jälkiruoat/ kausiruokaa/ syksy/ Yleinen

Mausteinen kurpitsakakku

Olen jo pidemmän aikaa miettinyt tekeväni syksyn tullen perinteisen porkkanakakun sijaan vastaavan tyylistä, mausteista kakkua kurpitsasta. Kurpitsa alkaa olla sesongissa, ja halusin käyttää sitä välillä vähän eri tyyliseen reseptiin kuin yleensä. Kakku maistui niin 85-vuotiaalle mummolle kuin 5-vuotiaalle lapsellekin.

Käytin tähän vanhaa ja toimivaksi havaittua porkkanakakkureseptiäni pienin muunnoksin: lisäsin hiukan mausteiden määrää enkä jaksanut raastaa kurpitsaa, joten kuorin sen, pilkoin paloiksi ja keitin soseeksi. Kurpitsa antoi kakulle hiukan erilaisen makuvivahteen kuin porkkana, mutta kakusta tulee kyllä yhtä makea ja mehevä. Minä käytin tähän kakkuun yhden melko ison myskikurpitsan. Reilu määrä mausteita sopii kurpitsakakkuun erinomaisesti! Voit käyttää mitä tahansa mausteita ja niin paljon kuin haluat, mutta älä jätä kanelia tai kardemummaa pois – ne antavat kakulle sielun. Toinen tärkeä osa kakkua on kuorrute, joka sitoo kakun maut yhteen. Laitoin kuorrutteen sekaan tällä kertaa appelsiininkuoriraastetta, joka antoikin kuorrutteelle ihanan makuvivahteen!
Mausteinen kurpitsakakku
4,5 dl kurpitsasosetta
3,5 dl fariinisokeria
2 dl rypsiöljyä
1,5 dl vettä
5,5 dl venhäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
 1,5 tl soodaa
 0,5 tl suolaa
1 rkl kanelia
1 rkl neilikkaa
1 rkl kardemummaa

200 g maustamatonta tuorejuustoa
0,75 dl tomusokeria
1 appelsiini
 2 rkl sitruunamehua
pekaanipähkinöitä

Valmista ensin kurpitsasose: kuori ja pilko kurpitsa, laita se pieneen vesimäärän ja kiehauta. Anna kiehua, kunnes kurpitsa on kypsää. Kaada ylimääräinen vesi pois ja soseuta. Anna soseen jäähtyä.
Voitele kakkuvuoka ja kuorruta se vehnäjauhoilla. Sekoita keskenään fariinisokeri, rypsiöljy ja vesi. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää ne sokeriseokseen. Lisää lopuksi joukkoon vielä kurpitsasose. Kaada taikina kakkuvuokaan. Paista kakkua uunissa noin 45 minuuttia 175 asteessa. 

Jäähdytä valmis kakku. Valmista kuorrute sekoittamalla tuorejuuston joukkoon tomusokeri ja sitruunamehu. Raasta appelsiinin kuori ja sekoita se kuorrutteen joukkoon. Levitä kuorrute kakun päälle, kuorrutteen ei tarvitse olla sileä vaan se saa olla reilusti röpelöinen. Koristele kakku lopuksi kokonaisilla pekaanipähkinöillä. 

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Saara
  24.11.2015 at 06:58

  Todella herkullista ja mehevää kakkua, vaikka jätin kuorrutteen kokonaan pois. Kiitos reseptistä!

 • Reply
  Sini
  9.12.2015 at 07:18

  Oi, kiva kuulla! Tämä on kyllä yksi luottoresepteistäni!

 • Kommentoi