Yksi ehdottomasti parhaista ravintolakokemuksistani on ollut ravintola Murussa viime keväänä nauttimani illallinen. Ravintolan rento tunnelma ja ennen kaikkea hyvä ruoka vakuutti. Siksi kiinnostuin syksyllä kuullessani, että ravintolan porukka on tehnyt ruokakirjan – eihän se voisi olla kuin hyvä!
Laitoin siis kirjan tilaukseen ja luin sen yhdeltä istumalta läpi heti saatuani sen käsiini. Kirjassa käydään läpi yksi päivä ravintola Murussa ja kertomuksen lomaan on järjestetty reseptejä aina alkuruoista pääruokiin, jälkiruokien kautta ravintolan väen omiin ruokiin ja catering-puoleen. Erikoinen tapa jäsentää kirja toimii: lyhyet tekstinpätkät huokuvat aitoutta ja intoa tekemistä kohtaan ja reseptit välissä palauttavat mieleen sen, mikä ravintolassa oikeasti on tärkeää. Tekstissä on välissä hauskoja knoppitietoja ravintolasta, työntekijöistä ja reseptien mukaisista annoksista. Jokaiselle ruoalle on annettu viinisuositus, mutta ainakaan kaikki eivät ole Alkon valikoimissa, mikä tietysti hankaloittaa tavallisen tallaajan viininautintoa.
Reseptit on kirjoitettu selkeästi, mutta eivät ne ihan jokaiselle kotikokille soveltuvia kaikki ole, sillä joissain riittää vaikeusastettakin. Toki osa resepteistä on onneksi aika simppeleitäkin, varsinkin nuo ravintolan oman porukan ruoat. Ehkä sen takia pidinkin kirjasta niin paljon, kun se antoi paljon ideoita omaan ruoanlaittoon – minä kun tykkään haasteista! Tuntuu, että liian moni keittokirja tarjoaa nykyään vain liian perusruokia, kun tälläinen hieman haastavampi tuntuu inspiroivan ainakin minua paljon enemmän!
Resepteistä voisi testata melkein kaikkia (mieleen jäivät ainakin panzanella, karitsan kylkirulla ja Murun karibialaiset ritarit), mutta ensimmäisenä testiin pääsivät browniesit (tekeekö jo suklaata joulun jälkeen mieli?). Olinkin etsinyt hyvää browniesreseptiä ja taisin osua kultasuoneen – nam! Paistoin näitä itse (vahingossa) hitusen liian kauan, mutta olivat silti tosi hyviä. Ole siis tarkkana, brownieiden ideana on mehevä sisus! Resepti on siitä kiitollinen, että ainakin minulla on yleensä kaikkia aineksia kaapissa valmiina.
Nautiskellen-blogi suosittelee siis sekä Muru-kirjaa että erityisesti Muru-ravintolaa!
Suklaabrownies
200 g tummaa suklaata
200 g voita
4 kananmunaa
2,25 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
Sulata suklaa ja voi vesihauteessa. Vatkaa kananmuna ja sokeri vaahdoksi. Sekoita vaahto suklaa-voiseokseen. Sekoita joukkoon sitten varovasti loput aineet.
Kaada taikina uunipellille ja paista 175 asteessa 15 minuuttia.
10 Kommentit
Jii ja Nti Papu
9.1.2013 at 17:19Meille kotiutui myös yksi Muru jouluna 🙂 Ja Brownieseja tahtois kokeilla täälläkin.
Sini
9.1.2013 at 17:31Kyllä joka taloudessa pitäisi ainakin yksi Muru olla 😉 browniesit oli superhelppo tehdä, joten kun suklaanhimo yllättää niin kokeiluun vaan!
Jonna
9.1.2013 at 18:15Muru on ehdottomasti suosittelemisen arvoinen – sekä ravintola että kirja 😉 Onneksi on kahden viikon päästä pöytä varattuna. Liian harvinaista herkkua!
Sini
9.1.2013 at 19:18Oo, sinä onnekas! Nautiskelehan sitten huolella! 🙂
Jokihaka Kokkaa
10.1.2013 at 05:36Mun pitää nyt tutustua tohon kirjaan kun sitä niin kehutaan! Ravintolaan sitten ehkä joskus… Jyväskylästä katsottuna Helsingin ravintolat on kovin kaukana.
Sini
10.1.2013 at 16:09Tuo kirja on melko hyvä korvike ravintolavierailulle! Mutta suosittelen kyllä joku kerta tekemään reissun Helsinkiin vaikka ihan vain Murun takia 😉
Emmi K
14.1.2013 at 15:20Mmmmmmm Brownie on uunissa! 🙂 Sinne meni se laiha tammikuu ku tämmösiä laittelet tänne! 😀
Sini
15.1.2013 at 05:30Meillä taidettiin syödä nämä vielä joulukuun puolella 😉
Mimmi M
25.1.2013 at 14:46Murussa en käynyt ole, vaan pukki toi joululahjana kirjan ja heti joulupäivänä kirja piti lukea kannesta kanteen. Tykkäsin kirjasta kovasti. Vielä en ole ehtinyt mitään ohjeista toteuttaa, vaan sekin aika koittaa…
Sini
26.1.2013 at 07:33Suosittelen myös ravintolassa vierailua, ainakin minä tykkäsin kovasti! Minullakin on aikeissa testata kirjan muita reseptejä – vielä en ole saanut aikaiseksi, jotenkin kirjoista tulee harvemmin kokkailtua…