pasta/ Yleinen

Pasta carbonara

Pasta carbonara on erittäin yksinkertainen ja superherkullinen ruokalaji, kun sen tekee perinteiseen italialaiseen tyyliin! Muutama laadukas raaka-aine ja nopea valmistus tekevät tästä parasta (joskin tuhtia) arkiruokaa. 

Italialaiseen carbonaraan ei käytetä kermaa, mikä kyllä yllättää monet tätä annosta maistaneet, sillä kananmunan ja parmesaaniraasteen seos muuttuu lämmössä pehmeän kermamaiseksi. Haasteellisin osuus annoksessa on juuri tämän kermamaisuuden aikaansaaminen ilman, että kananmuna kokkeloituu. Tässä onnistuu lisäämällä seosta pastan joukkoon vain vähän kerrallaan ja sekoittamalla pastaa vimmatusti lisäämisen ajan. 

Tämän annoksen ainekset ovat myös hyvin säilyviä, joten näitä on helppo pitää jääkaapissa aina varalla (kuten meillä nykyään tehdään!). Varoituksen sana: kerran kun maistaa kunnolla tehtyä carbonaraa, ei enää koskaan palaa kinkkusuikaleisiin ja kermaan!

Pasta carbonara (kahdelle)

1 rasia tuorepastaa
170 g pekonia
1 dl pastan keitinvettä
2 kananmunaa
1 dl parmesaaniraastetta
suolaa 
pippuria

Pilko pekoni pieniksi viipaleiksi ja paista pannulla öljyssä ruskeaksi. Keitä pasta al denteksi suolatussa vedessä. Sekoita kananmunat ja parmesaaniraaste keskenään. Ota pekonipannu pois liedeltä ja lisää pekonin joukkoon pastan keitinvettä sekä pasta. Sekoita kananmunien ja parmesaaniraasteen seosta pikkuhiljaa pastan sekaan koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Mausta suolalla ja pippurilla sekä viimeistele annokset vielä parmesaaniraasteella, nauti heti!

You Might Also Like

32 Kommentit

  • Reply
    Piparipulla
    15.4.2012 at 14:04

    Moikka!
    Pasta carbonara on herkullista ja se on mieheni lempipasta (hän rakastaa pekonia :P)
    Teen sitä melkein samalla tavalla kuin sinä, mutta ruskistan pekonin valkosipulin kanssa.

  • Reply
    sini
    15.4.2012 at 17:42

    Moi! Valkosipuli toimii varmasti carbonarassa myös mainiosti 🙂 Itsekin rakastan pekonia, on se vaan hyvää!

  • Reply
    Jessica
    22.8.2012 at 19:00

    Olipas mahtava ja nopea resepti. Mahtava rakenne ja mehevyys tuli pastaan tuosta parmesan-kananmunaseoksesta!

  • Reply
    Sini
    23.8.2012 at 04:31

    Pasta carbonara on kyllä hyvää, kun sen tekee tällä tavalla parmesaanista ja kananmunasta eikä kermasta! Ja ennen kaikkea yllättävän nopeaa. Kiva kun tykkäsit! 🙂

  • Reply
    Nenna
    25.8.2012 at 18:37

    Mahtava ohje, miksiköhän sitä aina ennen on lykännyt kermaa…sehän on ollut aivan turha raaka-aine. Tänään tein tätä ja oli kyllä herkullista! 😛

  • Reply
    Sini
    26.8.2012 at 16:16

    Minullakin kesti kauan tajuta, että ilman kermaa tämä on paljon parempaa. Kiva jos tykkäsit ohjeesta!

  • Reply
    Anonyymi
    9.10.2012 at 10:14

    Herkullista, mutta vähän tuo muna-parmesan -seos paakkuuntui kokkeliksi. Mistä johtuu? Onko niksejä tähän?

  • Reply
    Sini
    9.10.2012 at 10:18

    Kokkeloituminen johtuu kananmunan kypsymisestä. Jos tuntuu, että muna-parmesaaniseos paakkuuntuu, voit antaa pannun jäähtyä hieman ennen seoksen lisäämistä. Lisää seos pikkuhiljaa ja sekoita tosissaan voimakkaasti koko ajan! Kun tämän vaiheen tekee rauhassa, seoksen ei pitäisi paakkuntua 🙂

  • Reply
    Anonyymi
    9.10.2012 at 10:31

    Kiitos paljon nopeasta vastauksessa. Yritän ko. nikseillä seuraavalla kerralla.

  • Reply
    Anonyymi
    14.11.2012 at 15:47

    Kiitos hyvästä ohjeesta! Maukasta oli, mutta valitettavasti ehti vähän viiletä muna-parmesaani-seoksen lisäämisen aikana. Ajattelin, että on helpompi sekoittaa kattilassa, joten kaadoin pekonit ja pastan sinne, ja puolison avustuksella sekoitin “kastikkeen” – hän kaatoi, minä sekoitin menemään 🙂 Mutta vähän piti mikrottaa sen jälkeen kyllä. Ensi kerralla uskallan laitaa kuumemmalle pannulle seoksen.

    Heidi

  • Reply
    Sini
    15.11.2012 at 05:48

    Ei kestä kiittää. Minulla ei ole kyllä ikinä ehtinyt jäähtyä, mutta heitänkin pekonien paistamisen jälkeen (kuuman) pastan ja kastikkeen kuumalle pannulle, jonka otan vain siinä vaiheessa pois kuumalta levyltä. Tärkeintä on muistaa sekoittaa kunnolla, silloin seoksen voi laittaa aika kuumallekin pannulle, pasta maistuu varmasti paremmalta ilman mikrotusta 😉

  • Reply
    Anonyymi
    16.2.2013 at 11:09

    Kiitos hyvästä ohjeesta! :))

  • Reply
    Sini
    17.2.2013 at 18:21

    Eipä kestä 🙂

  • Reply
    Anonyymi
    19.4.2013 at 13:13

    Kiitos hyvää on! Ja maistuu kovasti tääl Kölnissä nopee ja hepot aineet ja ei todellakaan tartte kermaa, jota olin jo
    lähdössä ostamaan mut sit näin onnekseni ja vaimonkin onni Sinun ohjeesi. Kiitos! Matti

  • Reply
    Sini
    20.4.2013 at 11:05

    Terve Matti! Tämä ei tosiaan kermaa kaipaa. Kiva jos maistui sekä sinulle että vaimollesi!

  • Reply
    Anonyymi
    17.11.2013 at 12:37

    Pasta carbonaraa tekemässä ensimmäistä kertaa. Itse tehty tuorepastataikina on “lepäämässä” jääkaapissa ja parin tunnin päästä syödään.

  • Reply
    Anonyymi
    17.11.2013 at 20:16

    No niin, nyt sitten tehty ja syöty ensimmäinen pasta carbonara itse tehdyn tuorepastan kanssa. Mahtavaa, pastaa piti jäädä vielä huomiseksi töihin, mutta kaikki meni.

  • Reply
    Sini
    18.11.2013 at 07:08

    Hei, kiva kuulla, että pasta onnistui ja maistui 🙂

  • Reply
    Anonyymi
    29.11.2013 at 09:28

    Aivan ihanaa tuli! Ja olin tekemässä kyseistä pastaa ensimmäistä kertaa. Kiitos hyvästä ohjeesta! Kaikille maistui:)

  • Reply
    Sini
    2.12.2013 at 06:16

    Kiva kuulla, että onnistui ensimmäisellä kerralla! 🙂

  • Reply
    Anonyymi
    10.1.2014 at 14:54

    Maiskis olipa hyvää

  • Reply
    Sini
    13.1.2014 at 06:24

    Kiva että maistui 🙂

  • Reply
    Anonyymi
    30.1.2014 at 15:53

    Tosi hyvä ohje! Tästä tuli suosikki.

  • Reply
    Sini
    3.2.2014 at 18:07

    Kiva kuulla! 🙂

  • Reply
    Anonyymi
    8.3.2014 at 00:13

    Kiitos.

  • Reply
    Sini
    9.3.2014 at 19:18

    Ei kestä 🙂

  • Reply
    Anonyymi
    16.7.2014 at 12:29

    Kiitos hyvästä ohjeesta! Olen aina vierastanut tuota kananmunan käyttöä carbonarassa peläten, että se maistuu siinä liikaa, mutta tästä tuli herkkua! Lisäsin myös valkosipulia sekaan, kun sitä niin kovasti rakastan 🙂

  • Reply
    Sini
    20.7.2014 at 15:16

    Ei kestä! Todellisuudessa se kananmuna ei juurikaan maistu siinä, tuo vain sellaista kermaisuutta pastaan. Valkosipulihan sopii kaikkeen, jos siitä vain sattuu pitämään 🙂

  • Reply
    Saku Piirainen
    27.12.2014 at 18:44

    Aivan loistava…

  • Reply
    Sini
    29.12.2014 at 19:47

    Kiva kuulla! 🙂

  • Reply
    Anonyymi
    19.6.2016 at 14:34

    Soveltaen olen tätä ohjetta käytänyt lukuisia kertoja. Simppeliä, nopeaa ja hyvää. -Pasi

  • Reply
    Sini
    22.6.2016 at 05:42

    Hei mahtavaa kuulla! Resepti on edelleen minullakin käytössä, mutta tämän vanhan postauksen valokuvat eivät kyllä yhtään tee oikeutta ruoalle. Pitänee siis ottaa uusintakatsaus tähän jossain välissä..

  • Kommentoi