keitot/ Yleinen

Bouillabaisse ja tervehdys

Tervetuloa uuteen ruokablogiini! Blogissa innostunut harrastelijaruoanlaittaja kokkaa yksinkertaista ruokaa rennolla otteella. Blogissa tullaan myös silloin tällöin paneutumaan viineihin ja ravintoloihin, joista kirjoittaja on myös kiinnostunut. Kirjoittajaa kiehtoo erityisesti ranskalainen ja italialainen keittiö, mutta myös muita makuja nähdään blogissa vaihtelevasti. Periaatteena on tehdä maukasta ruokaa mahdollisimman laadukkaista raaka-aineista ilman turhaa stressiä. Kun ihmisen on joka tapauksessa pakko syödä, voi sen yhtä hyvin tehdä nautiskellen!

Ensimmäisenä kokataan talviseen pakkassäähän sopivaa lämmittävää ranskalaista kalakeittoa eli bouillabaissea! Erityisen tästä kalakeitosta tekee maukas tomaattiliemi ja voimakkaan makuinen rouille. Varoituksen sana: rouille on koukuttavan hyvää! Keittoon käytetään perinteisesti muutamaa eri kalaa ja erilaisia äyriäisiä, näistä voi valita omaan makuun sopivat ja ne, mitä kaupasta sattuu sillä kertaa löytymään. Itse käytin tällä kertaa kalana kirjolohta ja äyriäisinä pakastesinisimpukoita sekä jättikatkarapuja. Resepti on muokattu oman maun mukaiseksi muutamasta eri lähteestä, mutta rouillen resepti on suoraan Hans Välimäen kirjasta Ruokaa Ranskasta (se on niin hyvä, ettei ollut tarvetta soveltaa). 

Bouillabaisse

kalaa, 1-3 erilaista
simpukoita
isoja katkarapuja
3 perunaa
2 porkkanaa
1 sipuli 
4 valkosipulin kynttä
1/2 fenkoli
4 tomaattia
1 prk tomaattipyrettä
oliiviöljyä
1 laakerinlehti
1/2 tl sahramia
hienonnettuja yrttejä (persiljaa, timjamia)
3 dl valkoviiniä
8 dl kalalientä
suolaa ja pippuria
Puhdista kalat ja leikkaa ne annospaloiksi.  Kuori vihannekset ja paloittele muutaman sentin kokoisiksi paloiksi. Kuumenna öljy isossa kattilassa ja pehmitä vihannekset öljyssä. Lisää joukkoon laakerinlehti, sahrami ja osa yrteistä. Hauduta noin 10 minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää tomaattipyre, valkoviini, kalaliemi ja kala(t). Lisää viimeisenä simpukat ja katkaravut. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää annosten pinnalle loput yrteistä. Tarjoa hyvän vaalean leivän ja rouillen kanssa. 
Rouille
1 viipale vaaleaa leipää 
1 mieto chili
2-3 valkosipulin kynttä
1 kananmunan keltuainen
1 tl tomaattipyrettä
1 rkl sitruunamehua
1 1/2 dl oliiviöljyä
suolaa
Leikkaa leivästä reunat ja laita sisus likoamaan hetkeksi kylmään veteen. Purista sitten leivästä enin vesi pois. Mittaa kaikki aineet öljyä lukuun ottamatta kulhoon ja soseuta. Sekoita öljy tipoittain joukkoon koko ajan voimakkaasti vatkaten. Jos seoksesta tulee liian paksua, lisää siihen kylmää vettä. Anna maustua jääkaapissa puoli tuntia.

You Might Also Like

2 Kommentit

  • Reply
    Piparipulla
    5.2.2012 at 17:56

    Moikka! Tervetuloa ruokablogin maailmaan!
    En koskaan syönyt bouillabaissea, se näyttää hyvältä. Rakastan kalaa, keittoa ja sahramiaa, joten tämän pitäisi olla maukasta 🙂

  • Reply
    sini
    6.2.2012 at 08:34

    Moikka ja kiitos! Suosittelen lämpimästi testaamaan bouillabaissea!

  • Kommentoi