suolaiset leivonnaiset/ Yleinen

Saaristolaisleipä

Saaristolaisleipä – tuo saariston lahja maailmalle! Resepti on helppo – ainekset vain sekoitetaan keskenään – mutta leivän tekeminen vaatii kyllä muutaman tunnin aikaa. Lopputulos on kuitenkin kaiken vaivan arvoinen! Saaristolaisleipää tarjotaan meillä joulupöydässä, mutta se sopii loistavasti myös kesään ja oikeastaan mihin vuodenaikaan tahansa. Leipä sopii loistavasti myös lahjaksi: kiedo leipä vaikkapa kauniiseen keittiöpyyhkeeseen, lahjan saaja on varmasti otettu! 

Leipään tulee sellaisia ainesosia, joita harvemmin muuten tulee käytettyä, mutta ne säilyvät kyllä kaapissa jonkin aikaa, joten voit tehdä leipää uudelleenkin. Reseptillä tulee yksi vuoallinen leipää, mutta sitä voi kertoa, jos haluaa tehdä enemmänkin leipiä kerralla. Kannattaa laittaa taikina kohoamaan suht isoon astiaan, sillä se kohoaa aika paljon. 

Siirappi tuo tuhtiin leipään makeutta ja kaljamaltaat sekä vehnänleseet rakennetta. Koska leipää paistetaan melko kauan, siihen tulee tumma, hieman rapea pinta. Siirappivedellä valelu paistamisen aikana saa pinnan myös makeutumaan ihanasti. Kokeile leipää graavilohen kanssa – täydellinen kombo!

Saaristolaisleipä

5 dl piimää
35 g hiivaa
1,5 dl siirappia
1,5 dl kaljamaltaita
1,5 dl vehnäleseitä
1,5 dl ruisjauhoja
0,5 rkl suolaa
5 dl vehnäjauhoja

Voiteluun siirappivettä

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja sekoita sen joukkoon hiiva. Kun hiiva on liuennut piimään, lisää joukkoon muut ainekset. Nostata taikinaa pari tuntia lämpimässä paikassa. 

Kaavi taikina nostatuksen jälkeen voideltuun leipävuokaan ja paista leipää uunin alaosassa noin 175 asteessa pari tuntia. Valele leipää muutaman kerran paiston aikana siirappivedelleä (1/3 siirappia ja 2/3 vettä). 

Kumoa leipä vuoastaan jäähtymään. Kun leipä on jäähtynyt, anna sen vetäytyä pari päivää jääkaapissa ennen nauttimista, jotta maku pääsee oikeuksiinsa.

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  jokihakakokkaa
  4.5.2012 at 09:33

  Ompa komea leipä! Ei ole koskaan tullut tehtyä saaristolaisleipää. Varmasti vaivan arvoinen, itse tehty leipä yleensä on..

 • Reply
  sini
  4.5.2012 at 10:39

  Kiitos! Kannattaa tosiaan testata, vaivaa tässä ei ole nimeksikään, odottelua vain, ja lopputulos on tosi herkullinen! 🙂

 • Kommentoi