juomat/ pataruoat/ uuniruoat

Ranskalainen lihapata eli cassoulet

Eräistä juhlista jäi avattu, puolikas pullo punaviiniä, jonka nappasin tietysti mukaani ajatuksenani käyttää loput johonkin ruokaan. Punaviini suorastaan huusi päästä tuhtiin lihapataan, joten nappasin kaupasta palasen naudan lapaa ja rasvaa tuomaan myös vähän porsaan kylkeä. Padan inspiraatio löytyy Ranskasta, jossa siitä käytetään nimitystä cassoulet. Ruoalla taitaa olla yhtä monta reseptiä kuin tekijääkin, joten on vaikea sanoa, mitä tähänkin reseptiin sitten alunperin kuuluu laittaa. Usein padasta löytyy ainakin papuja ja jotain kasviksia sekä tietenkin sitä punaviiniä. Minä heitin lihojen ja papujen sekaan vielä tuoreita herkkusieniä, sipulia ja porkkanaa. Kaikki näistä antavat padalle ja liemelle hyvää makua, mutta erityisen hyvin tähän sopivat nuo tuoreet herkkusienet, jotka tuntuivat vievän mehevän pataruoan ihan uudelle tasolle. 

Mausteina toimivat tällä kertaa valkosipuli, chili, laakerinlehdet, rosmariini, suola ja pippuri, eli aika klassisella linjalla mentiin niidenkin suhteen. Meillä pata syötiin sellaisenaan, mutta voit halutessasi keittää seuraksi vaikkapa perunoita. Välillä on mukava kokkailla tälläisiä vähän klassisempia reseptejä, sillä aina ei jaksa kokeilla kaikkea liian erikoista ja uutta.

Mitä kauemmin pataa jaksaa haudutella, sitä maukkaampaa siitä tulee. Oma patani viihtyi uunissa kolmisen tuntia, mutta kaksikin varmasti riittäisi. Pata vain paranee lämmitettäessä, joten voit hyvin tehdä sen valmiiksi jo edellisenäkin iltana, mutta muhii se viikonloppuna uunissa vaikka sillä välin, kun itse peset ikkunoita (kohta alkaa olla taas tuon keväisen puuhan aika). Teen itse aina tälläisiä pataruokia jättiannoksen kerralla, vaikka syöjiä onkin vain kaksi, sillä seuraavana päivänä on mukava vain lämmittää padan jämät ja herkutella. Tämä toimii mainiosti myös vierasruokana, sillä pataa on helppo tehdä isompaakin porukkaa varten eikä tarvitse itse hääriä keittiössä vieraiden istuessa pöydässä, vaan voi vain nostaa valmiin padan pöytään. Padan kaveriksi kannattaa kaataa laseihin sitä samaa punaviiniä, jota käytät myös itse ruokaan!

Ranskalainen lihapata eli cassoulet

500 g naudan lapaa
300 g porsaan kylkeä
voita paistamiseen
2 sipulia
4 porkkanaa
pieni rasia tuoreita herkkusieniä
1 prk voi- tai muita papuja
5 valkosipulin kynttä
1 mieto chili
5 dl punaviiniä
kasvis- tai lihalientä
3 laakerinlehteä
muutama oksa tuoretta rosmariinia
suolaa
pippuria
Pilko lihat pienemmiksi paloiksi. Ruskista lihat paistinpannulla voissa ja siirrä pataan. Kuori ja pilko sipulit ja porkkanat. Puhdista herkkusienet ja valuta pavut. Hienonna valkosipulin kynnet ja chili. Sekoita kaikki ainekset padassa ja laita uuniin 175 asteeseen. Anna padan kypsyä vähintään kaksi tuntia tai pidempäänkin. Nappaa laakerinlehdet valmiista padasta pois. Tarjoa sellaisenaan tai keitettyjen perunoiden kanssa.

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Tiina Garvey - Fanni ja Kaneli
  22.3.2015 at 19:24

  Tästä näkee kyllä, että tätä on haudutettu rauhassa ja rakkaudella 🙂 Ihan täydellinen viileän sunnuntaipäivän ruoka!

 • Reply
  Sini
  23.3.2015 at 07:35

  Hauduttelu tekee padasta kyllä erityisen hyvää 🙂 Pataruoat sopivat kyllä mainiosti näihin viileisiin päiviin!

 • Kommentoi