pastat ja risotot/ sesonkiruoat/ talvi

Sahrami-äyriäisrisotto

Sahrami-äyriäisrisotto

Taas tein ihanaa risottoa! Risotto on kyllä niin monipuolinen ruoka, siitä saa vaikka minkälaisia variaatioita. Sahrami-äyriäisrisotto lainaa makumaailmansa lempikeitoltani bouillabaisselta: äyriäiset, kalat, sahrami, fenkoli… Tomaatit sentään jätin risotosta rannalle. Bouillabaissea olen kokkaillut muun muassa 20:n hengen porukalle Ranskan Rivieralla… Voi olisipa loma ja kesä! Rakastan äyriäisiä, mutta niitä tulee syötyä ihan liian harvoin – ehkä koska niiden säilyvyys on vähän huono (paitsi pakastettujen versioiden) ja ne pitäisi syödä heti. Koska näin kevättalvella sesongissa ei ole enää paljon mitään, äyriäiset ja aina sesongissa olevat mausteet tuovat ruokapöytään kaivattua vaihtelua talven kestäneen juuresten syönnin jälkeen. Tämän risoton tähti sahrami on ihanaa – se antaa tunnistettavan, ihanan voimakkaan maun risottoon jo pienellä maustemäärällä. Pelkkä sahramin tuoksukin on jo huumaava! Lisäksi sahrami värjää risoton kauniin keltaiseksi, kuin kevään silmiä kirvelevän kirkas aurinko pakkaspäivänä. Haluaisin käyttää sahramia enemmänkin, joten kaikki ihanat sahramireseptit otetaan kiitollisena vastaan!

Sahrami-äyriäisrisotto

Klassinen risotto milanese maustetaan nimenomaan sahramilla. Italialaiseen tapaan simppeli risotto on mainiota sellaisenaankin, mutta tässä versiossa lisäsin sekaan sahramin lisäksi vielä fenkolia ja äyriäisiä. Viime silaus risottoon tuli tillistä ja sitruunasta. Itse risotto on tehty perusrisotto-ohjeen mukaisesti, lopussa siihen lisätään vain fenkoli, sahrami ja kala sekä äyriäiset. Risotossa pitää muistaa keskittyä valmistumisaika pelkästään hämmentämiseen! Raaka-aineista tärkeimmät ovat kunnollinen risottoriisi (arborio tai carnaoli), parmesaani sekä nokare voita. Muista jättää risotto valuvaksi, mutta riisin osalta aavistuksen al denteksi.

Sahrami-äyriäisrisotto voi sisältää makusi mukaan erilaisia äyriäisiä ja kaloja – minä valitsin tällä kertaa lohta (jonka maku sopii mielestäni risottoon ihanasti), ikisuosikkejani kampasimpukoita ja mainioita minikokoisia venussimpukoita. Paistoin kalan ja kampasimpukat erikseen voissa ja nostelin valmiin risotto milanesen päälle. Älä pelkää kypsentää kalaa ja kampasimpukoita pinnalta tummiksi ja sisältä hiukan raaoiksi – liian kypsänä kumpikaan ei ole edukseen. Venussimpukat keitin pikaisesti kypsiksi vedessä. Simpukoiden kanssa kannattaa olla tarkkana – vain kiinni olevat simpukat kattilaan ja vain kunnolla auenneet simpukat lautaselle. Noista venussimpukoista (Pirkan mainiot pakasteet yllättivät positiivisesti) tekisi mieli kokata myös ihanaa pasta vongolea… Mutta ensin nautitaan tästä sahramirisotosta!

Sahrami-äyriäisrisotto

Sahrami-äyriäisrisotto

Tulosta resepti
Määrä: 2 Valmistusaika: 30 min

Raaka-aineet

 • 1 sipuli
 • pari valkosipulin kynttä
 • puolikas fenkoli
 • loraus oliiviöljyä
 • 250 g risottoriisiä
 • valkoviiniä
 • hyvää kasvislientä
 • parmesaaniraastetta
 • nokare voita
 • sahramia
 • 200 g kalaa
 • 200 g äyriäisiä, esim. kampa- ja venussimpukoita
 • tilliä
 • sitruuna

Valmistaminen

1

Kuumenna kattilassa kasvisliemi. Hienonna sipuli ja valkosipuli sekä fenkoli. Kaada reilu loraus oliiviöljyä kattilaan ja heitä sipulit sekaan. Kuullota sipuleita miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat pehmenneet ja muuttuneet läpikuultaviksi. Kaada sitten joukkoon risottoriisi ja nosta lämpöä kovemmaksi. Anna myös riisin kuullottua läpinäkyväksi, tässä menee minuutti tai pari. Kaada sitten riisin joukkoon valkoviini. Hämmennä seosta, kunnes viini on imeytynyt riisiin ja antanut riisille makunsa.

2

Jatka risoton tekemistä tämän jälkeen niin, että kaadat joukkoon kuumaa kasvislientä desi kerrallaan ja annat sen imeytyä riisiin koko ajan seosta hämmentäen. Hämmentämisen tarkoituksena on saada riisin tärkkelys tekemään risotosta kermaista. Maistele risottoa välillä; tarkoitus on saada riisi kypsäksi niin, ettei sen purutuntuma häviä kokonaan. Lisää kypsymisen loppuvaiheilla joukkon fenkoli.

3

Kun riisi on kypsää ja kermaista, nosta kattila tai paistinpannu pois liedeltä. Sekoita risoton joukkoon hienonnettua reilu kourallinen parmesaaniraastetta ja nokare voita sekä sahrami. Laita kansi päälle ja anna risoton makujen tasaantua pari minuuttia. Tämä on tärkeä vaihe risoton valmistuksessa!

4

Paista risoton tasaantuessa kala ja äyriäiset voissa melko kovalla lämmöllä. Annostele risotto lautasille ja nostele kala ja äyriäiset päälle. Raasta pinnalle vielä reilusti parmesaania, koristele tillillä ja halutessasi purista joukkoon vielä hiukan sitruunan mehua. Herkuttele heti!

You Might Also Like

 • Anne Forstén
  5.3.2018 at 22:13

  Ihanan näköinen annos! Täytyy maistua taivaalliselle!

  • Sini
   11.3.2018 at 19:52

   Kiitos 🙂 Ihanalta maistui kyllä!