvät blogista jatkossa avainsanalla emmileipoo. Uusi sarja alkaa tammikuun (jos ei koko talven!) parhaalla sesonkihedelmällä eli veriappelsiinilla. Veriappelsiinikakku on keikauskakku, joka on uskomattoman upean näköinen punaisen ja keltaisen sävyineen.

Veriappelsiinit ovat siitä harvinainen sesonkiherkku, ettei niitä kerta kaikkiaan ole kauden ulkopuolella saatavilla. Miten ihanan ylellistä nykypäivänä! Veriappelsiinit ovat yhtä aikaa makeita ja kirpeitä, niin myös tämä kakku. Kirpeyden vastapainoksi kakun makua pehmentää kaneli ja kardemumma. Kakkuun tulee veriappelsiinia monessa muodossa: siirapissa uitettuina viipaleina päälle, raastettuna kuorena ja mehuna taikinaan sekä vielä veriappelsiinimehusta keitettynä siirappina päälle. Kakun päälle tulevat viipaleet kuorineen, joten kannattaa pestä hedelmät hyvin. Mieluiten suosisin tässä luomua, mutta luomuveriappelsiineihin en ole kaupoissa törmännyt. Ilman veriappelsiinien kuoria syöminen olisi helpompaa, mutta kuorineen kakku on kauniimpi! Kannattaa asetella veriappelsiiniviipaleet kakkuvuoan pohjalle huolettomasti, mutta tarkasti, niin lopputulos on hienoin.

Mehevä taikina saa makua tosiaan sekä veriappelsiinin mehusta että raastetusta kuoresta. Myös ranskankerma mehevöittää kakkua. Kakun viimeistelee veriappelsiinimehusta ja sokerista keitetty siirappi, jota valellaan valmiin kakun päälle. Siirappi saa kakun paitsi hohtamaan kauniisti, se myös antaa sille viimeisen silauksen ihanaa makua ja mehevyyttä. Veriappelsiinikakku valaisee tammikuuta kuin aurinko!

Veriappelsiinikakku

Veriappelsiinikakku

Tulosta resepti
Määrä: 4 Valmistusaika: 1,5h

Raaka-aineet

 • 5 veriappelsiinia
 • 1 dl vettä
 • 0,5 sokeria
 • 4 kananmunaa
 • 2,5 dl sokeria
 • 2 rkl veriappelsiinin kuorta
 • 2 rkl veriappelsiinin mehua
 • 160 g voita
 • 3,5 dl vehnäjauhoja
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 0,5 tl soodaa
 • 1 tl vaniljasokeria
 • suolaa
 • 150 g ranskankermaa
 • kardemummaa
 • kanelia
 • 0,5 dl veriappelsiinin mehua
 • 2 rkl sokeria

Valmistaminen

1

Pese veriappelsiinit hyvin ja leikkaa viipaleiksi. Laita kattilaan vesi ja sokeri, kiehauta. Käytä veriappelsiiniviipaleet kattilassa ja nosta leivinpaperille kuivahtamaan.

2

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Laita kulhoon kananmunat, sokeri sekä veriappelsiinin kuori ja mehu, sekoita. Lisää sulatettu voi ja kuivat aineet pikkuhiljaa. Lisää lopuksi ranskankerma. Mausta halutessasi kanelilla ja kardemummalla.

3

Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla, myös reunat. Laita pohjalle ensin veriappelsiinin siivut, osa voi myös kääntyä reunaa kohti. Kaada taikina veriappelsiinien päälle. Pidä uunissa noin 20 minuuttia, laske sitten lämpötila 160 asteeseen ja pidä vielä noin 30 minuuttia, että kakku saa kauniin värin. Anna kakun jäähtyä rauhassa ennenkuin keikautat sen kakkulautaselle.

4

Keitä veriappelsiinin mehusta ja sokerista siirappi. Valele siirappia vielä kakun päälle.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi