juomat/ Yleinen

Vino Nostrumin viininmaistelu – italialaisia viinejä

Kävin pari viikkoa sitten maistelemassa Vino Nostrumin viinejä (maistelun tarjosi Vino Nostrum). Puljun ideana on siis tarjota viinejä netin kautta niin, että ne lähetetään asiakkaalle suoraan viinitilalta. Toistaiseksi valikoimista löytyy vain italialaisia viinejä, jotka kaikki ovat Vino Nostrumin viinivalikoimasta vastaavan Fabio Cagnettin valitsemia. Tavoitteena on ollut, ettei nettikaupasta voisi ostaa yhtään huonoa viiniä – melko kunnianhimoista. Kiva, että viinin ostamiselle alkaa olla muitakin vaihtoehtoja kuin Alko tai Tallinna. EU:n sisällä saa tilata viiniä miten lystää, kunhan verot vain on maksettu. Vino Nostrumin tapauksessa he maksavat verot, joten asiakkaan ei tarvitse huolehtia tästä. 

Omasta näkökulmastani verkkokauppa on tosi kiinnostava, kun olen kiinnostunut italialaisista viineistä, joita on Alkossa tarjolla vain rajallinen määrä. Hankaluutena on kuitenkin se, että verkkokaupasta pitää tilata kerralla kuusi pulloa (samaa) viiniä – sokkona kun ei kuitenkaan tee ehkä mieli tilata noin montaa pulloa samaa viiniä, vaikka miten vakuutettaisiin, että kaikki verkkokaupan viinit ovat hyviä. Oma maku kun ei aina mene ihan yksiin toisen maun kanssa ja ainakin minä tykkään testailla eri viinejä. Saa verkkokaupasta onneksi myös maistelupakkauksia, joihin on koottu muutamia eri viinejä – nämä ovatkin ainakin minun näkökulmastani kiinnostavampia tapauksia. 

Tastingissa saimme maistettavaksemme viittä eri viiniä: yhtä kuohuvaa, yhtä oranssia ja kolmea punaista viiniä. Tarjolla oli myös leipää, juustoa (ihanaa italiasta lennätettyä parmesaania), parmankinkkua ja hedelmiä. Pitäisi varmaan järjestää myös kaveriporukalla enemmän maistiaisia, sillä se on todella hauskaa puuhaa.

Ensimmäisenä laseihin kaadettiin kuohuvaa Trento DOC Riserva Brutia. En ole aiemmin maistanut ko. alueen kuohuvia, joten tämä oli tosi positiivinen yllätys. 100 % chardonnay oli tosi mineraalinen ja kuplat olivat kivan voimakkaat.


Toisena viininä oli hiukan erikoisempi tapaus eli oranssi viini Saray. Väri tulee viiniin siitä, kun rypäleiden kuoret jätetään viinin joukkoon kuukaudeksi. Tämä oli myös ensimmäinen oranssi viini, jota olen maistanut. Viini tuoksui jännästi tosi paljon jälkiruokaviiniltä, makealta, vaikka itse viini olikin maultaan sitten kuivaa. Tuoksu oli jopa vähän konjakkinen vivahteeltaan. Maku viinissä oli mausteinen ja hapokas, erosi siis tosi paljon tuoksusta – tämä teki viinin maistamisesta hiukan omituisen kokemuksen, enkä ainakaan minä näin ensimaistamalla hullaantunut oranssiin viiniin.


Kolmas viini oli Podere Castellinuzzan Chianti Classico, joka pääsi yllättämään ainakin minut. Usein (ainakin minun maistamani) chiantit ovat olleet sellaisia kivoja ruokaviinejä, jotka eivät tarjoa mitään kovin erikoisia makuelämyksiä. Tämä viini kumosi kuitenkin sen käsityksen. Viini, pääosin sangioveseä, tuoksui ihanan kukkaiselle ja maku oli tuoksun tyyliin kaukkainen ja kevyt. 2012 vuosikerran viini oli vielä hiukan tiukka, joten sitä voi hyvin säilöäkin pari vuotta. Tämä sopi erittäin hyvin tarjolla olleiden juustojen seuraan.

Neljäs viini oli San Fereolo dolcetto, joka viettää pullossa vähintään neljä vuotta, ennen kuin pullo myydään. Viinin maku oli tumman marjainen, ehkä hiukan nahkainen. Tanniinit olivat tosi pehmeät ja marjaisuus maistui suussa tosi pitkään. Tastingissa saimme kuulla, että dolcetto on vaikea saada tehtyä niin, ettei siitä tule ylikypsän makuista, mutta tässä viinissä sellaista ei ollut havaittavissa. Myös tämä sopii pidempäänkin kypsytykseen.

Viimeisenä laseihin kaadettiin odottamaani Bricco Boschis baroloa. Fabion mukaan 2010 vuosikerta oli erityisesti baroloissa loistava. Ja olihan se hyvää: tuhtia, tosi sileää, maistui hiukan nahkaiselle, raparperille ja metsämansikalle. Barolo kestää todella hyvin myös kypsytystä! Kypsytys ei tekisi tälle yhtään pahaa, sillä maku ja tuoksu olivat alussa aavistuksen kitkeriä, vaikka viinistä kyllä maistoi sen mahdollisuudet!

Kokonaisuudessaan tasting oli kiinnostava kattaus vähän erilaisiin italialaisiin viinilaatuihin ja sain siitä paljon lisää viinitietoutta. Maistelu aiheuttikin valtavan matkakuumeen Italian viiniseuduille… Suosikeiksini maistelluista viineistä nousivat kuohuva, ihana yllättäjä chianti ja jo ennakkoon odottamani barolo. Jos sinä kiinnostuit italialaisista viineistä, alennuskoodilla nautiskellen10off saat 10 % alennuksen tilauksestasi Vino Nostrumilta! Alennuskoodi on voimassa lauantaihin 28.3.2015 asti. 

You Might Also Like

4 Kommentit

  • Reply
    Vogelweide
    21.3.2015 at 12:55

    Barolo oli siis ilmeisesti Cavallotto perheen, Bricco Boschis viinitarhan viini?
    Todella upeita viinejä, mutta ei ehkä mitään aivan ns. “aloittelija” Baroloita:)

    http://thesoulofwine.blogspot.fi/

  • Reply
    Sini
    22.3.2015 at 10:13

    Juurikin se, oli näköjään jäänyt tuo Cavallotto mainitsematta. Mitähän tarkoitat ns. “aloittelija” barololla? Minulla ei ainakaan ole tapana luokitella viinejä niin, että mikä sopii aloittelijalle tai mikä ei, vaan enemmänkin sen mukaan, miltä ne maistuvat omasta mielestäni… Itse olen kovasti pitänyt kaikista maistamistani baroloista, mutta en tietenkään olekaan mikään viiniasiantuntija, vaan maistelen viinejä vain omaksi ilokseni…

  • Reply
    Vogelweide
    22.3.2015 at 13:52

    No joo, ehkä hieman outo ilmaisu, siksi myös “merkit”. Englannin kielen termi, Entry Level, on ehkä lähempänä. Cavallotton ja muiden “traditionalistien” viinit voivat olla melkoisia tanniinipommeja, hyvin karuja, oikukkaita, pitkää kypsytystä vaativia, ja nuorena mahdollisesti todella sulkeutuneita viinejä (huom. tietenkin vain yleistys). Ja kun puhutaan viineistä, jotka alkavat liikkua jo 60e tuntumassa, sanoisin että ostajan olisi ehkä hyvä olla jo vähän selvillä omista viinimieltymyksistään: mitä makuprofiilia ylipäänsä viiniltä hakee, ja myös miksi viiniä ostaa. Kellariin (joihin varmasti iso osa esim. Cavallotton viinejä päätyy)? Vai heti juotavaksi?
    Jotta saisi näin mahdollisesti rahoilleen vastinetta. Noh, toisaalta mikä minä olen sanomaan miten ihmisten tulisi rahoja käyttää…:)
    P.s kiitos hyvästä Blogista

  • Reply
    Sini
    23.3.2015 at 07:40

    Tottahan se on, että tämän hintaluokan viinit ja ehkä barolot yleisemminkin ovat varmaan enemmän tottuneempien viininjuojien suosiossa. Mutta mikäänhän ei estä maistamasta, vaikka ei viinejä sen enempää ole maistellutkaan. Ainakin minä tykkään kovasti maistella erilaisia viinejä, vaikka en yleensä tämän hintaluokan viinejä kotiin kyllä ostakaan, koska etsin enemmänkin hyvän hinta-laatusuhteen viinejä sanotaanko alle 30 €:n hintaluokasta. Mutta maistelu on aina kivaa ja varsinkin, jos joku tietää suositella jotain hyvää viiniä!

  • Kommentoi