lisukkeet/ Yleinen

Ruusukaaligratiini

Pienenä pidin hulluna kukka- tai parsakaalista tehdystä gratiinista. Nyt kun ruusukaali on kuin varkain noussut kaalisuosikikseni, päätin testata, josko siitä saisi yhtä hyvää gratiinia. No, saihan siitä vielä vähän parempaakin! 
Gratiinin salaisuus on kermassa ja laadukkaassa, voimakkaassa juustossa. Tähän käytetään kuohukermaa, ei mitään laimennettua, lisäaineilla ryyditettyä versiota (oikeastaan en käytä enää ollenkaan ruokakermoja, lantraan itse kuohukermaa vedellä jos tarve vaatii, enkä käytä kermaa nykyään muutenkaan kovin usein). Kerma kuumennetaan ja sitä suurustetaan hiukan, ettei gratiini jää liian löysäksi. Sitten kerman sekaan sulatetaan raastettu juusto. Tällä kertaa käytin mustaleimaista emmentalia ja parmesaania sekaisin, mutta voit käyttää tähän mitä tahansa voimakasta, hyvin sulavaa juustoa, josta pidät. Siistityt, hiukan paloitellut ruusukaalit sekoitetaan sitten vain kermaseoksen joukkoon ja gratiinia paistetaan uunissa noin 20-30 minuuttia. Helppoa!
Gratiini kannattaa tehdä tuollaiseen melko pieneen uunivuokaan, jotta se pysyy mehevänä ja näyttää tarjoiltaessa kauniilta. Gratiini tarjoiltiin meillä tuoreen, pannulla paistetun lohen seurana, mutta se sopii myös erinomaisesti esimerkiksi porsaan grillikyljyksen kaveriksi. Gratiini oli erittäin herkullista, hyvä ettei uunikulhoa nuoltu! Tehdään meillä siis varmasti uudemmankin kerran!

Ruusukaaligratiini

1 rasia ruusukaaleja
2 dl (kuohu)kermaa
1 rkl jauhoja
noin 100g raastettua juustoa (esim. emmental ja parmesaani)
Siivoa ruusukaalit ja halkaise ne kahtia (isommat voit halkaista kolmeen osaan). Laita kerma kattilaan, sekoita joukkoon jauhot. Anna kiehua hetki, kunnes seos suurustuu. Lisää sitten joukkoon juustoraaste ja anna juustoraasteen sulaa. Seoksen ei tarvitse enää tässä vaiheessa kiehua. Sekoita kerma-juustoseokseen sitten ruusukaalit ja kippaa koko roska pieneen uunivuokaan. Paista gratiinia uunissa 200 asteessa 20-30 minuuttia tai kunnes gratiinin pinta saa kauniin värin ja ruusukaalit ovat kypsiä. Tarjoile esimerkiksi lohen kanssa. 

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi