pataruoat/ sesonkiruoat/ talvi

Snellmanin Kunnon lenkkimakkara -haastekilpailu: Makkara-papucassoulet

Tässä rustiikkisessa, Ranskasta inspiraationsa saavassa pataruoassa lenkkimakkara yhdistyy täyttävien papujen ja maukkaan tomaatin kanssa yrtteihin sekä tulisuutta antavaan chiliin. Varsinaista talvista lohturuokaa kaikki ainesosat kypsyvät uunissa yhdessä padassa. Osallistun tällä reseptillä Snellmanin Kunnon lenkkimakkara -haastekilpailuun, jossa ruokabloggaajia haastettiin kehittelemään mahdollisimman maukas resepti tuosta lenkkimakkarauutuudesta. Tämä tosiaan oli minulle haaste, sillä en kovin usein tee ruokaa lenkkimakkarasta – mutta tämä pata kyllä ylitti odotukseni. Koska makkara on niin konstailematon raaka-aine, se vaatii mielestäni seurakseen jotain yhtä konstailematonta, kuten papuja ja tomaattia. Konstailematon kuvailee myös perinteistä ranskalaista maalaisruokaa hyvin – vaikka raaka-aineet eivät olisi kalliita tai erikoisia, ruoka voi silti olla todella maukasta. Lisäksi esimerkiksi tämän ruoan tekeminen on superhelppoa!

Ideana ranskalaisessa cassouletissa on tehdä pavuista ja lihasta mehevä pata. Tässä reseptissä sovelsin tuota perinteisen cassouletin ideaa käyttämällä lihana makkaraa ja pekonia ja jätin muut lihat annoksesta pois. Kuulostaahan cassoulet nyt paremmalta kuin makkara-papupata! Vaikka lenkkimakkara on itsessään miedon makuista, ei tämä pata jää mauttomaksi yrttien ja chilin takia. En halunnut peittää makkaran makua liian voimakkailla mausteilla, joten valikoin pataan makkaran makuun sopivat yrtit ja chilin sekä valkosipulin antamaan ruoalle makua ja syvyyttä. En halunnut myöskään peittää makkaran makua liian voimakkaan makuisilla muilla lihoilla (joita siis perinteisesti käytetään ranskalaisessa cassouletissa), vaan käytin makkaran lisäksi ainoastaan pekonia antamassa makua ja rasvaisuutta ruoalle. Halutessasi voit toki lisätä tähän mitä tahansa muutakin lihaa. Huomioi vain silloin se, että saatat joutua kypsyttelemään pataa uunissa pidempään

Makkara ja pekoni ruskistetaan tässä reseptissä erikseen ja sitten koko komeutta haudutellaan uunissa puolisen tuntia. Kaikki raaka-aineet ovat haudutusvaiheessa jo kypsiä, joten ideana on vain muhitella liemi ja padan maut yhteen sopiviksi. Papuina käytin isoja vaaleita voipapuja, pidän niiden mausta erityisen paljon ja ne taisivatkin tämän reseptin myötä lunastaa vakiopaikan kuiva-ainekaapissani. Padan joukkoon sopisi myös loraus valkoviiniä, mikäli sitä sattuu olemaan ylimääräistä saatavilla (vähennä tällöin lihaliemen määrää). Lientä ei kannata laittaa liikaa, jotta padasta ei tule keittoa: vain sen verran, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Liemestä tulee ihanan makuista ja se kokoaa padan maut yhteen. Myönnettäköön tämän olevan ehkä parasta makkararuokaa, mitä hetkeen olen tehnyt ja tätä tehdään takuulla meillä uudestaankin! Reseptin mukaisesta määrästä riittää reilut annokset kahdelle, mutta suosittelen kyllä kertomaan reseptin ainakin kahdella, sillä pataa on helppo tehdä kerralla isompi annos ja sen maku vain paranee lämmitettäessä. 

Kuten alussa mainitsin, osallistun tällä reseptillä Kunnon lenkkimakkara -haastekilpailuun, jossa valitaan kaksi voittajaa: toisen valitsee ammattilaisraati ja toinen valitaan äänestyksen perusteella. Eihän haasteesta voinut mitenkään kieltäytyä, kun palkintona on pääsy Muru-ravintolan perustajien uuden ravintolan avajaisiin muutaman kaverin kanssa sekä päivä ko. ravintolan keittiössä tai 500 € lahjakortti Chez Mariukseen valinnan mukaan. Kilpailusivusto aukeaa 18.2., laitan vielä myöhemmin muistutuksen asiasta ja linkin tuonne kilpailusivustolle.

Pyrin tuomaan blogissa selvästi esiin kaikenlaiset yhteistyöt, joten tästä eteenpäin käytän Liemessä-blogista napattua Sponssi-pallukkaa aina sellaisten postausten yhteydessä, joihin liittyy jonkinlaista sponsorointia tai mainostusta. Tämän reseptin raaka-aineet on sponsoroinut Snellman.

Makkara-papucassoulet

1/2 pkt Snellmanin Kunnon lenkkimakkara
loraus oliiviöljyä
1/2 pkt pekonia 
2 valkosipulin kynttä
15 kpl kirsikkatomaatteja
1/2 lehtisellerin varsi
1 tlk voipapuja
noin 4 dl lihalientä
pari oksaa tuoretta timjamia
pari oksaa tuoretta rosmariinia
1 mieto tuore chili
(suolaa)
pippuria

Aloita padan valmistaminen pilkkomalla lenkkimakkara siivuiksi ja pekoni pieniksi paloiksi. Paista lenkkimakkaran siivut paistinpannulla öljyssä ruskeiksi ja siirrä ne pataan odottelemaan. Paista sitten paistinpannulla pekonipalat ruskeiksi. Kippaa myös pekonipalat ja niistä irronnut rasva pataan odottelemaan. Hienonna valkosipuli, halkaise kirsikkatomaatit ja pilko lehtisellerin varsi pieniksi paloiksi. Lisää myös nämä pataan. Lisää pataan lopuksi vielä voipavut, yrtit ja 2/3 hienonnetusta chilistä. Kaada pataan lihalientä niin paljon, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Hauduta pataa uunissa 175 asteessa noin 30 minuuttia. Mausta lopuksi pippurilla ja tarvittaessa suolalla, ripottele loput hienonnetut chilit annoksen pinnalle ja tarjoa heti! 
 

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Chef Jones
  12.2.2013 at 17:59

  Itekkin mukana tuossa samassa ja lähdin kans aika simppelillä setillä mukaan skabaileen. Kivan setin oot luonu makkarasta. Makkarasta kun en viittiny itekään lähteä mitän erikois-kikkailuja tekemään.

 • Reply
  Sini
  12.2.2013 at 18:15

  Onnea kisaan 🙂 Juu, ei makkarasta mitään liian hienoa kannatakaan laittaa!

 • Kommentoi