salaatit/ Yleinen

Mausteinen karitsan niska, labneh ja tabbouleh

Olen nyt kokkaillut melkein kerran viikossa kotimaista karitsaa pakkasesta löytyvistä lihoista. On ihanaa, kun on koko ajan saatavilla todella herkullisiksi paljastuneita karitsan lihapaloja! Tällä(kin) kertaa makumaailma ajautui viime aikoina suosimaani Marokon ja Lähi-idän makumaailmaa kohti. Karitsan niska sai köllötellä uunissa yön yli – ruoanlaittomenetelmä, jota käytän melko usein sen äärimmäisen helppouden vuoksi. Illalla maustettu liha uuniin ja aamulla nosto pois. Seuraavana iltana liha on sitten helppo ja nopea lämmittää. Ja maku on tietysti uskomattoman hyvä pitkään hautuneessa lihassa, joka suorastaan hajoaa lautasella! Lihan pintaan tein tällä kertaa mausteseoksen, joka sisälsi harissatahnaa, juustokuminaa, kanelia, savupaprikaa ja suolaa. Tähän voi tietysti käyttää muutakin karitsan ruhonosaa, esimerkiksi potka tai lapa toimisivat erinomaisen hyvin. Valitse sitä, mitä on saatavilla parhaiten!

Lihan seuraksi tein labnehia, joka on siis liinan läpi valutettua, suolalla maustettua jogurttia. Labnehia tehdään hiukan eri nimillä ympäri Välimerta ja Lähi-idässä. Valutus saa jogurtin tiivistymään ja maistumaan hiukan pehmeältä juustolta. Ehkä helpoin tapa ikinä tehdä pehmeää juustoa! Labnehia käytettiin tällä kertaa karitsan kastikkeena. Mitä rasvaisempaa jogurttia käytät ja mitä pidempään valutat, sitä tuhdimpaa labnehista tulee. Minä valutin omaani 24 tuntia, mutta ehkä hiukan vähempikin olisi riittänyt tähän kastikkeen virkaa toimittavaan labnehiin. Suosittelen siis valuttamaan noin 12 tuntia, jos käytät turkkilaista rasvaista jogurttia, kuten minä (rasvaprosentti 10). Maustoin valutetun labnehin vielä oliiviöljyllä, sumakilla ja tuoreella korianterilla. Jos et löydä kaupasta sumakkia (en minäkään löytänyt – etsin vaikka kuinka kauan, kunnes Punnitse ja säästä pelasti), voit jättää sen pois tai korvata sen raastetulla sitruunan kuorella. Sitruunan kuori ei maistu samalta, mutta jotain samaa raikkautta ja kirpeyttä siinä on. Labneh on ihana, hiukan erilainen kastike, jonka suolaisuus ja pehmeä kermaisuus sopi mainiosti mausteisen lihan seuraksi. 

Lisäksi tarjosin tabboulehia, joka on variaatio tästä aiemmin kokkaamastani tabboulehista: couscousin seurana reilusti punasipulia, tomaattia, kurkkua, minttua ja korianteria. Halusin pitää tabboulehin tällä kertaa mahdollisimman raikkaana, jotta se täydentäisi kivasti tuhtia ja voimakkaan makuista lihaa. Tavoitteeni onnistui ja tabbouleh raikasti kokonaisuutta juuri sopivasti. En laita tabboluehin reseptiä tähän, voit soveltaa sen linkin reseptistä käyttämällä noita mainitsemiani aineita couscousin kanssa. 


Mausteinen karitsan niska ja labneh

 3 dl rasvaista maustamatonta jogurttia
suolaa
oliiviöljyä
sumakkia
tuoretta korianteria

300 g karitsan niskaa
harissatahnaa
juustokuminaa
kanelia
savupaprikajauhetta
suolaa
Sekoita jogurtin joukkoon suola ja lusikoi seos harsoliinaan. Muodosta liinasta pussi ja sido se kiinni. Laita jogurttipussi valumaan astian päälle jääkaappiin 12 tunniksi. 
Ota karitsa lämpenemään noin tuntia ennen paistamista. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Sekoita mausteseos ja hiero se lämpimän lihan pintaan. Laita liha uuniin ja pienennä lämpötila saman tien 120 asteeseen. Jätä liha uuniin vähintään 4 tunniksi tai anna sen olla siellä mielellään yön yli. 
Ota valmis labneh lämpimään, levitä se lautaselle ja mausta: lorauta päälle hiukan oliiviöljyä, ripauta pinnalle vähän sumakkia ja koristele vielä tuoreella korianterilla. Lämmitä liha ja tarjoa labnehin ja tabboulehin kera! 

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi