Yleinen

Kotitekoinen mysli

Turkkilainen jogurtti myslin kanssa on kiireisiin arkiaamuihin sopiva aamupala. Kaupan (edullisemmissa) mysleissä on usein liikaa lisättyä sokeria ja muita ns. tarpeettomia aineksia. Lisäksi suurimmassa osassa niistä on rusinoita, joista en itse välitä. Yritäpä etsiä mysli, jossa ei rusinoita olisi! Harmittelin tätä aikani, kunnes tajusin, että mysliä voi tehdä myös itse! Tällöin saa valita, mitä lisukkeita siihen haluaa laittaa ja kuinka makeaa siitä haluaa tehdä. Lisäksi tietää tasan tarkkaan, mitä raaka-aineita siihen on käytetty.

Oikeastaan tätä mysliä voisi kutsua myös granolaksi, sillä sitä paahdetaan hetki uunissa. Paahtaminen antaa myslille paahteista makua ja rapeamman rakenteen, jolloin se ei ole sahajauhomaista. Itse pidän eniten myslistä, jossa on erilaisia pähkinöitä ja siemeniä sekä kuivattuja karpaloita. Pähkinöistä ja siemenistä saa sopivasti energiaa aamulla ja karpaloiden makeus toimii rasvaisten pähkinöiden seurana hyvin. Lisämakua tämä mysli saa kanelista ja vaahterasiirapista, joka antaa myös karpaloiden lisäksi makeutta. Myslin ainessuhteita voi muokata oman makunsa mukaan ja lisukkeinahan tähän voi käyttää melkein mitä vain; kaikenlaisia kuivattuja marjoja ja hedelmiä, kaikenlaisia pähkinöitä ja siemeniä sekä erilaisia mausteita. Perustana toimivat aina kuitenkin jonkinlaiset hiutaleet ja öljy. Vaahterasiirapin voi myös vaihtaa sokeriin tai jättää kokonaan pois, jolloin myslistä ei tule niin makeaa.

Mysliä voi tehdä kerralla isomman satsin ja säilöä ilmatiiviissä rasioissa, joissa se säilyy hyvin viikkoja. Tällöin sitä on aina aamuisin valmiina. Tästä annoksesta tulee noin litra valmista mysliä.

Kotitekoinen mysli

5 dl kaura- tai muita hiutaleita
3 dl siemeniä ja pähkinöitä
1 dl vehnäleseitä
1 dl rypsiöljyä
0,5 dl vaahterasiirappia
2 rkl kanelia

kuivattuja karpaloita 

Sekoita hiutaleet, siemenet, hienonnetut pähkinät ja vehnänleseet kulhossa. Ripottele päälle kaneli. Sekoita rypsiöljy ja vaahterasiirappi keskenään ja kaada seos kulhoon kuivien ainesten sekaan. Sekoita huolella. Levitä seos tasaisesti uunipellille ja paahda sitä noin 15 minuuttia 175 asteessa. Kääntele mysliä paahtamisen aikana muutaman kerran ja ole tarkkana, ettei se pala! Paahtamisen jälkeen anna myslin jäähtyä ja lisää siihen sitten vielä kuivatut karpalot ja säilö se kauniiseen tiiviiseen rasiaan. 

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Hanna
  22.2.2012 at 07:57

  Sini, voitit arvonnassa, onnea! Kuikkaa blogini puolelle ja laita minulle postiosoitteesi. 😉

 • Reply
  sini
  22.2.2012 at 08:08

  Oijoi, kiitos Hanna päivän piristyksestä!

 • Kommentoi