alkupalat ja pikkusuolaiset/ kevät/ lisukkeet/ salaatit/ sesonkiruoat

Perunasalaatti majoneesikastikkeella

Perunasalaatti

Vappu lähenee ja vapun klassikkoruoka eli perunasalaatti ansaitseekin päästä parrasvaloihin. Olen tehnyt vuosien aikana perunasalaattia varmasti kymmeninä erilaisina variaatioina (monesti juuri vappuna ja kesän grillaussesongin aikaan) – sienten, fetan ja parsan kera, paahtamalla ja keittämällä kypsennetyistä perunoista, erilaisilla kastikkeilla… Joka kerta resepti hiukan muuttuu. Suosikkini on yleensä astetta raikkaampi kirkas perunasalaatti, eli oliiviöljypohjaisella kastikkeella tehty salaatti. Nyt Glorian Ruoassa ja Viinissä oli kuitenkin niin kiinnostavan kuuloinen majoneesipohjaisen perunasalaatin ohje, että halusin testata sitä (toki vähän soveltaen).

Perunasalaateissani perunan lisäksi toinen vakioraaka-aine, jota en jätä pois, on kapris – se vain sopii suolaisuudessaan niin hyvin perunan kaveriksi. Se sai siis pysyä. Vaikka et yleisesti pitäisikään kapriksista, perunasalaatissa niitä kannattaa kuitenkin testata! Tähän salaattiin tuli kuitenkin vakioversiostani poiketen myös suolakurkkua, purjoa ja ruohosipulia, aika maukas kombo. Suolakurkuksi kannattaa onkia kaupan heviosastolta kokonaisia suolakurkkuja, joista oma suosikkini on Myrttinen. Purjo ja ruohosipuli antavat kevyttä sipulin makua olematta kuitenkaan liian kitkeriä. Lisäksi salaattiin paahdettiin sinapinsiemeniä, jotka antavatkin paitsi hyvän maun, myös rapisevat kivasti hampaissa. Kastike koostui kevyesti vaahdotetusta ranskankermasta, majoneesista ja dijonsinapista. Kastikkeeseen olisi voinut lisätä vielä lorauksen valkoviinietikkaa tuomaan vähän hapokkuutta, mutta muuten tuhti kastike oli kyllä todella maukas.

Valitse salaattiin kiinteitä, hyvänmakuisia perunoita – usein käytän siikliä ja jos mahdollista, uusia perunoita. Uusia kotimaisia perunoita saadaan vielä odotella vähän aikaa, mutta löysin kaupasta jo kauempaa raahattuja perunoita ja ostin niitä. Yleensä en osta ulkomaisia perunoita, mutta näin keväisin tuoreiden raaka-aineiden kaipuu alkaa olla niin kova, että sitä helposti sortuu tuollaisiin houkutuksiin. Ihan hyviä perunoita nuo ulkomaisetkin olivat, mutta ei niistä kyllä suomalaisten uusien perunoiden kanssa voi samana päivänäkään puhua. Perunasalaatti on parhaimmillaan seuraavana päivänä, joten se on mainio mukaan otettava ruoka vappukemuihin tai vaikka vappupäivän piknikillekin. Perunasalaattia kannattaa tehdä niin paljon kuin kattilaan vain mahtuu perunoita, sillä kokemukseni mukaan kaikki mitä tekee, myös tulee syötyä. Perunasalaatti säilyy muutaman päivänkin oikein hyvänä. Salaatin seurana tarjoillaan tietenkin perinteisesti nakkeja!

Perunasalaatti

Majoneesipohjainen perunasalaatti

Tulosta resepti
Määrä: 6 Valmistusaika: 45 min

Raaka-aineet

 • 600 g perunoita
 • nippu kevätsipulia
 • 1 suolakurkku
 • 1 purjon vaalea osa
 • 2 rkl ruohosipulia
 • 1 prk kapriksia
 • 2 rkl sinapinsiemeniä
 • 50 g ranskankermaa
 • 1,5 dl majoneesia
 • 1 tl dijonsinappia
 • pippuria

Valmistaminen

1

Keitä perunat kuorineen kypsiksi suolalla maustetulla vedellä. Anna perunoiden jäähtyä hetki ja pilko ne sitten kuorineen kulhoon.

2

Hienonna kevätsipuli, suolakurkku, purjo ja yrtit pieneksi. Valuta kaprikset.

3

Paahda sinapinsiemeniä pannussa keskilämmöllä pari minuuttia.

4

Valmista kastike vaahdottamalla ranskankerma kuohkeaksi. Sekoita joukkoon majoneesi, sinappi ja pippuri.

5

Sekoita muut ainekset paitsi kastike keskenään. Nostele sitten kastike varoen joukkoon. Anna maustua jääkaapissa vähintään 4 tuntia.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi