juomat/ salaatit

Za’atar-maustetut karitsan parikyljykset ja mausteinen porkkana-fetasalaatti

Karitsan syöntitalkoot jatkuvat! Nappasin tällä kertaa pakkasesta karitsan parikyljykset, jotka saivat pintaansa za’atar-mausteseoksen. Za’atar koostuu sumakista, kuivatusta timjamista ja oreganosta, paahdetuista seesaminsiemenistä ja suolasta. Olin jo pitkään etsiskellyt useammassa muussakin reseptissä silmiin osunutta sumakkia, kunnes vihdoin onnisti Punnitse ja säästä -kaupassa. Edes Helsingin keskustan Stockmannilta ei tuota löytynyt! Ilmeisesti Hakaniemen hallin maustekaupasta tuota olisi saanut, mutta ei nyt sitä varten jaksanut sinne asti lähteä, halli kun ei osu ihan päivittäisille kulkureiteilleni. Ihme kyllä, tuo löytämäni sumakki on saman merkkistä kuin lähikaupastanikin löytyvä usein käyttämäni harissa, mutta sumakkia ei kyllä ole näkynyt – täytynee pyytää sitäkin valikoimiin! Ehkä sumakilla ei vain ole ollut tarpeeksi menekkiä. Hassua sikäli, että sen luulisi säilyvän pitkäänkin kaupan hyllyssä, kuivatavaraa kun on. No, miltä se sumakki sitten maistuu? Hiukan sitruunaisen kirpeältä, mutta kuitenkin vähän marjaiselta. Aika hassulta, mutta jollain tapaa kuitenkin tosi koukuttavalta! Yhdistelmänä kuivatun timjamin, oreganon ja seesaminsiementen kanssa sumakista tuli kivan raikas mausteseos kyljyksille. Voin hyvin kuvitella, että za’atar toimii mainiosti esimerkiksi labnehin ja vaalean leivän pinnalla. Aionkin käyttää loput purkin pohjalle yli jääneet mausteet noiden parina! 
Jos sinulta ei satu löytymään puolikkaan karitsan lihoja pakkasesta (siis miten niin ei?) tai kaupan hyllyssä ei satu olemaan parikyljyksiä, voit hyvin käyttää tähän vaikkapa karitsan sisä- tai ulkofilettä tai karetta, mitä nyt sattuu olemaan saatavilla. Kuivasin za’ataria varten oreganon ja timjmin pikaisesti uunissa, vartin pikakuivatus onnistuu hienosti ja maku pysyy paljon paremmin tallella kuin valmiiksi kuivatuissa yrteissä.

Karitsan seuraksi tein porkkanasta, mintusta ja fetasta simppelin mausteisen salaatin. Porkkanat marinoin harissan, juustokuminan, kanelin ja savupaprikan seoksessa ja paahdoin ne uunissa kypsiksi. Sekaan tuoretta minttua ja suolaista fetaa, jolloin voittajayhdistelmä on kasassa!

Perjantain kunniaksi lasiin pääsi myös punaviiniä – tällä kertaa vähän fiinimpää eli Fenocchio Baroloa, jonka olin ostanut paremmalle puoliskolleni syntymäpäivälahjaksi. Ei yhtään hassumpi viini, joskin hinta-laatusuhde ei ehkä ollut kuitenkaan ihan parhaimmillaan, vaikka viini itsessään olikin hyvää. Viini olisi selvästi viihtynyt vielä pidempään säilytyksessä ja se kaipasi tosi pitkää ilmaantumisaikaa – silti maku oli aika hapokas ja hapan, tosi tanniininenkin. Makua tasapainotti kyllä marjaisuus ja tammisuus. Viinin jälkimaku oli älyttömän pitkä ja pehmeä, siitä plussaa! Varmaan parhaimmillaan parin vuoden säilömisen jälkeen…

Za’atar-maustetut karitsan parikyljykset ja mausteinen porkkana-fetasalaatti
kourallinen tuoretta oreganoa
kourallinen tuoretta timjamia
2 rkl seesaminsiemeniä
1 rkl sumakkia
suolaa
 2 kpl karitsan parikyljyksiä

300 g porkkanoita
harissaa
juustokuminaa
savupaprikaa
kanelia
suolaa
kourallinen tuoretta minttua
1/2 pkt fetaa
 
Nakkaa oregano ja timjami 150-asteiseen uuniin vartiksi kuivumaan. Tarkkaile yrttejä, etteivät ne tummu liikaa. Kun yrtit ovat kuivuneet, nypi lehdet irti oksista ja heitä oksat pois. Paahda seesaminsiemeniä hetki kuivalla pannulla, varo etteivät ne pala. Annostele kuivatut yrtit, seesaminsiemenet, sumakki ja suola mortteliin. Sekoita ja murskaa mausteseosta hiukan. Taputtele sitten mausteseos karitsan kyljysten pintaan ja anna niiden lämmetä tunnin verran ennen paistamista huoneenlämmössä.
Kuori ja viipaloi porkkanat. Sekoita mausteseoksen ainekset ja sekoita tasaisesti porkkanoihin. Paista porkkanoita noin 20 minuuttia 200-asteisessa uunissa. Paista karitsan kyljykset kuumalla pannulla voissa noin pari minuuttia per puoli. Ota porkkanat pois uunista ja sammuta uuni. Nosta kyljykset folion sisään lämpimään uuniin vetäytymään hetkeksi. Sekoita porkkanoiden joukkoon riivitty minttu ja murusteltu feta. Tarjoa kyljykset porkkanasalaatin ja punaviinin kera! 

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi