Pasta carbonara on erittäin yksinkertainen ja superherkullinen ruokalaji, kun sen tekee perinteiseen italialaiseen tyyliin! Muutama laadukas raaka-aine ja nopea valmistus tekevät tästä parasta (joskin tuhtia) arkiruokaa.
Italialaiseen carbonaraan ei käytetä kermaa, mikä kyllä yllättää monet tätä annosta maistaneet, sillä kananmunan ja parmesaaniraasteen seos muuttuu lämmössä pehmeän kermamaiseksi. Haasteellisin osuus annoksessa on juuri tämän kermamaisuuden aikaansaaminen ilman, että kananmuna kokkeloituu. Tässä onnistuu lisäämällä seosta pastan joukkoon vain vähän kerrallaan ja sekoittamalla pastaa vimmatusti lisäämisen ajan.
Tämän annoksen ainekset ovat myös hyvin säilyviä, joten näitä on helppo pitää jääkaapissa aina varalla (kuten meillä nykyään tehdään!). Varoituksen sana: kerran kun maistaa kunnolla tehtyä carbonaraa, ei enää koskaan palaa kinkkusuikaleisiin ja kermaan!
Pasta carbonara (kahdelle)
1 rasia tuorepastaa
170 g pekonia
1 dl pastan keitinvettä
2 kananmunaa
1 dl parmesaaniraastetta
suolaa
pippuria
Pilko pekoni pieniksi viipaleiksi ja paista pannulla öljyssä ruskeaksi. Keitä pasta al denteksi suolatussa vedessä. Sekoita kananmunat ja parmesaaniraaste keskenään. Ota pekonipannu pois liedeltä ja lisää pekonin joukkoon pastan keitinvettä sekä pasta. Sekoita kananmunien ja parmesaaniraasteen seosta pikkuhiljaa pastan sekaan koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Mausta suolalla ja pippurilla sekä viimeistele annokset vielä parmesaaniraasteella, nauti heti!
32 Kommentit
Piparipulla
15.4.2012 at 14:04Moikka!
Pasta carbonara on herkullista ja se on mieheni lempipasta (hän rakastaa pekonia :P)
Teen sitä melkein samalla tavalla kuin sinä, mutta ruskistan pekonin valkosipulin kanssa.
sini
15.4.2012 at 17:42Moi! Valkosipuli toimii varmasti carbonarassa myös mainiosti 🙂 Itsekin rakastan pekonia, on se vaan hyvää!
Jessica
22.8.2012 at 19:00Olipas mahtava ja nopea resepti. Mahtava rakenne ja mehevyys tuli pastaan tuosta parmesan-kananmunaseoksesta!
Sini
23.8.2012 at 04:31Pasta carbonara on kyllä hyvää, kun sen tekee tällä tavalla parmesaanista ja kananmunasta eikä kermasta! Ja ennen kaikkea yllättävän nopeaa. Kiva kun tykkäsit! 🙂
Nenna
25.8.2012 at 18:37Mahtava ohje, miksiköhän sitä aina ennen on lykännyt kermaa…sehän on ollut aivan turha raaka-aine. Tänään tein tätä ja oli kyllä herkullista! 😛
Sini
26.8.2012 at 16:16Minullakin kesti kauan tajuta, että ilman kermaa tämä on paljon parempaa. Kiva jos tykkäsit ohjeesta!
Anonyymi
9.10.2012 at 10:14Herkullista, mutta vähän tuo muna-parmesan -seos paakkuuntui kokkeliksi. Mistä johtuu? Onko niksejä tähän?
Sini
9.10.2012 at 10:18Kokkeloituminen johtuu kananmunan kypsymisestä. Jos tuntuu, että muna-parmesaaniseos paakkuuntuu, voit antaa pannun jäähtyä hieman ennen seoksen lisäämistä. Lisää seos pikkuhiljaa ja sekoita tosissaan voimakkaasti koko ajan! Kun tämän vaiheen tekee rauhassa, seoksen ei pitäisi paakkuntua 🙂
Anonyymi
9.10.2012 at 10:31Kiitos paljon nopeasta vastauksessa. Yritän ko. nikseillä seuraavalla kerralla.
Anonyymi
14.11.2012 at 15:47Kiitos hyvästä ohjeesta! Maukasta oli, mutta valitettavasti ehti vähän viiletä muna-parmesaani-seoksen lisäämisen aikana. Ajattelin, että on helpompi sekoittaa kattilassa, joten kaadoin pekonit ja pastan sinne, ja puolison avustuksella sekoitin “kastikkeen” – hän kaatoi, minä sekoitin menemään 🙂 Mutta vähän piti mikrottaa sen jälkeen kyllä. Ensi kerralla uskallan laitaa kuumemmalle pannulle seoksen.
Heidi
Sini
15.11.2012 at 05:48Ei kestä kiittää. Minulla ei ole kyllä ikinä ehtinyt jäähtyä, mutta heitänkin pekonien paistamisen jälkeen (kuuman) pastan ja kastikkeen kuumalle pannulle, jonka otan vain siinä vaiheessa pois kuumalta levyltä. Tärkeintä on muistaa sekoittaa kunnolla, silloin seoksen voi laittaa aika kuumallekin pannulle, pasta maistuu varmasti paremmalta ilman mikrotusta 😉
Anonyymi
16.2.2013 at 11:09Kiitos hyvästä ohjeesta! :))
Sini
17.2.2013 at 18:21Eipä kestä 🙂
Anonyymi
19.4.2013 at 13:13Kiitos hyvää on! Ja maistuu kovasti tääl Kölnissä nopee ja hepot aineet ja ei todellakaan tartte kermaa, jota olin jo
lähdössä ostamaan mut sit näin onnekseni ja vaimonkin onni Sinun ohjeesi. Kiitos! Matti
Sini
20.4.2013 at 11:05Terve Matti! Tämä ei tosiaan kermaa kaipaa. Kiva jos maistui sekä sinulle että vaimollesi!
Anonyymi
17.11.2013 at 12:37Pasta carbonaraa tekemässä ensimmäistä kertaa. Itse tehty tuorepastataikina on “lepäämässä” jääkaapissa ja parin tunnin päästä syödään.
Anonyymi
17.11.2013 at 20:16No niin, nyt sitten tehty ja syöty ensimmäinen pasta carbonara itse tehdyn tuorepastan kanssa. Mahtavaa, pastaa piti jäädä vielä huomiseksi töihin, mutta kaikki meni.
Sini
18.11.2013 at 07:08Hei, kiva kuulla, että pasta onnistui ja maistui 🙂
Anonyymi
29.11.2013 at 09:28Aivan ihanaa tuli! Ja olin tekemässä kyseistä pastaa ensimmäistä kertaa. Kiitos hyvästä ohjeesta! Kaikille maistui:)
Sini
2.12.2013 at 06:16Kiva kuulla, että onnistui ensimmäisellä kerralla! 🙂
Anonyymi
10.1.2014 at 14:54Maiskis olipa hyvää
Sini
13.1.2014 at 06:24Kiva että maistui 🙂
Anonyymi
30.1.2014 at 15:53Tosi hyvä ohje! Tästä tuli suosikki.
Sini
3.2.2014 at 18:07Kiva kuulla! 🙂
Anonyymi
8.3.2014 at 00:13Kiitos.
Sini
9.3.2014 at 19:18Ei kestä 🙂
Anonyymi
16.7.2014 at 12:29Kiitos hyvästä ohjeesta! Olen aina vierastanut tuota kananmunan käyttöä carbonarassa peläten, että se maistuu siinä liikaa, mutta tästä tuli herkkua! Lisäsin myös valkosipulia sekaan, kun sitä niin kovasti rakastan 🙂
Sini
20.7.2014 at 15:16Ei kestä! Todellisuudessa se kananmuna ei juurikaan maistu siinä, tuo vain sellaista kermaisuutta pastaan. Valkosipulihan sopii kaikkeen, jos siitä vain sattuu pitämään 🙂
Saku Piirainen
27.12.2014 at 18:44Aivan loistava…
Sini
29.12.2014 at 19:47Kiva kuulla! 🙂
Anonyymi
19.6.2016 at 14:34Soveltaen olen tätä ohjetta käytänyt lukuisia kertoja. Simppeliä, nopeaa ja hyvää. -Pasi
Sini
22.6.2016 at 05:42Hei mahtavaa kuulla! Resepti on edelleen minullakin käytössä, mutta tämän vanhan postauksen valokuvat eivät kyllä yhtään tee oikeutta ruoalle. Pitänee siis ottaa uusintakatsaus tähän jossain välissä..