juomat/ jälkiruoat/ kesä/ sesonkiruoat

Mansikka-kuohuviinigranita

Viime viikonlopun ihanissa kesäsäissä alkoi tehdä mieli jotain raikasta ja kylmää. Muistin Pinterestissä törmänneeni muutamaankin granitakuvaan, joten se tuli välittömästi mieleen. Granita on siis italiasta lähtöisin oleva, sorbetin tyylinen jälkiruoka. Ideana siinä on jäädyttää maustettu ja sokeroitu neste sekoitellen seosta välillä ja lopuksi raapia se pieninä hileinä tarjoilukulhoon. Erona sorbettiin granita on yleensä rakenteeltaan karkeampaa.

Granitan voi tehdä mistä tahansa mausta vain keksii – helpointa lienee aloittaa marjoilla tai hedelmillä, kuten minä tein. Pakastemansikat soveltuivat tähän erinomaisesti, joten tähän on hyvä käyttää pakastimesta löytyvät viimeiset marjat! Keitin niistä veden ja sokerin kanssa mehun, jonka sitten siivilöin. Sokerin määrää säätelemällä voi säätää granitan makeutta. Lopuksi lisäsin vielä kuohuviiniä, joka teki granitasta aika juhlavan tuntuista! Älä kuitenkaan laita kuohuvaa joukkoon liikaa, jotta seos jäätyy eikä maistu pelkästään kuohuvalle (pelkkä jäädytetty kuohuva ei liene kovin hyvää tai makeaa). Yksi makuvaihtoehto granitalle olisi myös kahvi, mutta jotenkin en itse halunnut sekoittaa mitään niin tunkkaisen tuntuista tähän. Tämä on puhdasta raikkautta ja kesäpäivää! 

Granita sopii hyvin esimerkiksi tuhdin aterian jälkiruoaksi tai sellaisenaan kuuman kesäpäivän viilennykseksi. Seos myös säilyy pakkasessa aika hyvin, joten sitä voi tehdä jo etukäteen odottelemaan kuumia päiviä. Eikö ole myös aika ihanan väristä?

Mansikka-kuohuviinigranita

500 g tuoreita tai pakastettuja mansikoita
1 dl sokeria 
4 dl vettä

1 dl kuohuviiniä 
(muutama mintun lehti)

Mittaa mansikat, sokeri ja vesi kattilaan. Kiehauta ja anna kiehua matalalla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Siivilöi seos ja painele kaikki neste talteen. Jäähdytä. Sekoita jäähtyneeseen mansikkamehuun kuohuviini. 

Kaada seos kannelliseen rasiaan. Laita rasia pakkaseen. Sekoittele seosta aluksi puolen tunnin välein muutaman kerran ja jätä se sitten pakkaseen odottelemaan käyttöä. Ota rasia juuri ennen tarjoilua pakkasesta ja raavi granita hileiksi haarukan avulla. Annostele hileet pieniin astioihin, koristele halutessasi mintun lehdillä ja tarjoile välittömästi!

You Might Also Like

8 Kommentit

 • Reply
  Jokihaka Kokkaa
  23.5.2013 at 11:41

  Maistuis tännekin!

 • Reply
  Sini
  23.5.2013 at 11:42

  Ei ehkä kuitenkaan näin sateisella kelillä, hrr 🙂

 • Reply
  Jonna
  23.5.2013 at 15:44

  Mutta ehkä viikonloppuna, jos paistaisi vaikka taas aurinko. Tuorepuristetusta omenamehusta tulee muuten myös ihana granita.

 • Reply
  Sini
  24.5.2013 at 06:14

  Toivotaan, että paistaa! Oi, tuorepuristettu omenamehu kuulostaa myös ihanalta granitassa, pitää testata! 🙂

 • Reply
  Mari
  24.5.2013 at 06:31

  Mansikoita ja kuohuviiniä, joo todellakin! Juhannukseenkin on enää kuukausi, joten kaikki kesäiset ideat siirretään takaraivoon jäsentymään menuksi 🙂

 • Reply
  Sini
  24.5.2013 at 06:32

  Tämähän sopisi kyllä juhannusmenuun kuin nenä päähän (sillä oletuksella, ettei sada lunta)!

 • Reply
  Pata
  24.5.2013 at 15:07

  Italian rantalomilta granita on tuttu viilentäjä, mutta ei tullut mieleen että sitä voisi itsekin saada aikaan. Enää puuttuu ne helteet :).

 • Reply
  Sini
  25.5.2013 at 10:40

  Tätä voi tehdä pakkaseen jo valmiiksi odottelemaan helteitä, toivotaan että niitä riittää tänä vuonna 🙂

 • Kommentoi