Yleinen

Kuivaaminen säilöntämenetelmänä – sienet ja marjat

Säilön suurimman osan syksyn sienisadosta kuivaamalla, sillä sienten maku ja rakenne säilyy mielestäni kuivattuna paremmin kuin pakastettuna. Lisäksi kuivatut sienet menevät pieneen tilaan. Parhaita kuivattavia sieniä ovat mielestäni kantarelli, mustatorvisieni ja suppilovahvero. Myös tatteja saa kuivattua, kunhan niissä ei ole matoja ja ne viipaloi tarpeeksi ohuiksi. 

Ajattelin tällä kertaa soveltaa samaa menetelmää myös marjoihin. Ostan jonkin verran kuivattuja marjoja kaupasta (eniten ehkä kuivattuja karpaloita) ja niiden hinnat ovat pilvissä, joten marjojen kuivaaminen itse on kannattavaa näin kesäisin ja syksyisin, kun marjoja saa halvalla tai parhaassa tapauksessa ilmaiseksi. Testasin marjojen kuivausta mansikoilla, mutta aion ehdottomasti testata vielä mustikoillakin. Kuivaamalla marjojen maku tiivistyy ja ne on helppo napata välipalaksi mukaan. Lisäksi ne säilyvät hyvinä pitkän aikaa, kunhan ne säilöö ilmatiiviissä rasiassa. 

Sienten ja marjojen kuivaaminen

Viipaloi sienet tai marjat ohuiksi viipaleiksi ja levittele viipaleet leivinpaperin päälle. Mikäli käytät pieniä marjoja, kuten mustikoita, voit levitellä ne sellaisenaan leivinpaperin päälle. Sienten kanssa pitää olla tarkkana, ettei niissä ole matoja, sillä ne pilaavat sadon. 

Käytän kuivattamiseen itse saunaa – siellä on sopiva 35 asteen lämpötila jatkuvasti ilman lämmittämistä. Lisäksi kuivamiselle voi antaa alkusysäyksen laittamalla saunan lämpiämään vartiksi. Kuivattamisen voi tehdä myös hyötykasvikuivurilla, mikäli sellaisen omistaa, tai uunissa jättämällä uunin luukun raolleen ja pitämällä lämpötilan alle 50 asteessa.

Jätän kuivattavat saunaan pariksi päiväksi, jotta ne kuivuvat kunnolla. Lisäksi käyn silloin tällöin kääntelemässä kuivattavia, jotta kuivuminen tapahtuu tasaisesti.

Olen havainnut, että matala kuivauslämpötila ja pitkä kuivausaika vähentää ainakin minulla homehtumista – ehkä huoneen kosteudella on myös tekemistä asian kanssa. Kuivattavia kannattaa kuitenkin tarkkailla pilaantumisen varalta. Uunissa en ole itse onnistunut ainakaan sieniä menestyksekkäästi kuivattamaan – tuntuu, että siellä ilmaa ei saa tarpeeksi hyvin vaihtumaan. 

Kun sienet ja marjat rikkoutuvat sormilla painamalla napsahtaen, ne ovat tarpeeksi kuivia. Säilö kuivatut sienet ja marjat ilmatiiviisiin rasioihin. Marjat voi syödä sellaisenaan tai käyttää esimerkiksi myslissä, sieniä liotetaan vartin verran vedessä ennen käyttöä.

You Might Also Like

4 Kommentit

 • Reply
  Jonna
  11.8.2012 at 12:50

  Oletpas saanut kauniita mansikoita aikaan. Kuivatut mansikat on ihania ja todella hyviä myslissä. Myös yhdistelmä juustot, kuivatut mansikat ja hyvä balsamico toimii loistavasti.

  Minäkin yritin kuivattaa mustikoita kuivurilla, mutta siinä meni lähinnä hermot ja lopputulema oli surkea. Ehkä pitää kokeilla tuota saunan hyödyntämistä.

 • Reply
  Sini
  13.8.2012 at 04:12

  Yllätyin vähän itsekin siitä, kuinka hyvin mansikat näin ensimmäisellä kerralla onnistuivat! Veikkaan tosiaan, että matala kuivumislämpötila edesauttaa asiaa. Mustikoiden kuivaamista en ole vielä kokeillut, mutta voisin kyllä yrittää – niiden kanssa kun pääsisi niin helpolla, kun ei tarvitsisi viipaloida!

 • Reply
  Heini
  20.8.2012 at 13:55

  Ihan sattumalta eksyin tähän postauksen, mutta täytyy sanoa, että todella hienoa jälkeä! Kuivatut mansikat ovat todella herkkuani ja haaveena olisi tietenkin päästä itse kokeilemaan. Kuinka pitkän ajan itse kuivasit näitä?

 • Reply
  Sini
  20.8.2012 at 14:49

  Suosittelen kokeilemaan! Oikeastaan unohdan nämä aina pariksi päiväksi saunaan, joten tarkkaa kuivumisaikaa en osaa sanoa, mutta kyllä ne vähintään vuorokauden tai puolitoista vaativat!

 • Kommentoi