keitot/ Yleinen

Ranskalainen sipulikeitto

Sipulikeitto on monien muiden ranskalaisten ruokien tapaan yllättävän vähistä ja tavallisista aineksista valmistuva erittäin herkullinen ruoka. Olen joka kerralla sipulikeittoa syödessäni vähän ihmeissäni siitä, että tavallisesti lisukkeena käytetty sipuli voi maistua ruoan pääraaka-aineena näin huumaavalle! 

Koska sipulit ovat edullisia, kannattaa keitossa satsata vähän muihin ainesosiin: hyvään juustoon ja tuoreeseen yrttiin.  Käytin keittoon tällä kertaa gruyérejuustoa, sillä sen voimakas maku sopii karamellisoituneiden sipulien maun seuraan ja se myös sulaa hyvin. Yrttinä käytin timjamia, johon olen viime aikoina jostain syystä tykästynyt erityisesti.

Sipulikeitto on myös oivallista ruokaa jääkaapin jämien käyttämiseen, sillä siihen voi upottaa kuivahtaneet leivänkannikat, valkoviinipullon pohjat ja juustonjämät. Sipulikeittoon saa erinomaisen maun lisäämällä valkoviiniä, mutta itse tein tämän keiton ilman viiniä (käytä silloin vähän enemmän kasvislientä). 

Ranskalainen sipulikeitto

500 g sipulia
4 valkosipulin kynttä
1 rkl voita
6 dl kasvislientä
2 dl valkoviiniä
 kourallinen timjamia 
suolaa
pippuria 

pari viipaletta vaaleaa leipää
pala juustoa (gruyére, parmesaani, emmental)

Pilko sipulit renkaiksi ja hienonna valkosipulin kynnet. Kuullota sipulit voissa kattilassa ja anna niiden karamellisoitua hieman. Lisää sitten kasvisliemi, (valkoviini,) yrtti ja mausteet. Anna keiton kiehua hiljalleen puolisen tuntia. Tarkista maku. 

Annostele keitto uuninkestäviin kulhoihin. Paahda leipäviipaleet ja asettele ne keittokulhojen päälle. Raasta leipien päälle vielä juustoa ja gratinoi uunissa 225 asteessa hetken aikaa niin, että juusto sulaa ja saa hieman väriä. Maista keittoa aluksi varovasti, sillä ensimmäisellä lusikallisella polttaa poikkeuksetta kielensä! 

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  kommentoija
  22.2.2014 at 21:29

  Miten kuorin sipulit?

 • Reply
  Sini
  23.2.2014 at 07:36

  Jos haluat jättää sipulit renkaiksi, ne saa kuorittua leikkaamalla päät pois ja varoen viiltämällä viillon kuoreen ja siitä poistamalla sen. Ei tässä niin tarkkaa ole sipulien renkaina oleminen, joten voit toki tehdä puolirenkaita tai pienempiäkin paloja, jolloin kuoriminen helpottuu!

 • Kommentoi