Yleinen

Itse tehty ketsuppi, sieniranskalaiset ja paneroitu kuha

Olen suunnitellut ketsupin tekemistä jo viime kesäisestä ravintola Pastiksen visiitistä asti, mutta en ole saanut hommaa tehtyä. Nyt tartuin tuumasta toimeen! Reseptinä käytin löyhästi Jamie Oliverin ketsuppireseptiä, mutta en kyllä noudattanut sitä pilkuntarkasti, vaan käytin ketsuppiin kaikkea mitä kaapista löytyi ja mistä itse satun pitämään. Ketsupin tekeminen onnistui yllättävän pienellä vaivalla: ainesten pikainen pilkkominen ja heitto kattilaan, sen jälkeen seoksen muhittelu pienellä lämmöllä itsekseen vajaan tunnin verran, massa sauvasekoittimella tasaiseksi, siivilöinti ja tämän jälkeen vielä sokerin ja viinietikan lisäys sekä pieni kiehautus. Ketsuppia voi tehdä kerralla varastoon reilustikin, sillä Jamie Oliver lupaa säilyvyydeksi puolisen vuotta. Ainakin meillä syödään kohtuullisen vähän ketsuppia, joten miksipä sitä ei jaksaisi itse keitellä sitä silloin tällöin.
Talouden arvoisa ruokakriitikko ihmetteli, miksi teen itse ketsuppia, kun kaupan versiotkin ovat niin hyviä. Ilmoitin, että halusin kokeilla, millaista itse tehdystä tulisi. Ruokapöydässä ketsupin itse tekemistä ei enää kyseenalaistettu, vaan molemmat myönsimme, että omasta tuli huikean paljon parempaa kuin mikään kaupasta saatava! Itse tehdyssä ketsupissa maistui raikkaasti tomaatti, sopiva makeus ja pieni chilin potku. Ihan parastahan tässä on myös se, että voi itse päättää itselle mieluisan makeusasteen ja muut mausteet. Nyt tomaatitkin ovat edullisia ja hyvän makuisia, joten siksikin on hyvä aika ketsupin keittelyyn. Minä käytin ketsuppiini puolet tuoreita tomaatteja ja puolet säilöttyjä kirsikkatomaatteja (Muttia tietenkin).  

Ketsupin seuraksi tein ranskalaisia, joihin halusin samaan syssyyn testata Kaartin Hodarista ja Hummerista mieleen jäänyttä ideaa maustaa ranskalaiset kuivatuilla mustatorvisienillä, joita luonnollisesti löytyy vielä viime vuoden satoa kaapista. Omiini laitoin tosin reilummin sieniä, kun niitä nyt sattui olemaan. Tein ranskalaiset laiskasti vain uunissa, jolloin niistä ei tule yhtä rapeita kuin uppopaistamalla, mutta hyviä kuitenkin. Sienet maistuivat ranskalaisissa ihan mainiosti ja pidin niistä kovasti. Pienellä vaivalla iso ero tavallisiin ranskalaisiin! 

Annoksen kruunasi vielä pakastimesta kalastettu kuhafile (okei, on se kala itse kalastettu järvestäkin), joka sai pintaansa pankojauhoista tehdyn paneroinnin. Olen lyhyen ajan sisään syönyt jo paketillisen pankojauhoja, vaikka korppujauhoista en edes muista, milloin olisin viimeksi ostanut niitä lisää – tuohon pankoon vain jää jotenkin koukkuun ja haluaa paneroida sillä kaiken. No, kuha kypsyi paneroinnin sisässä ihanan meheväksi ja pinta oli rapea – vähän kuin luksuskalapuikko. Erittäin toimiva setti siis kokonaisuudessaan! 

Itse tehty ketsuppi, sieniranskalaiset ja paneroitu kuha
1 iso punasipuli 
1/2 fenkoli
1 varsisellerin varsi
oliiviöljyä
pala inkivääriä
2 valkosipulin kynttä
1 mieto chili
2 neilikkaa
suolaa
pippuria
500 g tuoreita tomaatteja
500 g tölkkitomaatteja
3,5 dl kylmää vettä
nippu tuoretta basilikaa
2 dl punaviinietikkaa
70 g ruokokidesokeria
Kuori ja pilko punasipuli, fenkoli ja varsiselleri ja heitä ne kattilaan reilun oliiviöljylorauksen kera. Lisää hienonnettu inkivääri, valkosipuli ja chili. Mausta suolalla, pippurilla ja neilikoilla. Kypsennä kasviksia miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia sekoitellen välillä, kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Pilko sillä välin tomaatit. Lisää tomaatit (sekä tuoreet että tölkkitomaatit) ja vesi. Kiehauta ja anna porista, kunnes seos on keittynyt puoleen. 
Lisää basilikan lehdet ja surauta seos sauvasekoittimella tasaiseksi. Painele seos siivilän läpi, jotta saat siitä tasaista ja kiiltävää. Kaada siivilöity seos puhtaaseen kattilaan, lisää viinietikka ja sokeri. Kiehauta ja anna kiehua, kunnes koostumus on sopivaa. Tarkista maku. Kaada valmis ketsuppi kuumiin, steriloituhin lasipurkkeihin tai -pulloihin, kierrä kannet kiinni, anna jäähtyä ja nosta sitten kylmään. 
4 isoa perunaa
oliiviöljyä
suolaa
kuivattuja mustatorvisieniä

2 pientä kuhafilettä
1 kananmuna
1 dl pankojauhoja
suolaa
Pese perunat huolellisesti ja viipaloi ne ranskalaisiksi. Laita perunaviipaleet kulhoon, lorauta perään hiukan oliiviöljyä ja ripaus suolaa, sekoita huolellisesti. Paista perunoita uunissa 200 asteessa välillä käännellen noin 30 minuuttia. Kaada kypsät perunat takaisin kulhoon ja lisää huhmareessa murennetut kuivatut mustatorvisienet perään, sekoita huolellisesti. 
Riko kananmuna yhdelle lautaselle ja laita toiselle keskenään sekoitetut pankojauhot sekä suola. Dippaa kuhafileet ensin kananmunaan ja sitten panko-suolaseokseen. Paista fileet kuumalla pannulla voissa kullanruskeiksi. Tarkista, että kala ehtii kypsyä kunnolla. Tarjoile kala ranskalaisten ja ketsupin kera!

You Might Also Like

2 Kommentit

  • Reply
    Jonna
    15.6.2014 at 17:42

    Ketsuppi on minullakin ollut to-do-listalla blogin aloittamisesta lähtien, mutta kun sitä tulee syötyä niin vähän on tuntunut asteen turhalta. Tuntuu jotenkin hämmentävältä, että se säilyisi puoli vuotta. Sinun pitää raportoida kuinka käy 😉

  • Reply
    Sini
    15.6.2014 at 18:53

    No hämmentävältähän se tuntuu, mutta toisaalta esimerkiksi Heinzissa ei ole säilöntäaineita ja säilyyhän sekin. Ehkä se on sokerin ja etikan ansiota. Veikkaan, ettei tuota ole enää puolen vuoden päästä jäljellä, kun se on niin hyvää, että ketsupin kulutus on kasvanut superisti 😀

  • Kommentoi