keitot/ Yleinen

Rakuunalla ja fetalla maustettu porkkanakeitto

Kevään odotus näkyy jo keittoinnostuksessanikin: siinä missä loppusyksyllä kokkailin mausteisempia keittoja, nyt keittojen mauissa korostuu selkeys ja klassisuus. Tämän porkkanakeiton inspiraatio tuli Marc Aulenin Sopat!-kirjasta, jossa ylistettiin rakuunan ja porkkanan yhdistelmää. Minun keittoreseptini tuli kyllä ihan omasta päästä, kun nappasin kirjasta talteen vain idean. Rakuuna ja porkkana ovat sellainen klassinen yhdistelmä, joka kyllä toimii tosi hyvin. Molempia myös saa näin talvellakin hyvin, joten tämä keitto ei ole mikään liian sesonkisidonnainen ruoka. 
Kuullotin porkkanat, sipulit ja valkosipulit ensin voissa, mikä korosti porkkanoiden makeutta ja makua entisestään. Sitten kypsytin porkkanat pienessä määrässä kasvislientä ja lisäsin joukkoon myös tuoretta rakuunaa. Soseutin keiton kuohkeaksi ja lisäsin reilusti kuohukermaa. Keiton pinnalle ripottelin vielä tuoretta rakuunaa ja murustettua fetajuustoa. Kuohukerma teki keitosta todella kermaisen ja maukkaan ja feta toi siihen vähän särmää sekä kaivattua tekstuuria. Koska raaka-aineita on verrattain vähän ja niiden maut nousevat keitossa hyvin esiin, kannattaa panostaa laadukkaisiin raaka-aineisiin. Osta mielellään luomuporkkanoita (ne ovat yleensä vähän makeampia kuin tavalliset eikä hinta ole luomulaatuisuudesta huolimatta älytön), tuoretta rakuunaa (tuore maistuu miedommalta ja hienostuneemmalta kuin kuivattu) ja kuohukermaa (ruokakermalla keitosta ei tule yhtä kuohkeaa ja täyteläistä). Lopputulos on ihanan yksinkertainen, mutta maistuva keitto!
Rakuunalla ja fetalla maustettu porkkanakeitto
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä 
reilu nokare voita
750 g porkkanoita
kasvislientä
kourallinen tuoretta rakuunaa
suolaa
3 dl kuohukermaa
1/2 pkt fetaa
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Sulata voi kattilassa ja kuullota sipuleita hetki. Kuori ja pilko porkkanat, lisää ne sipulien joukkoon ja kuullota hetki. Lisää sitten kasvislientä niin, että porkkanat juuri ja juuri peittyvät. Lisää hienonnettu rakuuna ja mausta suolalla. Anna kiehua miedolla lämmöllä niin kauan, kunnes porkkanat ovat kypsiä.
Soseuta keitto ja lisää kerma. Kuumenna. Annostele keitto lautasille ja ripottele päälle tuoretta rakuunaa ja murustettua fetaa. 

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Nelli
  26.2.2015 at 13:59

  Ihania nämä kuvat! Ja eipä itse keittokaan hullummalta kuulosta 🙂

 • Reply
  Sini
  27.2.2015 at 06:38

  Kiitos! Tuona päivänä olikin harvinaisen kaunis valo. Ja keittokin oli hyvää 😉

 • Kommentoi