salaatit/ Yleinen

Salaatti avokadoista ja paahdetuista porkkanoista

Nyt osui Jamie O. taas kultasuoneen. Tässä salaatissa ei ole lihaa tai edes juustoa (poikkeus minun salaattirepertuaarissani!), mutta silti siitä ei puutu mitään. Porkkanat paahdetaan valkosipulia, chiliä ja tuoretta yrttiä sisältävässä marinadissa ja sen lisäksi salaattiin tulee vielä ihana sitruuna-appelsiinikastike – vau mitkä maut tällä kombolla saa aikaan! Paahdettujen porkkanoiden makeus ja avokadojen pehmeys toimivat kivasti yhteen. Porkkanan ja avokadon suutuntuma on samanlainen, joten salaatti saa tekstuuria paahdetuista siemenistä ja leivästä. Päälle lusikoitu nokare maustamatonta jogurttia (minä käytin turkkilaista jogurttia, se sopii rasvaisuutensa takia tähän erinomaisesti ja lisäksi sitä on aina jääkaapissa saatavilla) kruunaa kokonaisuuden.
 

Jos löydät kaupasta värikkäitä porkkanoita, niiden avulla saa salaatin ulkonäköön hieman vaihtelua. Porkkana salaatissa kuulostaa ehkä tylsältä, mutta kun porkkana saa makua chilistä, timjamista ja valkosipulista ja lisäksi rapean pinnan paahtamisesta, siitä tuleekin yhtäkkiä kovin kiinnostavaa! Minut tämä salaatti ainakin yllätti todella positiivisesti ja tätä tullaan varmasti meidän taloudessamme tekemään useamminkin.  


Salaatti avokadoista ja paahdetuista porkkanoista

500 g pieniä porkkanoita
1-2 pientä kuivattua chil
suolaa
pippuria
2 valkosipulin kynttä
4 timjaminoksaa
oliiviöljyä
puna- tai valkoviinietikkaa

1 sitruuna
1 appelsiini
punaviinietikkaa
3 kypsää avokadoa
pala hyvää vaaleaa leipää
pari kourallista erilaisia salaatinlehtiä
lusikallinen maustamatonta jogurttia
4 rkl erilaisia siemeniä

Pese porkkanat, kuori ne tarvittaessa. Keitä porkkanoita noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat melkein kypsiä. Valuta porkkanat ja siirrä ne uunivuokaan. 

Porkkanat marinoidaan kuumina, joten niiden kiehuessa valmistellaan marinadi. Heitä mortteliin chili(t), suola ja pippuri, murskaa ne hienoksi. Kuori valkosipulin kynnet, hienonna ne yhdessä timjamin kanssa ja lisää mortteliin. Hiero seos tahnaksi. Lisää oliiviöljyä niin paljon, että se peittää muut aineet, ja loraus viinietikkaa. Sekoita ja kaada seos porkkanoiden päälle, pyörittele porkkanoita soosissa niin, että ne ovat tasaisesti sen peitossa. Halkaise sitruuna ja appelsiini ja asettele ne leikkauspinta alaspäin uunivuokaan porkkanoiden viereen. Paahda porkkanoita ja sitruunan sekä appelsiinin puolikkaita uunissa 180 asteessa noin 25 minuuttia, tai kunnes porkkanat ovat saaneet kauniin värin pintaansa. 

Sillä välin kun porkkanat paahtuvat, kuori avokadot ja pilko ne lohkoiksi pituussuunnassa. Paahda siemenet kuivalla pannulla. Ota porkkanat ja sitruunan sekä appelsiinin puolikkaat uunista. Purista varoen sitruunan ja appelsiinin mehut kulhoon. Lisää saman verran oliiviöljyä ja loraus punaviinietikkaa, mausta suolalla ja pippurilla, sekoita. Lisää avokadot ja paahdetut porkkanat kastikekulhoon, sekoita ja tarkista maku. Sekoita pestyt salaatinlehdet avokadojen ja porkkanoiden seuraan ja annostele seos lautasille.

Paahda leipä kuivalla pannulla tai leivänpaahtimessa kullanruskeaksi. Revi leipä pienemmiksi paloiksi ja lisää annosten päälle. Kauho annosten päälle isot lusikalliset maustamatonta jogurttia ja ripottele lopuksi päälle vielä paahdetut siemenet. Herkuttele!

You Might Also Like

2 Kommentit

  • Reply
    Jonna
    20.2.2013 at 20:00

    Aivan mahtavan oloinen salaatti. Avokado ja porkkana on hämmentävän hyvä yhdistelmä.

  • Reply
    Sini
    21.2.2013 at 05:37

    Oli kyllä tosi hyvää! Avokado ja porkkana ovat jostain syystä yhdessä enemmän kuin osiensa summa.

  • Kommentoi