keitot/ kesä/ Yleinen

Kesäkeitto

Kesäkeitto – tuo monelle kylmiä väreitä aiheuttava, lapsuudesta tuttu keitto. Itse en ole koskaan kuulunut kesäkeiton vihaajiin, mutta ymmärrän kyllä, miten sen huono maine on syntynyt: pehmeitä, mössöisiä pakastekasviksia maidossa, ilman suolaa, eihän se nyt voi olla hyvää! Kun kesäkeiton tekee tuoreista kesäkasviksista kermaan eikä keitä kasviksia yli ja maustaa keiton suolalla, se on tosi herkullista! 

Meidänkin taloudessamme asuu yksi kesäkeitonvihaaja, siksi tein tätä keittoa ollessani yksin kotona. Seuraavana päivänä, kun tulin kotiin, mies olikin lämmittänyt keittoa ja söi sitä ruokapöydän ääressä. Tämähän on oikeastaan aika hyvää, hän ilmoitti. Tämän jälkeen kesäkeittoa nähdään meilläkin varmaan useammin ruokapöydässä. Yksi kesäkeitonvihaaja käännytetty! 
Kesäkeitossa parasta on sen muunneltavuus: voit laittaa siihen juuri niitä kasviksia, mistä itse pidät eniten, kunhan ne ovat kaikki tuoreita. Minun keitossani oli tällä kertaa porkkanaa, kukkakaalia, kesäkurpitsaa, perunaa, tuoreita herneitä ja kesäsipulia, aika klassiset ainekset siis. Suurin työ keiton valmistamisessa on kasvisten pilkkominen, muuten se valmistuu aika nopeasti. Suositelen tekemään tätä nyt heti, kun kasvikset ovat vielä raikkaita! Minun keittoversiostani tulee noin neljä annosta. 

Kesäkeitto

4 uutta perunaa
3 porkkanaa
1 pieni kesäkurpitsa
1 pieni kukkakaali
2 kesäsipulia varsineen
1 l tuoreita herneitä
reilu nokare voita
vettä
0,5 l kuohukermaa
suolaa 


Pese perunat, porkkanat, kesäkurpitsa ja kukkakaali huolelisesti. Pilko ne suupalan kokoisiksi paloiksi. Hienonna kesäsipuli (varret erikseen). Kuori herneet. 

Laita kattilaan voinokare sulamaan. Heitä sitten pilkotut kasvikset joukkoon (kaikki paitsi herneet ja kesäsipulin varret) ja anna niiden ottaa voista makua itseensä. Lisää vettä niin, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Mausta suolalla. Anna kiehua 10-15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä, mutta eivät vielä mössööntyneitä. Lisää lopuksi herneet ja kerma ja mausta keitto vielä suolalla. Koristele annnokset vielä lopuksi kesäsipulin varsilla.

You Might Also Like

4 Kommentit

 • Reply
  Mari
  8.9.2013 at 13:46

  Ihanan näköistä, hyvin tehty kesäkeitto on kuningas! Tykkään lisätä vielä vähän epäortodoksisesti pikkusen sitruunaa hapoksi.

 • Reply
  Anonyymi
  9.9.2013 at 00:29

  Nam, näyttääpäs herkulta! Kääntyisikö meilläkin erään herran pää… T. Emms

 • Reply
  Sini
  9.9.2013 at 06:16

  Kiitos! Ooh, ensi kerralla testaan taatusti tuota sitruunaa, pidän kaikesta epäortodoksisesta 😉

 • Reply
  Sini
  9.9.2013 at 06:17

  Kiitos! Kannattaa ainakin testata, miten käy! 🙂

 • Kommentoi