alkupalat ja pikkusuolaiset/ suolaiset leivonnaiset/ Yleinen

Nokkosletut

Olen hiukan innostunut villiyrteistä ja aloitin tällä jo etukäteen tutulla tapauksella eli nokkosella. Nyt on paras aika kerätä nuoria, pieniä nokkosia! Nokkosta voi käyttää pinaatin tapaan. Nokkosen kerääminen kannattaa tehdä hanskat kädessä, ettei se polta sormia. Kannattaa suosia pieniä nokkosia ja kerätä ne hiukan syrjästä. Keräämisen jälkeen nokkosen lehdet voi ryöpätä nopeasti, jotta mahdolliset nitraattijäämät poistuvat. Nokkosia voi kuivattaa tai pakastaa ryöpättyinä. Ainakin minä aion säilöä näitä ilmaisia ihanuuksia, sillä nokkonen maistuu hyvältä, sitä on helposti saatavilla ja sillä on suuri ravintoarvo. Nokkosessa on C-vitamiinia viisi kertaa enemmän kuin appelsiinissa ja rautaa seitsemän kertaa enemmän kuin pinaatissa! Huikeita lukuja! 
Jotta homma ei mene liian terveelliseksi, päätin tehdä ensimmäisestä nokkossaaliistani nokkoslettuja! Letuista tuli aivan älyttömän hyviä – nämä maistuvat varmasti lapsillekin! Meillä osa letuista syötiin itse keitetyn puolukkahillon kanssa ja osa siivutetun parmesaanin kanssa. Molemmat olivat hyviä versioita, kannattaa testata molempia! Minä juustohiirenä pidin tosi paljon parmesaanin ja letun yhdistelmästä. 
Puolukkahillon pitää mielestäni olla hiukan löysää ja tosi makeaa. Keitin hilloa pakasteesta löytyneistä viimeisistä puolukoista, kun syksynä keitellyt hillot ehtivät jo loppua. 

Nokkosletut

5 dl maitoa 
3 kananmunaa
2,5 dl vehnäjauhoja
hiukan sulatettua voita
3 dl nokkosia ryöpättyinä
suolaa
pippuria

Sekoita kaikki ainekset ja surauta seos tasaiseksi sauvasekoittimella. Anna taikinan turvota puoli tuntia ennen paistamista. 
Paista letut voissa molemmilta puolilta kauniin kullanruskeiksi. Tarjoa puolukkahillon tai parmesaanin kera. 
Puolukkahillo
1 l puolukoita
1 dl vettä
4 dl sokeria  

Mittaa puolukat ja vesi kattilaan, kiehauta ja anna porista kymmenen minuuttia. Lisää sokeri ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut. Anna seoksen kiehua vielä toiset kymmenen minuuttia. Kaada seos kuumana puhdistettuihin ja kuumiin hillopurkkeihin ja sulje kannet.

You Might Also Like

4 Kommentit

 • Reply
  Nanne
  16.5.2014 at 05:53

  Villivihannekset ovat parasta! Kokeile ihmeessä horsmanversoja, ne vasta herkullisia ovatkin. 🙂

 • Reply
  Sini
  16.5.2014 at 05:57

  Ne ovatkin minulla olleet listalla ja kävinkin tuolla samalla reissulla etsiskelemässä niitäkin, olivat vain siellä päin vielä niin pieniä, etten viitsinyt niitä kerätä. Katsotaan josko viikonloppuna olisivat tarpeeksi isoja!

 • Reply
  Jonna
  16.5.2014 at 13:28

  Minäkin olen “kasvattunut” pihan nokkosia ja mietin tekisikö niistä tänään pastaa, risottoa vai lettuja.
  Vuohenputkia olisi piha täynnä, mutta kaiken tämän repimisen jälkeen ei tee juurikaan enää mieli 😉

 • Reply
  Sini
  19.5.2014 at 06:56

  Pasta ja risotto kuulostavat myös hyviltä! Vuohenputkista en ole jostain syystä kiinnostunut, mutta horsmia, voikukan nuppuja ja ketunleipiä keräilin viikonloppuna 🙂

 • Kommentoi