kesä/ Yleinen

Pipsan keittiössä -kirja ja raparperichutney

Sympaattinen Pipsan keittiössä –kirja sisältää monia mielenkiintoisia reseptejä, jotka kaikki ovat kuitenkin helposti toteutettavissa. Kirjan kuvat ovat mielestäni vähän suttuisia (ehkä tarkoituksella?), mutta tunnelmaa niissä kyllä riittää. Ohjeet ovat selkeitä ja ainekset helposti saatavilla, eikä mikään resepti ole liian vaikea. Aion testata kirjasta vielä ainakin lehtikaali-parmesaanisalaatin ja bataattiranskalaiset.

Ensimmäisellä selauskerralla silmiini osui tämä raparperichutneyn resepti. Äitini pihassa kasvaa rapareria aivan liikaa omiin tarpeisiin ja olenkin pakastanut sitä joka vuosi melko runsaasti. Raparperipiirakat ja -kiisselit ovat vakioreseptejäni, mutta mitään hillon tapaista en ole siitä tajunnut keitellä! Täytyy sanoa, että tästä tuli ehkä parasta koskaan tekemääni chutneytä. Makeaksi keitetty, hieman kirpakka raparperi yhdistettynä chilin poltteeseen, kardemummaan ja kaneliin – ooh, mikä yhdistelmä. Olen jo syönyt koko purkillisen turkkilaisen jogurtin ja rahkan seurana. Tätä voisi kyllä hyvin käyttää myös esimerkiksi lihan seurana. Tai juustojen! Sitä pitääkin hetimmiten testata. Nyt kun raparperisatoa alkaa taas saada, aion keitellä tätä enemmänkin! Suosittelen keittämään kerralla isomman setin, alla oleva ei nimittäin riitä mihinkään! Tämä on myös ihana lahjaidea, kun chutneyn säilöö kauniiseen lasipurkkiin. 


Nyt, kun raparperi on parhaimmillaan, tätä kannattaa tehdä! Tosin tästä tulee myös hyvää vaikka käyttäisi pakastettujakin raparpereja, joten suosittelen hamstraamaan raparperia pakkaseen runsaasti, ihan vain tätä varten! Chutney säilyy jääkaapissa kuukausia, mikäli sen säilöö desinfioituihin lasipurkkeihin. Siis sillä oletuksella, ettei kukaan muka syö sitä – meillä tämä ainakin katosi parempiin suihin alta aikayksikön. 

Raparperichutney

1/2 l raparperia

1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
ripaus chilijauhetta
1 tl kanelia

Pilko raparperit kuorineen paloiksi. Paahda sokeria kattilassa, kunnes se sulaa ja alkaa muuttua ruskeaksi. Lisää raparperit ja mausteet sokerin joukkoon. Anna seoksen porista matalalla lämmöllä puoli tuntia. 

Säilö chutney kuumana lasipurkkeihin, kierrä kannet kiinni ja anna jäähtyä. Laita jäähtymisen jälkeen jääkaappiin. 

You Might Also Like

4 Kommentit

 • Reply
  Jii ja Nti Papu
  29.5.2013 at 16:01

  Oi vaikuttaapa hyvältä! Tuon Pipsan kirjan olen ihan unohtanut, en kyllä myöskään tykkäile sen suttukuvista, bataattiranskikset täälläkin kokeilulistalla 😛
  Nti Papu

 • Reply
  Sini
  30.5.2013 at 09:07

  No sittenhän tämä oli hyvä muistutus. Minusta kuvissa on kiva tunnelma, enkä siksi ymmärrä, miksi ne on jätetty niin suttuisiksi, tarkoituksellako? Bataattiranskikset kuulostaa vaan niin hyviltä 😀

 • Reply
  Tiina - Fanni ja Kaneli
  2.6.2013 at 21:02

  Sormet syyhyää, että pääsen ensi viikonloppuna mökkireissulle ja raparperipenkkiin käsiksi! Ensin teen jotain perinteistä – piirakan tai kiisselin, mutta sitten voisi kokeille jotain tällaista. Herkullisen näköistä!

 • Reply
  Sini
  3.6.2013 at 13:40

  Kannattaa kyllä kokeilla myös tätä! Vaikka ei perinteisissäkään kyllä mitään vikaa ole, mutta vaihtelu virkistää!

 • Kommentoi