Siirapin keittelyssä tärkeää oli huuhdella kerkät ensin huolellisesti ja sitten liottaa niitä kylmässä vedessä yön yli. Seuraavana päivänä kerkkiä keitetään samassa vedessä pari tuntia miedolla lämmöllä. Kerkät (ja koko asunto!) tuoksuvat upean metsäiselle keitettäessä! Tässä vaiheessa kerkät antavat makunsa vedelle, josta ne seuraavaksi siivilöidään pois. Veden joukkoon lisätään sokeria ja sitä keitetään kasaan, jolloin muodostuu siirappi. Tein siirappia ja viinaa yhdistämällä seoksesta likööriä, kannattaa tähän tarkoitukseen valita mahdollisimman miedon makuinen viina. Liköörin alkoholiprosenttia voi säätää oman halunsa mukaan, minä tein siitä noin 20 %:sta. Kannattaa sekoittaa likööri vielä ennen tarjoilua, jotta viina ja siirappi ovat varmasti tasaisesti sekoittuneet.
Kuusenkerkkälikööri
1 l kuusenkerkkiä
1,5 l vettä
3 dl sokeria
1,5 dl kirkasta viinaa
Huuhtele kuusenkerkät huolellisesti ja kaada niiden päälle kylmää vettä niin, että ne peittyvät (noin 1,5 litraa). Laita kerkät vedessä yöksi jääkaappiin.
Seuraavana päivänä kaada kerkät ja vesi kattilaan. Kiehauta ja anna poreilla tunnin tai pari. Siivilöi sitten kerkät pois ja lisää sokeri. Jatka seoksen keittämistä miedolla lämmöllä, kunnes se on keittynyt puoleen. Kaada siirappi desinfioituun lasipulloon tai -purkkiin ja anna jäähtyä. Nosta jäähtynyt siirappi jääkaappiin.
Jalosta siirapista vielä likööriä sekoittamalla sen joukkoon (kylmä) viina. Sekoita huolellisesti ja tarjoile kylmänä jääpalojen kanssa.
Ei kommentteja