sesonkiruoat/ talvi

Ylikypsällä porsaalla täytetyt kaalikääryleet

Talvisin syön paljon enemmän lihaa kuin kesäisin. Tuntuu, että talvella kaipaa niin paljon tuhdimpaa ruokaa. Myös kaali maistuu pelkästään talvella, ja sitäkin olen nyt syönyt reilusti. Kaalikääryleet ovat nykyään sellainen ruoka, joita tekee tasaisin väliajoin mieli. Sen verran kova työ kaalikääryleissä on, että kovin usein en niitä jaksa kokkailla, mutta joskus viikonloppuisin on kiva nyhertää niiden parissa – ja lopputulos todella palkitsee. Kannattaa suosiolla tehdä näitä kerralla tosi iso erä, koska niiden maku vain paranee parin päivän säilytyksessä!
Olen aiemmin postannut perinteisten kaalikääryleiden reseptin blogiin, mutta tällä kertaa tein hiukan erilaisen version ja käytin jauhelihan sijaan täytteeseen pitkään haudutettua porsaan etuselkää. Kävin tuhlaamassa töistä joululahjaksi saamani lahjakortin Hakaniemen hallin Reinin lihaan ja nappasin vielä pihvien ja karitsamakkaroiden lisäksi herkullisen näköisen palasen luomuporsaan etuselkää, jossa oli mehevä siivu myös rasvaa mukana. Tuo palanen hyppäsi yöksi uuniin ja päätyi seuraavana päivänä kaalikääryleiden väliin. Parempi puolisko tuumasi, että pitkään haudutettu porsas pääsisi paremmin oikeuksiinsa sellaisenaan ja että jauheliha toimisi kaalikääryleissä ihan yhtä hyvin. Minun mielestäni tämä oli kivaa vaihtelua jauhelihaan ja pehmeä porsaanliha sopi mainiosti kaalikääryleiden makumaailmaan. 
Täytteen tein muuten perinteiseen tapaan ja siihen tuli riisiä, sipulia, valkosipulia, korppujauhoja, kananmuna ja kuivattua timjamia. Kaalikääryleiden päälle laitetaan voita ja siirappia (reilusti!) ja niiden annetaan kypsyä uunissa melko pitkään, pari tuntia. Kaalikääryleet tarjoillaan itsetehdyn puolukkahillon kanssa, meillä kaavittiin viimeinen puolukkahillopurkki näiden kaalikääryleiden kanssa tyhjäksi.

Ylikypsällä porsaalla täytetyt kaalikääryleet
600 g porsaan etuselkää tai muuta rasvaista ruhonosaa
suolaa
pippuria
 
 1 kokonainen savojinkaali
1 dl puuroriisiä
2 sipulia
4 valkosipulin kynttä
0,5 dl korppujauhoja
2 dl kermaa
1 kananmuna
suolaa
pippuria
kuivattua timjamia
siirappia
voita 

Aloita lihan kypsentäminen jo edellisenä iltana. Ota liha lämpimään tuntia ennen kypsennyksen aloittamista. Paista lihasta pinnat kiinni kuumalla paistinpannulla. Laita liha sitten uunivuokaan, mausta se suolalla ja pippurilla ja anna kypsyä uunissa 120 asteessa yön yli. 
Irrota kaalista lehdet kokonaisina yksi kerrallaan. Kypsennä kaalin lehdet kiehuvassa, suolalla maustetussa vedessä. Kun lehdet pehmenevät, nosta ne valumaan pyyhkeen päälle ja anna niiden jäähtyä.
Valmista lehtien jäähtyessä täyte. Keitä puuroriisit suolalla maustetussa vedessä kypsäksi. Hienonna sipulit ja valkosipulin kynnet. Paista sipulit paistinpannulla voissa pehmeiksi. Sekoita korppujauhot ja kerma, anna korppujauhojen turvota hetki kermassa. Riivi liha kahdella haarukalla palasiksi. Sekoita täyte: puuroriisit, sipulit, korppujauhot, kerma, liha ja kananmuna. Mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla. 
Kääri kääryleet laittamalla kaalin lehden päälle pari lusikallista täytettä, käännä lehdet sivuilta täytteen päälle ja pyöräytä tiukaksi kääryleeksi. Asettele kääryleet uunivuokaan saumapuoli alaspäin. Kaada päälle siirappia ja lisää muutama nokare voita. Paista kääryleitä uunissa ensin 225 asteessa, kunnes ne alkavat ruskistua ja laske lämpötila sitten 175 asteeseen, anna kypsyä matalammalla lämmöllä pari tuntia. Valele kääryleitä paistamisen aikana paistoliemellä. Tarjoa puolukkahillon kera! 


You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi