jälkiruoat/ kesä/ sesonkiruoat

Kirsikkatiramisu

Kirsikkatiramisu

Kirsikat ovat nyt tosi meheviä ja makeita, joten halusin tehdä niistä jotain ihanaa jälkiruokaa. En olekaan tainnut aiemmin laittaa kirsikoista mitään, mutta tästäpä tulikin sitten kerralla niin herkullinen jälkiruoka, että voisin tituleerata sitä kesän parhaaksi! Kirsikkatiramisu on muunnos klassisesta italialaisesta jälkiruoasta eikä noudattele ihan perinteisen tiramisun reseptiä, mutta pääosin makumaailma on sama. Yllätyin vähän itsekin, kuinka hyvin kirsikat oikein sopivatkaan tiramisun makuun: makeanhappamat kirsikat, tumma kaakaojauhe ja tuhti mascarpone olivat kuitenkin yhdessä napakymppi.

Kirsikkatiramisu

Tiramisun olennaisin elementti on mascarpone, jota ei voi korvata millään muulla juustolla maun kärsimättä. Mascarponen joukkoon sekoitetaan valkuaisvaahto ja sokeria. Sen lisäksi pohjaan käytetään perinteisesti savioardikeksejä. Savioardikeksejä ei kuitenkaan pienestä kaupasta löytynyt, joten korvasin ne huoletta sokeri-kanelikekseillä. Tuo muutos ei vaikuttanut makuun niin paljon kuin juuston vaihtaminen olisi vaikuttanut, mutta sokeri-kanelikeksit eivät tokikaan ole niin ilmavia kuin savioardikeksit. Keksit kostutetaan kahvilla. Kirsikat lisättiin tiramisuun kevyen hillokkeen muodossa. Kirsikat kiehuivat sokerin kera kattilassa ihan hetken, jotta ne eivät menettäneet muotoaan. Kirsikat kuitenkin pehmenivät ja makeutuivat hiukan. Lisäksi osa kirsikoista jätettiin raakoina annosten koristeeksi. Tämä on mielestäni olennaista, jotta kirsikat pysyvät annoksessa raikkaina eivätkä ole ihan mössöä.

Kirsikkatiramisu

Kirsikkatiramisu koottiin osin pieniin annoslaseihin ja osin isoon vuokaan tarjottavaksi isommalle porukalle kerralla. Molemmista kirsikkatiramisu maistuu hyvältä, joten voit itse päättää kummasta tarjoilutavasta pidät eniten. Isossa kulhossa annos on juhlava nostaa pöytään, mutta kunkin ruokailijan omalle lautaselleen nostama annos näyttää tällöin vähän epäsiistimmältä kuin pieniin annoslaseihin koottu versio. Tiramisu on parhaimmillaan, kun se saa tekeytyä jääkaapissa pari tuntia, mutta tämän version kokosin suoraan jälkiruokapöytään eikä maku ollut yhtään hassumpi. Jos ehdit antaa jälkiruoan tekeytyä, anna sen tekeytyä ennen kaakaojauheen ja tuoreiden kirsikoiden lisäämistä pinnalle. Tarjosin tämän kirsikkatiramisun mökillä: ruokailijat söivät jälkiruoan hiljaisuuden vallitessa ja kaikki melkein nuolivat astiat tyhjiksi. Yleensä se on hyvän jälkiruoan merkki ja ihastuin tähän kyllä niin kovasti itsekin, että tätä tehdään ainakin meillä vielä uudemmankin kerran. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan, jos pidät tiramisusta tai kirsikoista!

Kirsikkatiramisu

Kirsikkatiramisu

Tulosta resepti
Määrä: 6 Valmistusaika: 15 min + 2 h

Raaka-aineet

  • 3 dl kahvia
  • 200 g keksejä
  • litra tuoreita kirsikoita
  • 1 rkl sokeria
  • 2 kananmunan valkuaista
  • 500 g mascarponejuustoa
  • 1 dl sokeria
  • tummaa kaakaojauhetta

Valmistaminen

1

Keitä kahvi ja anna sen jäähtyä. Jos käytät sokeri-kanelikeksejä, murustele ne - savioardikeksit voit asetella suoraan kulhojen pohjalle. Käytä ensin puolet kekseistä. Valele keksit kahvilla.

2

Poista kirsikoista kivet. Keitä 2/3 kirsikoista ja 1 rkl sokeria hetki kokoon kattilassa. Anna hillokkeen jäähtyä hetki.

3

Vatkaa kananmunan valkuaiset vaahdoksi, sekoita varoen joukkoon mascarpone ja sokeri.

4

Levitä puolet kirsikkahillokkeesta keksien päälle. Lisää päälle puolet juustoseoksesta ja ripottele pinnalle kaakaojauhetta. Lisää toinen kerros keksejä ja valele ne kahvilla. Lisää loppu kirsikkahilloke ja juustoseos. Jos aikaa on, laita jälkiruoka tässä välissä tekeytymään jääkaappiin pariksi tunniksi.

5

Koristele annokset tummalla kaakaojauheella ja lopuilla tuoreilla kirsikoilla.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi