pastat ja risotot

Paella

Paella on yksi niistä ruoista, joita kotona vaaditaan tasaisin väliajoin valmistamaan. Paellasta on olemassa niin monta tulkintaa kuin on tekijääkin, joten tämä on vain yksi niistä. Paella on alun perin kotoisin Espanjan Valenciasta ja siihen laitettiin riisin lisäksi kaikkea mahdollista saatavilla olevaa. Paella-nimitys on alunperin tarkoittanut isoa rautapannua, jolla kyseistä ruokalajia on tavattu valmistaa. 

Tässä versiossa on chorizoa, jättikatkarapuja ja simpukoita. Mielestäni tulinen chorizo toimii erinomaisesti yhdistettynä mereneläviin ja raikkaseen sitruunaan ja persiljaan. Suosittelen edelleen Lidlin chorizoa – tähän paellaan käytin Hakaniemen kauppahallista Reinin lihasta ostamaani chorizoa, joka oli kyllä mukavan lihaisaa, mutta ei yhtään mausteista, kuten chorizon mielestäni kuuluu. Kun chorizo paistetaan ensin pannulla oliiviöljyssä, sen tulinen maku siirtyy öljyyn ja tästä koko paellaan – nam! Paellaan kuuluu mausteeksi sahrami, mutta kovan kilohinnan takia en ole raaskinut sitä ostaa, joten käytän sen tilalla köyhän sahramia eli kurkumaa, joka antaa paellalle myös tyypillisen keltaisen värin. Paellassa voi käyttää tuoreita sinisimpukoita, mutta omaan versiooni laitan usein ihan pakastettuja tavallisia simpukoita, sillä sinisimpukoiden kuoret ovat ärsyttäviä ruoassa, jota ei muuten voi syödä käsin. Paella on yksi niistä ruoista, joita teen hyvinkin vapaalla kädellä noudattamatta mitään tarkkoja määriä – tässä ei voi mennä pieleen, kunhan maistelee ruokaa tehdessään! Resepti on neljälle.

Paella 

2 rkl oliiviöljyä
150 g chorizoa
2 tomaattia
1 keltainen paprika
1 punainen paprika
4 valkosipulin kynttä
1 sipuli
1 mieto chili
iso kourallinen persiljaa
1 tl kurkumaa
2 tl paprikajauhetta
suolaa 
mustapippuria

4 dl riisiä
6 dl vettä
1 lihaliemikuutio
(1,5 dl valkoviiniä)
200 g jättikatkarapuja
100 g simpukoita
150 g vihreitä papuja
1 sitruunan mehu
1 sitruuna lohkoina

Viipaloi chorizo ja hienonna tomaatti, paprikat, valkosipulin kynnet, sipuli ja chili. Hienonna persiljan varret ja säästä lehdet myöhemmäksi. Valmista lihaliemi sekoittamalla liemikuutio kiehuvaan veteen. Pilko vihreät pavut sentin pituisiksi paloiksi. Hienonna persiljan lehdet. Puolita yksi sitruuna ja lohko toinen.

Kuumenna isossa pannussa oliiviöljy. Paista chorizoa oliiviöljyssä muutama minuutti ja anna sen luovuttaa makua öljylle. Lisää sen jälkeen tomaatti, paprikat, valkosipulin kynnet, sipuli, chili, persiljan varret ja mausteet. Paista kymmenisen minuuttia.

Lisää sen jälkeen joukkoon riisi ja osa lihaliemestä (sekä valkoviini mikäli käytät sitä). Anna seoksen kypsyä noin 15 minuuttia matalalla lämmöllä välillä hämmennellen ja lisää lihalientä tarvittaessa. Lisää vihreät pavut, kun seos on kypsynyt noin 10 minuuttia. Kun riisi on melkein kypsää, lisää simpukat ja jättikatkaravut. Paella saa palaa hieman pohjaan, sillä se tuo siihen hyvää makua. Lisää lopuksi joukkoon vielä yhden sitruunan mehu ja persiljan lehdet. Koristele annokset sitruunalohkoilla ja kasalla hienonnettua persiljaa.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi