jälkiruoat/ kevät/ sesonkiruoat

Raparperipannacotta

Viikonlopun kunniaksi tein mökillä raparperijälkiruokaa iltapäiväkahveille. Pannacottaa tulee tehtyä ihan liian harvoin, vaikka sen voi tehdä etukäteen, tekeminen on helppoa ja maku aivan törkeän hyvä! Aika moni tuntuu yhdistävän raparperin pelkästään piirakkaan (joka sekin on toki hyvää), mutta raparperista saa taiottua vaikka mitä ihania jälkiruokia, joten ei kannata urautua pelkän piirakan tekemiseen!

Tämä pannacotta koostuu kahdesta osasta: varsinaisesta pannacotasta, jossa on kermaa, vaniljaa ja valkosuklaata sekä raparperikompotista, jossa on vaniljalla maustettua karamellisoitua raparperia. En laittanut varsinaiseen pannacottaan ollenkaan sokeria, sillä valkosuklaa on tosi makeaa ja raparperit karamellisoidaan eli nekin ovat tämän jälkeen vähän makeita. Yleensä raparperi tietysti kyllä kaipaa vähän sokeria seurakseen. Pannacotasta tulee ihanan sileää ja kermaista sekä tottakai makeaa valkosuklaan ansiosta. Karamellisoitu mikä vain nyt on tietysti ihan huippuhyvää, mutta raparperille karamellisointi sopii erityisen hyvin: se pehmentää raparperin rakenteen ja kirpeän maun. Kermainen, kylmä pannacotta ja lämmin kirpeänmakea raparperi toimivat vastapareina toisilleen ja kokonaisuus maistuu paljon monimutkaisemmalta kuin onkaan. Täydellinen kesäjälkiruoka!

 

Raparperipannacotta

Tulosta resepti

Raaka-aineet

  • 3 liivatelehteä
  • 5 dl kermaa
  • 1 vaniljatanko
  • 145 g valkosuklaata
  • 50 g voita
  • 2 rkl sokeria
  • nippu raparperinvarsia

Valmistaminen

1

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin kymmeneksi minuutiksi.

2

Laita kerma kattilaan. Puolita vaniljatanko, kaavi puolikkaan tangon siemenet kerman sekaan ja lisää joukkoon myös puolikas tanko. Kiehauta kerma.

3

Lisää valkosuklaa kerman sekaan ja anna sulaa. Ota sitten seos pois kuumalta levyltä.

4

Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liota ne kuumaan kerma-valkosuklaaseokseen.

5

Kaada massa annoskulhoihin ja anna jähmettyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia.

6

Sulata voi kattilassa. Lisää sokeri ja paahda keskilämmöllä, kunnes seos karamellisoituu eli muuttuu kinuskisen ruskeaksi. Kaavi jäljelle jääneen vaniljatangon puolikkaan siemenet karamellin sekaan.

7

Lisää sitten huuhdellut ja pilkotut raparperit. Paista hetki, niin että raparperit juuri ja juuri pehmenevät, mutta eivät vielä mössöönny. Kaada seos lautaselle jäähtymään hetkeksi.

8

Kokoa annokset lusikoimalla rapaperimassa kylmien pannacotta-annosten päälle. Tarjoa heti.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi