grilliruoat/ kesä/ sesonkiruoat

Nektariini-halloumivartaat ja grillattu kana chili-nektariinikastikkeella

Kesälomalla on ollut aikaa kehitellä erilaisia grilliruokia ja ehdinpä keittää chili-nektariinikastikettakin pilaantumisvaarassa olevista nektariineista. Loput nektariinit päätyivät halloumin kanssa vartaisiin ja kastiketta varten grillattiin maustamattomia kanafileitä. Kesällä ruoanlaitto yksinkertaistuu äärimmilleen, mutta tuoreiden, parhaimmillaan olevien raaka-aineiden ansiosta maut ovat huippuhyviä. 
Olin jo jonkin aikaa muhitellut päässäni ajatusta hiukan tulisesta, makeasta soosista nektariineista, joten nyt kun niitä sattui olemaan reilu keko, keittelin sateisena päivänä soosin valmiiksi grillailua varten. Tulisen ja makean yhdistelmä toimi tässä tosi hyvin, tosin oma soosini olisi saanut olla vielä hippusen tulisempi – chilit loppuivat kesken eikä mökiltä noin vain lähdetäkään kaupunkiin hakemaan lisää. Pitänee tuoda mökillekin Sriracha-pullon loppu, jotta tälläisiä ongelmia ei vastaisuudessa enää tule. Kastikkeen tulisuusastetta voi helposti säätää lisäämällä tai poistamalla chilejä tai valitsemalla miedompia tai tulisempia chilejä. Suosittelen kuitenkin tekemään kastikkeesta melko tulista, jotta tulisuus maistuu myös valmiissa ruoassa. Mainion soosin loput syötiin paneroitujen haukifileiden kanssa, hyvin maistui sekin! Ylipäänsä kaikki itse kasaan keitellyt soosit ovat aina maistuvia, joten niitä pitäisi ehdottomasti tehdä enemmänkin. Vieraat aina ihmettelevät, jos itse tekee jotain hyvää soosia, mutta ei se niin vaikeaa ole kuin mitä ihmiset luulevat – aika nopeasti ja vaivattomasti soosit kiehuvat.

Makean ja suolaisen liitto taas toteutui nektariini-halloumivartaissa, jotka siveltiin vain oliiviöljyllä, maustettiin suolalla, grillattiin ja lopuksi vielä ripoteltiin pinnalle tuoretta minttua. Ihanan simppeliä, mutta maistuvaa! Pelkät vartaatkin kävisivät kevyestä lounaasta, mutta kovempaa nälkää varten kannattaa kyllä yhdistää nämä toisiinsa sopivat ruoat. 


Nektariini-halloumivartaat ja grillattu kana chili-nektariinikastikkeella

5 nektariinia
4 valkosipulin kynttä
1/2 sipuli
2 rkl sokeria
2 tl suolaa
1/2 sitruunan raastettu kuori ja mehu
vettä
3 chiliä
1 pkt halloumia
6 nektariinia
4 kanafilettä
oliiviöljyä
suolaa
tuoretta minttua

Pilko nektariinit, valkosipulin kynnet ja sipuli. Annostele muut ainekset patsi chilit kattilaan ja lisää sen verran vettä, että ainekset juuri peittyvät. Kiehauta ja anna porista 10 minuuttia. Lisää lopuksi pilkotut chilit ja soseuta kastike sileäksi. Tarkista maku ja pullota puhtaisiin pulloihin. Säilytä valmis kastike jääkaapissa. 
Jos käytät puisia varrastikkuja, liota niitä vedessä tunnin verran ennen käyttöä, jotta ne eivät syty palamaan grillauksen aikana. Pilko halloumi reilun kokoisiksi paloiksi ja lohko nektariinit. Pujota vuorotellen halloumi- ja nektariinipaloja vartaisiin. Sivele valmiit vartaat oliiviöljyllä. Grillaa nektariini-halloumivartaat kanafileiden kanssa nopeasti kuumassa grillissa. Mausta molemmat suolalla. Ripottele valmiiden vartaiden päälle tuoretta minttua ja tarjoa kanafileet chili-nektariinikastikkeen kera.

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Rommirusina
  29.7.2015 at 16:39

  Onpa kiva annos, tosi kesäinen ja raikas!

 • Reply
  Sini
  3.8.2015 at 06:25

  Välillä on kiva grillata vähän raikkaampaa ja kevyempääkin 🙂

 • Kommentoi