Yleinen

Vietnamilaiset rullat

Vietnamilaisia rullia on viime aikoina näkynyt monessa blogissa ja onpa niiden sanottu olevan uusi muotivillitys sushin tilalle. Monet pääkaupunkiseutulaiset tilaavat rullia täältä. Koska taloutemme ei käsitä niin montaa henkilöä, että minimitilaus 30 rullaa tulisi syötyä, päätin kokeilla rullien askartelua itse. Rullat ovat sushin tyylistä syötävää, mutta ilman riisiä ja merilevän tilalla on riisipaperia. Riisipaperi on kauniin läpikuultavaa, joten sen sisään rullatut täytteet näkyvät kauniisti. 

Nappasin korianterin, mintun ja riisipaperit matkaan sympaattisesta pikku liikkeestä, jossa myydään itämaisia ruokatarvikkeita, mutta kaikkia aineksia löytynee myös suuremmista marketeista. Ostamassani riisipaperinipussa on papereita vielä noin kymmeneen kertaan, joten seuraavia rullia varten tarvitsee käydä vain lähikaupassa. 

Rullien tekeminen oli helppoa, mutta tovi siinä vierähti aikaa, joten kääriminen on kyllä paremmin viikonloppuun sopivaa puuhastelua. Rulliin voi laittaa sisälle periaatteessa mitä vain, mutta perusajatuksena on yhdistää raikkaita kasviksia ja yrttejä lihaan, kalaan tai äyriäisiin sekä nuudeleihin (en käyttänyt tällä kertaa ollenkaan nuudeleita). Perinteinen vietnamilainen versio sisältää possua ja katkarapuja. Tällä kertaa omiin rulliini eksyi katkarapuja ja kylmäsavustettua lohta. Ylikypsä possu saattaisi toimia näissä erinomaisesti, joten sitä testaan seuraavalla kerralla (kun kerran niitä papereita riittää muutamaan rullailukertaan…). Kasviksina toimivat avokado ja kurkku, yrttirintamaa taas edustivat korianteri ja minttu. Rullien dippinä testiin pääsivät makea chilikastike, soija ja yhdistelmä kalakastiketta, riisiviinietikkaa, chiliä, valkosipulia sekä limen mehua. Kaikki dipit toimivat rullien kanssa mainiosti, mutta seuraavalla kerralla lisään myös itse rulliin chiliä, limemehua tai jotain muuta vastavaa antamaan vähän lisää potkua. 

Rullia kannattaa tehdä pääruoaksi 5-6 kappaletta per syöjä, alkupalaksi riittää muutama. Pääsiäisen jälkeiseen suklaaähkyyn rullat kuulostivat mukavan keveiltä, ja sitä ne myös olivat. Nälkä ei kuitenkaan jäänyt! Suosittelen myös käyttämään yrttejä ja kasviksia runsaasti, sillä ne antavat rullille freesiä makua. Muutama ensimmäinen rulla näytti kohtalaisen mielenkiintoiselta, mutta nopeasti pääsi jyvälle siitä, miten ohuet riisipaperit saa kauniisti. Rullia voi myös koristella esimerkiksi rullaamalla vesikrassin oksan puoliksi rullan sisään ja puoliksi ulos – tällöin rullat näyttävät heti raikkaamilta. Ei muuta kuin rullaillemaan!

Vietnamilaiset rullat

riisipaperia
kylmäsavustettua lohta
katkarapuja
kurkkua
avokadoa
minttua
korianteria

Pilko kurkku ja avokado pieniksi paloiksi. Revi yrtit hieman pienemmiksi. Laita riisipaperit yksitellen melkein kiehuvaan veteen noin 30 sekunniksi. Nosta paperi sen jälkeen reikäkauhalla ylös ja aseta se esimerkiksi isohkolle leikkuulaudalle. Kokoa paperin reunaan pieni keko täytteitä: ensin lohi tai ravut ja sen päälle kasvikset ja yrtit. Rullaa sitten täytteet varovasti mutta tiukasti riisipaperin sisään niin, että käännät reunat puolivälissä rullan päälle. Kostea rulla pysyy kasassa itsestään. Huomaa, ettet anna valmiiden rullien koskettaa toisiaan, sillä muuten ne jäävät toisiinsa kiinni ja rikkoutuvat.

You Might Also Like

6 Kommentit

 • Reply
  jokihakakokkaa
  17.4.2012 at 08:34

  Hyvän näköisiä rullia! Näistä on tosiaan tullut suosittuja. Mullakin on paketti kaapissa odottamassa..

 • Reply
  sini
  17.4.2012 at 11:03

  Juu tuntuu että rullat ovat nyt jotenkin nousseet pintaan, ihan kiva, ovat jotenkin mukavan raikkaita sushiin verrattuna! 🙂

 • Reply
  Anonyymi
  23.4.2012 at 11:41

  kiitos ihanista ohjeista ja blogista:)
  Nämä rullat menevät ehdottomasti “to do-listalle”.
  Sara

 • Reply
  sini
  23.4.2012 at 11:42

  Ole hyvä, kiva että tykkäät 🙂 Suosittelen tosiaan kokeilemaan!

 • Reply
  Anonyymi
  24.4.2012 at 16:29

  Olen noita riisipapereita metsästänyt vaikka mistä marketeista mutta ei ole löytynyt 🙁 pitääkin käydä Kalliossa etsimässä ViiVoanista 🙂

  annemi

  http://www.lily.fi/palsta/52-weeks-deliciousness

 • Reply
  sini
  25.4.2012 at 16:53

  Minä kävinkin suosiolla hakemassa ne tuolta aasialaisten ruokatarvikkeiden liikkeestä, kun tiesin että siellä ainakin on. Olisi kyllä luullut, että isoimmissa marketeissa niitä myös olisi, varsinkin kun ovat melko suosittuja nykyään 🙂

 • Kommentoi