pasta/ Yleinen

Metsäsienipasta

Innokkaana sienestäjänä kaappini pursuilevat erilaisia kuivattuja sieniä ja yritänkin ahkerasti hyödyntää niitä ruoanlaitossani. Yksi suosikeistani on helppo, nopeasti valmistuva ja herkullinen metsäsienipasta. Resepti on alun perin Jamie Oliverin, mutta olen muokannut sitä vuosien kuluessa omaan makuuni sopivammaksi. 

Pastaan voi käyttää mitä tahansa sieniä, mutta parhaita omasta mielestäni ovat suppilovahverot, kantarellit, mustatorvisienet ja herkkutatit.  Myös näiden sekoitus toimii hyvin. Reseptiä voi toki soveltaa myös muille sienille. Nykyään myös metsäsieniä saattaa löytää kuivattuina tai tuoreina hyvin varustelluista kaupoista ja syksyisin tietenkin myös torilta. Suosittelen kuitenkin kaikille sienestämistä: kunhan opettelee huolellisesti tunnistamaan syötävät sienet kokeneen sienestäjän kanssa, löytää metsästä kilokaupalla maukasta, ilmaista syötävää! Lisäksi metsässä samoilu on erittäin rentouttavaa.

Yksi tärkeä tekijä tässä ruoassa on pasta: parasta olisi tietysti itse tehty, mutta kiireen takia sorrun usein käyttämään valmista tuorepastaa.  Tuorepasta on ehdottomasti parempaa tässä kuin kuivatavara, mutta sekin kelpaa hätätapauksessa. Minulla on nykyään tapana pitää pari pakettia tuorepastaa hätävarana jääkaapissa, koska tämän reseptin muita aineksia löytyy melkein aina kaapista. Tuorepastahan säilyy jääkaapissa viikkoja. 

Tähän pastaan makua tuovat valkosipuli, chili, sitruunan mehu ja yrtti. Yrttinä voi käyttää mitä itse haluaa, parhaiten mielestäni tähän sopivat persilja ja timjami.  Ja tietenkin paljon parmesaania!

Metsäsienipasta (kahdelle)

paketti tuorepastaa
metsäsieniä (tuoreita tai kuivattuja)
1-2 mietoa chiliä
1 valkosipulinkynsi
puolikkaan sitruunan mehu
kourallinen jotain yrttiä
pala parmesaania 
voita
oliiviöljyä
suolaa 
pippuria

Mikäli käytät kuivattuja sieniä, laita ne veteen likoamaan puoleksi tunniksi. Tuoreita sieniä käytettäessä niiden puhdistaminen riittää. Pilko sienet ja paista ne voissa ruskeiksi. Lisää pieneksi paloiteltu chili ja valkosipuli. Purista lopuksi sienten päälle puolikkaan sitruunan mehu, kourallinen valitsemaasi yrttiä ja mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita ja siirrä pois levyltä. Tarkista maku. Valmista pasta paketin ohjeen mukaan keittämällä se suolalla maustetussa vedessä. Valuta pasta ja pirskottele sen päälle vähän oliiviöljyä. Lisää sieniseos pastan joukkoon ja raasta annoksen päälle runsaasti parmesaania. Nauti!

You Might Also Like

3 Kommentit

 • Reply
  jokihakakokkaa
  8.2.2012 at 13:48

  Hei,
  takuulla hyvää noilla aineilla! Oma sienivarasto tyhjeni jo aikaa sitten…olis pitänyt olla syksyllä ahkerampi..

 • Reply
  sini
  9.2.2012 at 07:03

  Hei,
  täytyy myöntää, ettei noilla aineilla voi oikein mennä pieleen 🙂 Nyt se syksyn ahkeruus palkitaan, kun kaapit ovat vielä täynnä sieniä. Olisin kyllä kerännyt enemmänkin, mutta ajattelin ettei niitä tule sitten syötyä niin paljon…

 • Reply
  Piparipulla
  10.2.2012 at 12:30

  Mmm pasta sienien kanssa on tosi hyvä!! <3

 • Kommentoi