Yleinen

Rapea porsaan niska ja karamellisoitu kastike

Yksi suosikkiravintoloistani on aasialaistyylistä ruokaa tarjoileva Farang. Joka kerta kyseisessä ravintolassa vieraillessani olen syönyt sitä taivaallista rapeaa possua karamellisoidun sokerikastikkeen kera. Luonnollisesti pitkään mielessäni on pyörinyt annoksen tekeminen myös kotona. 

Syön kyllä lihaa, mutta yleisimmin käytän jauhelihaa. Olenkin haastanut itseni nyt laittamaan useammin ruokaa myös vähän erilaisista ruhonosista, ja tämä porsaan niska eli kassler on nyt ensimmäinen kokeilu siihen suuntaan. En ole oikein koskaan ollut porsaan niskan ystävä, koska olen syönyt sitä useimmiten uunissa kypsennettynä, jolloin se jää helposti sitkeäksi, ellei sitä ole haudutettu tarpeeksi pitkään. Tässä reseptissä niskaa haudutellaan liemessä nelljä tuntia ja sen jälkeen se vielä friteerataan rapeaksi. Tällöin liha on ulkoa rapeaa ja sisältä ihanan mureaa ja pehmeää!

Resepti on melko pitkä ja sisältää monia työvaiheita, mutta loppujen lopuksi kaikki valmistui odottamattoman helposti. Toki niskan hauduttaminen vie aikaa, mutta liha porisee kattilassa omia aikojaan. Friteeraus on mielestäni aina ollut vähän pelottavaa, mutta joululahjaksi saamani digitaalisen lämpömittarin avulla sekin onnistui hyvin, kun pystyin tarkkailemaan öljyn lämpötilaa. Resepti sisältää jonkin verran erikoisia aasialaisia ainesosia, mutta löysin melkein kaiken lähi-hypermarketista. Reseptiin otin mallia Kulinaarimurulasta ja Sillä sipulista, mukaillen reseptin omiin tarkoituksiini sopivaksi. Jätin haudutusliemestä valkoviinin pois (korvasin sen vedellä), en laittanut siihen sokeria enkä löytänyt kaupasta korianterinjuuria tai -siemeniä. Cassian sijaan käytin kanelitankoa ja palmusokerin sijaan ruokosokeria. Lisäksi käyttämäni soija ei ollut vähäsuolaista, mutta mielestäni se ei silti saanut ruokaa maistumaan liian suolaiselta (muutenhan tähän ei lisätä suolaa ollenkaan). Maku oli muutoksista huolimatta melko lähellä ruoan alkuperäistä inspiraation lähdettä.

Tätä aion tehdä toistekin, oli sen verran herkullinen ateria – ja lisäksi kaapista löytyy nyt kaikkia erikoisia mausteita ja maustekastikkeita – mutta seuraavalla kerralla on myös hieman parannettavaa! Lihakuutiot olisivat saaneet olla isompia, jotta vain niiden pinta olisi rapea ja ne olisivat sisältä mehukkaita ja pehmeitä. Tällä kertaa palastelin lihan vähän liian pieniksi paloiksi ja niistä tuli melkein läpirapeita. Lisäksi karamellisoitua kastiketta olisi voinut keitellä kasaan vielä hetken kauemmin, nyt se jäi aavistuksen verran löysäksi. Joten malttia kastikkeen keittämiseen!

Porsaan niska ja karamellisoitu kastike

600 g porsaan niskaa eli kassleria

Haudutusliemi:
1 l vettä
4 dl (vähäsuolaista) soijaa
(2 dl valkoviiniä)
1 dl osterikastiketta
1/2 dl makeaa soijaa eli ketjap manista
(1 dl sokeria)
2 valkosipulin kynttä
5 sentin pala inkivääriä
2 valkopippuria 
1 kanelitanko (10 cm pala cassian kuorta) 
4 tähtianista

Karamellisoitu kastike:
1,25 dl haudutuslientä 
1 kanelitanko (5 sentin pala cassian kuorta)
2 tähtianista
0,5 dl vettä
200 g ruokosokeria (palmusokeria)

Lisäksi:
1 l rypsiöljyä
1 punainen chili
kourallinen tuoretta korianteria
riisiviinietikkaa
rapeaksi paahdettua sipulia ja valkosipulia

Porsaan niskan valmistus aloitetaan jo edellisenä päivänä. Mittaa kaikki haudutusliemen ainekset kattilaan ja kiehauta liemi. Lisää liha liemeen ja anna sen hautua 4 tuntia miedolla lämmöllä kannen alla. Nosta ylikypsä liha varoen kattilasta jäähtymään. Siivilöi liemi ja jäähdytä sekin. Nosta sekä liha että liemi jääkaappiin ja anna niiden olla siellä yön yli.

Seuraavana päivänä aloitetaan paahtamalla samankokoisiksi paloiksi pilkotut sipulit runsaassa öljyssä kuumalla pannulla rapeiksi. Nosta paahtunee sipulit talouspaperin päälle, jotta paperi imee niistä enimmän rasvan pois. Paahda samaan tyyliin myös ohuiksi siivutetut valkosipulinkynnet. 

Valmista seuraavaksi karamellisoitu kastike. Kuori haudutusliemen päältä hyytynyt rasva. Mittaa liemi kattilaan, lisää mausteet, kiehauta ja siirrä kattila pois levyltä. Mittaa toiseen kattilaan vesi ja sokeri. Sulata sokeri miedolla lämmöllä veteen. Kun sokeri on liuennut, kuumenna seosta kunnes sokeri on karamellisoitunut. Lisää liemi karamellisoituneen sokerin joukkoon – kaada varovasti, sillä karamellisoitunut sokeri on kuumaa. Anna seoksen kiehua hiljalleen, kunnes se paksuuntuu. 

Paloittele porsaan niska isohkoiksi paloiksi. Kuumenna öljy omassa kattilassaan noin 170-asteiseksi. Voit käyttää apuna lämpömittaria. Friteeraa lihanpaloja, kunnes ne ovat kullanruskeita ja pinnaltaan rapeita. Nosta lihanpalat kattilasta reikäkauhalla talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen rasva imeytyy paperiin.

Viipaloi chili ja hienonna korianterin lehdet. Yhdistä kulhossa lihanpalat, rapeat sipulit, osa karamellisoidusta kastikkeesta ja chileistä sekä korianterista. Koristele annokset vielä chilillä ja korianterilla. Tarjoile chilillä maustetun riisiviinietikan ja jasmiiniriisin kanssa. Kaiken vaivan arvoista!

You Might Also Like

16 Kommentit

 • Reply
  jokihakakokkaa
  9.3.2012 at 09:44

  Herkullisen näköistä! Joskus kannattaa nähdä vähän enemmän vaivaa…

 • Reply
  sini
  9.3.2012 at 16:43

  Voin kertoa että se myös maistui herkulliselta! 🙂 Tällä kertaa vaivannäkö siis todella kannatti!

 • Reply
  Anonyymi
  24.6.2012 at 10:48

  Pitkän blogauksen alusta luin toteamuksesi että uunissa valmistettuna tulee sitekää jos paistetaan liian vähän. Höh eihän pullakaan ole hyvää puoliksi kypsänä vai mitä? Jos pääosin teet ruokaa jauhelihasta totean että mehevää ja pehmeää saa aikaan sitkeistä osista vain pitkään hauduttamalla. Puurokin kunnon hiutaleista vaatii hauduttamista. Tässä pika ja kertakäyttö kulttuurissa puolisot vaihetaan kuin sukata ja ruokaa ei jakseta tehdä ostetaan vain valmiina pilkotut vihanneksetkin. Hyvä kirja ja pata hautuu uunissa tuntikausia ilman valvontaa.

 • Reply
  sini
  26.6.2012 at 08:16

  Olen usein syönyt – varmasti moni muukin suomalainen – sitkeää porsaan niskaa, joten toki sitä kohtaan on ollut ennakkoluuloja. Liha tosiaan valmistuu kuin itsekseen, mutta en silti jättäisi sitä valvomatta, eikä aina ole mahdollisuutta viettää koko päivää kotona kirjaa lueskellen – valitettavasti. Viikonloppuihin tämän tyylinen aikaa vievä ruoanlaitto kyllä sopii!

  Jos luet postauksen uudelleen, huomaat ettei siinä tavoitella nopeasti valmistuvaa ruokaa – todetaan vain ettei lihaa useinkaan ehditä hauduttaa tarpeeksi. Myös minun tavoitteeni on käyttää enemmän näitä sitkeämpiä ruhon osia!

 • Reply
  Anonyymi
  30.7.2012 at 18:03

  Kypsensitkö kasslerit siis kokonaisena ja sitten ennen frittausta paloittelit?

 • Reply
  Sini
  31.7.2012 at 04:21

  Juurikin näin – kassler on helpompi pilkkoa kypsänä.

 • Reply
  alkemisti
  20.10.2012 at 15:14

  Kiitos kivasta reseptistä! Itse tein samantien tupla määrän lihaa. Tämmöiselle want to be a kokki toi karamellisointi oli uusi juttu. Eli huomasin, että siinä pitää olla tarkkana. Siihen löysin yhden ohjeen:

  “keitä sokerilientä noin 7 min kunnes mittari osoittaa 173 astetta.tässä lämpötilassa sokeri karamellisoituu ja liemi tulee tumman meripihkan väriseksi.ole varovainen jos keität lientä liian kauan se maistuu palaneelta.”

  Loppurasvan voi käyttää vaikka jälkkäriin: Banaania kieritellään 2rkl vehnäjauhoa, 1rkl maissitärkkelystä, 1/2tl leivinjauhoa ja sitten 30 sekunttia rasvassa

 • Reply
  Sini
  20.10.2012 at 17:55

  Olepa hyvä! Tuplamäärä lihaa ei varmasti ole liioiteltua, sillä tuota herkkua tulee syötyä helposti tosi paljon. Ja karamellisoinnin kanssa tulee tosiaan olla tarkkana, mutta useammin tekemällä siihenkin tottuu 🙂

 • Reply
  Anonyymi
  16.11.2012 at 06:53

  Jepulis jee, sain isänpäivälahjaksi Farang keittokirjan ja siinähän tämä resepti on myös autenttisena. Ja tänävkl lupasin tätä kokkailla, että eikun ruokatunnilla paikalliseen etniseen kauppaan etsimään raaka-aineita 🙂

 • Reply
  Sini
  16.11.2012 at 07:12

  Keittokirjassa on varmasti myös muita hyviä reseptejä, esimerkiksi se Farangin vihersimpukka-alkupala on tosi hyvää ja sitä tekisi mieli itsekin kokeilla joskus tehdä! Näitä raaka-aineita löytyi aika hyvin myös ihan perusruokakaupasta (siis isommasta, toki lähi-Siwasta ei näitä löydy). Maukasta viikonloppua! 🙂

 • Reply
  Anonyymi
  16.11.2012 at 10:53

  Valkkasin juuri tämän reseptin ekaan kokeiluun koska 99% raaka-aineista löytyy normikaupoista ja aikapitkälti meillä jo kotonakin.
  Löysin täältä Tampereelta Tullintorin East Asian Martista (törkeä mainos:) myös palmusokerin (oli kohtalaisen kallista, 10€ kilo) ja cassian kuoren. Tuskinpa tuo cassian sisältämä kumariini näin yhdessä possuannoksessa vielä tappaa. Pistetäänpä tuo vihersimpukka-alkupala korvantaakse josko sitä tekisi sitten seuraavaksi 🙂

 • Reply
  Anonyymi
  5.12.2012 at 18:21

  Milleköhän määrälle toi 600g lihaa on? Yhdelle Suomalaiselle miehelle?? Ostin 800g tuota kassleria ja voipi olla, että tästä saa perheelle alkupalan ja sitten nakkikioskille pääruualle…

 • Reply
  Sini
  5.12.2012 at 19:59

  Suurin osa blogin resepteistä on kahdelle, ellei muuta ole mainittu – taloudessamme kun on vain kaksi henkilöä. Tämäkin ohje on kahdelle, tosin tuo 300g on jo melkoisen reilu annos, mutta menee kun tämä on niin hyvää 🙂 karkeasti mitä tahansa lihaa voi ostaa noin 200g per henkilö (riippuen tietysti kyseisen henkilön ruokahalusta), tuo suuntaviiva auttanee kaupassa ensi kerralla. Toki resepteistä saa ja kannattaa kysyä ennen kaupassakäyntiäkin! 🙂

 • Reply
  Viv
  8.1.2016 at 19:33

  Mies sai jouluna Tomi Björckin kirjan ja teimme sen ohjeella ensimmäistä kertaa karamellisoitua possua, kun loppiaisena oli koko päivä aikaa vartoa keittiössä. Googlettelu paljasti, että resepti on kuitenkin kiertänyt netissä jo vuosia!

  Valmistimme ruoan vain yhden päivän aikana ja kyllä siitä tuli aivan uskomatonta, vaikka liha saikin seisoa jääkaapissa vain parisen tuntia. Karamellikastikkeen edessä olimme molemmat ihan sanattomia – emme olisi voineet kuvitellakaan, että siitä saisi kotioloissakin NIIN hyvää! Mies ei voi sietää korianteria niin jätin pois sekä siemenet, että tuoreen. Monivaiheisia reseptejä pitää usein kauhean monimutkaisina, mutta tämä ruoka on loppujen lopuksi todella helppo – pitää vain malttaa! ;]

 • Reply
  Sini
  21.1.2016 at 11:53

  Kyllä, tämä on yllättävän helppo resepti, vaikka vaiheita on monta ja raaka-aineita samoin. Tosiaan on kiertänyt netissä jo vuosia, tämä omakin postaukseni on melkein neljän vuoden takaa!

 • Reply
  Anonyymi
  26.7.2016 at 10:26

  Kiitos reseptistä ja hyvistä ohjeista, kokeilimme ja aivan älyttömän herkullista tuli. Jasmiiniriisin puuttuessa kokeilimme tehdä puuroriisistä sushiriisiä, ja se sopi maultaan niin hyvin että taidetaan käyttää sitä toistekin! Kanelitankoa ei myöskään ollut, korvattiin tanko vajaalla ruokalusikallisella jauhettua kanelia ja toimi hyvin.

 • Kommentoi