Kun kaupassa osui silmiin tuoreita viikunoita, oli pakko ostaa muutama ja tehdä niistä salaattia! Tykkään käyttää kuivattuja viikunoita salaatissa, ne tuovat ihanaa makeutta salaattiin, joten ajattelin testata nyt sitten näitä tuoreitakin versioita. Tuoreet viikunat kun ovat niin kauniita!
Salaattiin tuli viikunoiden lisäksi ilmakuivattua kinkkua, mozzarellaa, kurkkua ja salaattisekoitusta (tässä oli minulla rucolaa ja sydänsalaattia). Kastikkeeksi tein ihanan pirteän väristä vadelmavinaigrettea. Tämän salaatin juju onkin suolaisen kinkun ja mozzarellan sekä makean viikunan ja vinaigreten yhdistelmä! Mikäli salaattiin haluaa vielä enemmän makeutta, voi käyttää kuivattuja viikunoita – ne eivät ehkä ole yhtä kauniita, mutta maku on niissäkin hienostunut!
Vinaigreten voi halutessaan siivilöidä sileäksi, jolloin vadelman siemenet eivät jää hampaiden väliin. Minä en kuitenkaan halunnut heittää kesällä itse poimituista vadelmista mitään pois, joten jätin vinaigreten siivilöimättä. Viikunat voi syödä kuorineen, kunhan ne pesee hyvin.
Asettelin salaatin joululahjaksi saamaani Iittalan Sarjaton-uunivuokaan. Tälläiset salaatit pääsevät parhaiten oikeuksiinsa laakeassa astiassa, ja onhan tuo vuoka nyt vain ihan älyttömän kaunis. Haaveilen myös muista, erityisesti valkoisista Sarjattoman astioista. Valkoinen Letti-muki olisi aivan ihana kahvimukina! Harmi vain, ettei kaappeihin tarvita enää yhtään uusia astioita…
Viikuna-mozzarellasalaatti ilmakuivatulla kinkulla
4 tuoretta viikunaa
150 g ilmakuivattua kinkkua
1 pallo buffalomozzarellaa
salaattisekoitusta (esim. rucola ja sydänsalaatti)
puolikas kurkku
Pese salaatit ja kurkku. Kuivaa salaatti ja pilko kurkku paloiksi. Pese viikunat huolellisesti ja pilko ne neljään lohkoon. Kasaa salaatti: levittele ensin pestyt salaatinlehdet salaattikulhon pohjalle ja ripottele kurkun palaset päälle. Revi mozzarella sormin palasiksi ja levittele kulhoon. Pilko ilmakuivattu kinkku suupaloiksi ja levittele salaatin päälle. Lisää salaattiin lopuksi viikunalohkot ja viimeistele se vadelmavinaigretella.
Vadelmavinaigrette
1 dl tuoreita vadelmia
1 tl valkoviinietikkaa
0,5 dl oliiviöljyä
Soseuta vadelmat sauvasekoittimella ja siivilöi seos halutessasi. Lisää seokseen valkoviinietikka ja oliiviöljy, sekoita. Annostele vinaigrettea lusikalla salaatin päälle.
Jonna
28.1.2013 at 17:42Ihana luksussalaatti. Ja kyllä sehän olisi silkkaa haaskausta heittää osa vadelmasta pois, jos ne ihan omin pikkukätösin poiminut 😉 Yritän olla katsomatta niitä Sarjattomia, valkoiset lautaset ja salaattikulho ovat omia suosikkejani.
Sini
29.1.2013 at 06:18Näin minäkin noista vadelmista ajattelin 😀 Heh, katsomatta jättäminen olisi ehkä hyvä juttu minullekin ja varsinkin lompakolle!
Jokihaka Kokkaa
31.1.2013 at 06:43Nam! Ei tuosta voi salaattiainekset paljon parantua..
Sini
31.1.2013 at 06:55No ei niin 🙂