Yleinen

Kokonainen uunissa paistettu siika

Olen jo pidemmän aikaa suunnitellut tekeväni uunissa paistettuja kokonaisia pikkukaloja, mutta kalasaalis on kaupan tiskillä ollut huonoa – vain fileitä ja pääosin lohta. Nyt kuitenkin nappasi ja löysin sopivan kokoisia kokonaisia karisiikoja kohtuulliseen 12 euron kilohintaan.

Meillä syödään suosituksiin nähden liian vähän kalaa lähinnä sen korkean hinnan ja huonohkon saatavuuden takia. Lähikaupassamme ainoa kohtuuhintainen kalavaihtoehto kalapuikkojen lisäksi on yleensä lohi, joka on toki hyvää, mutta jota ei aina jaksa syödä. Kesällä sitten syödään vaihtelevasti jonkin verran itse pyydystettyä haukea ja kuhaa. Ehkä tänä vuonna pitäisi ottaa projektiksi laittaa enemmän kalaruokia?

Tätä ohjetta varten tarvitset yhden pienehkön kalan syöjää kohti (meillä oli noin 250g painoiset siiat). Pyydä kalakauppiastasi poistamaan kalasta sisälmykset (näissä oli sisälmykset jo valmiiksi poistettu) ja mielellään myös suomustamaan siiat. Tämä ruokalaji on mielestäni helppo tapa tutustua kokonaiseen kalaan, sillä pieniä kaloja on helpompi käsitellä kuin isoja eikä kaloille tarvitse tehdä mitään kummempaa. Sitruuna ja yrtti antavat kalalle raikasta makua myös sisäpuolelle ja voi sulaa ihanaksi kastikkeeksi vuoan pohjalle.

Kokonainen uunissa paistettu siika

2 kpl siikoja
1 sitruuna
kourallinen jotain yrttiä (esim. minttua tai timjamia)
pala voita
oliiviöljyä
suolaa
pippuria

Pilko ensin siikojen täytteet valmiiksi: sitruunat puoliviipaleiksi, yrtit hienommiksi ja voi paloiksi. Huuhtele sitten siiat kylmällä vedellä sisä- ja ulkopuolelta ja taputtele ne kuivaksi talouspaperilla. Tee pintapuolelle siikojen kylkiin viiltoja (viillot saavat ulottua selkäruotoon asti). Laita siiat uunivuokaan. Öljyä siiat kevyesti oliiviöljyllä ja mausta ne sitten huolellisesti suolalla. Rouhi siikojen pinnalle vielä hieman mustapippuria. 

Laita siikojen vatsaan tasaisesti sitruunanpalasia, voita ja yrttejä. Paina sitten sormella viiltoihin yrttiä ja työnnä voikuutiot sekä sitruunanpalaset myös viiltoihin. Mikäli sitruunanpalaset eivät mahdu, voit jättää ne myös kalan pinnalle, kuten kuvissa.

Paista siikoja uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia siikojen koosta riippuen. Siika on kypsä, kun sen selkäevä irtoaa kevyesti vetämällä. Kypsyyttä voi tarkkailla myös viilloista. Tarjoa esim. keitettyjen perunoiden kanssa äläkä unohda kauhoa vuoan pohjalle muodostuvaa kastiketta siikojen ja perunoiden päälle!

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi