juomat/ leivät ja leivonnaiset

Karitsaburgerit aiolilla

Olen kerran syönyt ravintolassa täydellisen karitsaburgerin, joten päätin kokeilla samanmoisen toteuttamista myös kotioloissa. Eihän se nyt niin vaikeaa voi olla?

Burgerin sisällä oli pihvi karitsan jauhelihasta. Pihvi maustettiin suolalla ja pippurilla ja taikinaan laitettiin sidosaineeksi yksi muna. Pihvit jätettiin mediumeiksi – karitsan jauheliha pääsee näin paremmin oikeuksiinsa. Pihvien rakenne ei ollut aivan yhtä pehmeä kuin ravintolassa oli – ehkä jauhelihaa pitäisi hienontaa vielä lisää?

Pihvin lisäksi burgerien väliin tuli punasipulirenkaita, rucolaa ja parmesaaniraastetta sekä aioli itse tehtynä. Aiolin lempeys ja rasvaisuus toimi pihvin seurana kuin häkä ja punasipuli sekä rucola antoivat burgerille mukavaa särmää. Burgereiden makumaailma oli kyllä kokonaisuutena harvinaisen onnistunut ja näitä tehdään uudemmankin kerran! 

Tein ensimmäistä kertaa myös sämpylät itse, Suolaa ja hunajaa -blogin ohjeella. Niistä tuli juuri sellaisia kuin pitikin – ihanan ilmavia ja kuohkeita! Lisäksi niistä tuli tosi kauniin mallisia. Tuota ohjetta tullaan käyttämään meillä varmasti jatkossakin. Halutessasi voit vielä lisätä sämpylöiden päälle (ennen kohottamista) seesaminsiemeniä, minä en jaksanut tällä kertaa niitä laittaa. Taikinasta tuli meillä 11 sopivan kokoista (melko pientä) sämpylää. Mietin myös, pitäisikö noita sämpylöitä tehdä kerralla isompi setti pakkaseen – sieltä saisi sitten napattua aina tarvittaessa itse tehdyt sämpylät, niin burgerien tekeminen sujuisi arkenakin nopeasti. 

Burgerien seurana nautittiin punaviiniä: chileläistä Caliterra Tributo Single Vineyard Syrahia, jonka täyteläisyys ja pehmeys sopi burgerien miedon maun seuraan mainiosti peittämättä burgerin mietoa makua.

Karitsaburgerit aiolilla

3 3/4 dl maitoa
50 g hiivaa
500 g jauhoja
35 g huoneenlämpöistä voita
1 tl suolaa 

1 kananmunan keltuainen
1/2 tl sinappia 
2 dl rypsiöljyä
suolaa
valkoviinietikkaa
1 valkosipulin kynsi

400 g karitsan jauhelihaa
puolikas kananmuna
suolaa
pippuria

reilusti rucolaa
1 punasipuli
pala parmesaania   

Sekoita sämpylätaikinan ainekset ja vaivaa taikinaa käsin noin 15 minuuttia (yleiskoneella 10 minuuttia riittää). Anna taikinan levätä sitten kulhossa 30 minuuttia. Jaa taikina sitten 12 osaan (tai halutessasi 6-8 osaan, mikäli haluat isompia sämpylöitä) ja pyöritä ne sämpylöiksi, taputtele sämpylät vielä hieman litteämmiksi (lisää tässä vaiheessa seesaminsiemenet, mikäli käytät niitä). Laita sämpylät leivinpaperilla peitetylle pellille ja kohota liinan alla noin 1 1/2 tuntia. Paista sämpylöitä 225 asteisessa uunissa 10 minuuttia.

Valmistele sämpylöiden kohotessa ensin aioli. Laita kananmunan keltuainen kulhoon sinapin kanssa ja sekoita. Ala sitten vatkata seosta vimmatusti ja lisää rypsiöljy vähän kerrallaan. Jatka vatkaamista, kunnes seos muuttuu kuohkeaksi ja kiiltäväksi. Mausta majoneesi sitten suolalla ja valkoviinietikalla. Hienonna valkosipulin kynsi niin pieneksi kuin saat ja sekoita se majoneesin joukkoon. Laita jääkaappiin odottelemaan burgereiden kokoamista. 

Pese rucola huolellisesti ja kuivaa se. Pilko punasipuli puolirenkaiksi. Ota aioli jääkaapista ja parmesaanipala ja raastin valmiiksi. Halkaise sämpylät. 

Sekoita pihvitaikina ja muotoile taikinasta 12 pientä pihviä. Paista pihvit kuumalla paistinpannulla voissa, muutama minuutti per puoli, jotta pihvit jäävät punertaviksi sisältä, mutta saavat kauniin värin pintaansa.

Kun pihvit on paistettu, kokoa burgerit: sivele sämpylän puolikkaalle reilusti aiolia, lisää päälle pihvi, punasipulirenkaat ja reilu keko rucolaa. Raasta lopuksi päälle runsaasti parmesaania. Syö heti – joko rennosti sormin tai sivistyneemmin veitsellä ja haarukalla. Nätisti näitä ei kuitenkaan kummassakaan tapauksessa voi syödä!

You Might Also Like

4 Kommentit

 • Reply
  Jokihaka Kokkaa
  15.3.2013 at 11:43

  Punkkua ja burgeria! Aika huippua vaikka perjantai-iltaan..

 • Reply
  Jonna
  15.3.2013 at 18:01

  Mahtavat burgerit, hieno yhdistelmä makuja. Kiva, että sämpylöiden resepti toimi. Niistä tulee ihan täydellistä höttöä ja vielä aina vaan niin kauniita ja sileitä.

 • Reply
  Sini
  16.3.2013 at 09:44

  Niin onkin! 🙂

 • Reply
  Sini
  16.3.2013 at 09:45

  Makuyhdistelmä oli kyllä harvinaisen toimiva. Kiitos sämpyläreseptistä, sitä tullaan käyttämään meillä jatkossakin. Ehkä ensi kerralla niiden siementen kanssa?

 • Kommentoi