Yleinen

Parvekekatsaus kesäkuu 2015

Kurkataanpas välillä parvekepuutarhani kuulumisia. Kaikki kasvit on nyt hankittu ja istutettu. Tänä vuonna olen istuttanut suurimman osan kasveista viljelylaatikkoon – kumppanuuskasvit kun viihtyvät toisten kasvien seurassa ja näin parvekkeelle jää vähän lattiapinta-alaakin muuta oleskelua varten.

Kolea keli on pitänyt kasvien kosteusolosuhteet koko ajan kohtuullisina, eivätkä ne ole vielä vaatineet päivittäistä kastelua. Kirvoja on kuitenkin ollut jonkin verran, ne pitävät erityisesti tietyistä kasveista ja viihtyvät matalissa (helpommin kuivuvissa) ruukuissa kasvavissa kasveissa erityisen hyvin. Viljelylaatikon alatasanteella kasvavat lehtikaalit ja tillit ovat olleet pahimman kirvahyökkäyksen kourissa, vaikka ruukuista löytyy myös kirvoja karkoittavaa samettikukkaa. Sen sijaan isossa viljelylaatikossa kirvoja ei ole näkynyt – en tiedä pitääkö iso laatikko kosteuden paremmin kasveissa vai karkottavatko useammat samettikukat tai tomaatit kirvoja tehokkaasti. 

Viljelylaatikon alatasolla kasvavat lehtikaali, korianteri, salvia, pillisipuli, herneet, persilja, tilli ja rucola. Suurin osa näistä on kasvatettu siemenestä, joten osa on vielä aika honteloita ja lehtikaali erityisesti on kärsinyt vähän kirvoista. Nopeakasvuista salaattia saatan vielä viljellä viljelylaatikon alle.
Minttu on karkotettu omaan astiaansa, koska se leviää niin villisti ja kasvattaa niin suuret juuristot. Tuossa astiassa kaksi taimea saa levitä ihan niin paljon kuin haluavat ja voisin yrittää talvehdittaakin ne. Olen jo nyt käyttänyt minttua ahkerasti, se kun kasvaa nopeasti käytön jälkeenkin. Minttu ei kyllä ole minulla koskaan villiintynyt älyttömästi, niin kuin se joskus tekee, toivottavasti se tekee vielä niin. Kesämojitot, täältä tullaan!

Viljelylaatikossa kasvaa kumppanuuskasviajattelun mukaan tomaattien varjossa basilikaa ja ruohosipulia. Lisäksi ruukusta löytyy samettikukkia kirvojen torjuntaan ja muutamia muita yrttejä: rosmariini, pari timjamia, pari oreganoa. Tomaatit kasvavat keskellä ja ne on tuettu laatikon reunoista viritettyyn lankaan. Tomaatteja on pari eri lajiketta, mutta ne eivät ole vielä tehneet yhtään kukkia, joten katsotaan tuleeko niistä satoa… Taimet ovat kyllä aika vahvat. Yrtit sen sijaan rehottavat aika lailla, tällä viikolla pitänee leikata ensimmäinen erä timjamia ja oreganoa kuivumaan. Ruohosipuleita on tällä hetkellä kolme tupsua, kaikki äidin puutarhasta anastettuja. Niitä olenkin syönyt ahkerasti (kukatkin söin), nekin kun kasvavat kovaa vauhtia välittämättä säätilasta. 

Siemenestä kasvattamani chilin taimet ovat jääneet hurjan pieniksi (eivät  taida pitää viileästä kelistä), joten nappasin taimienhakureissulta mukaan isomman, kukkivan chilin taimen. Nyt tuo chili on alkanut jo kasvattaa hedelmiäkin, mainiota! Viljelylaatikon nurkkaan ostin vielä laventelin, joka tuoksuu huumaavalta. Se lieneekin tuon kasvin tärkein tehtävä – saada parveke tuoksumaan hyvältä. Jos laventeli kukkii, taidan kuivata muutamia kukkia talven tuoksutteluja varten.

Viljelylaatikon ja minttuastian lisäksi minulla on parvekkeella muutama iso ruukku seinustalla. Säleikkö on uusi, se hankittiin täksi kesäksi papujen ja kurkkujen kasvualustaksi. Ruukuista löytyy kumppanuuskasviajattelun mukaan kahta erilasta papua, avomaankurkkuja, sokerimaissia ja kesäkurpitsaa sekä kirvojen torjuntaan tarkoitetut samettikukat ja kynteli. Pavut ovat lähteneet kasvamaan komeasti, mutta kurkut ovat jääneet vielä melko mataliksi ja kesäkurpitsatkin kasvavat melko hitaasti. Pitää yrittää nostaa kurkkuja kasvamaan paremmin tuonne säleikköön, kun ne tuntuvat pysyvän nyt vähän liian alhaalla ja voivat siellä huonosti. Kukkivat ne sentään siellä kovasti, mutta yhtään kurkkua ei ole vielä näkynyt. Miltäs pieni parvekepuutarhani näyttää?

You Might Also Like

2 Kommentit

  • Reply
    Riitta
    26.6.2015 at 08:39

    Näyttää todella hyvältä jo nyt, toivottavasti saadaan sitä aurinkoa vielä kasvien(kin) iloksi. 🙂 Ei tosiaan ole tarvinnut kastella istutuksia melkein kertaakaan, huokaus…

  • Reply
    Sini
    30.6.2015 at 12:04

    Viime viikonlopun jäljiltä kasvit vaikuttivat ensimmäisen kerran vähän nuutuneilta lasitetun parvekkeen lämmössä, eli eiköhän se kesä tästä ala helliä. Tomaatitkin olivat tehneet ensimmäiset kukkansa!

  • Kommentoi