kesä/ salaatit/ Yleinen

Panzanella

Tämän panzanellan ohje on Muru-keittokirjasta, josta napatulla ohjeella tein jo aiemmin brownieseja. Panzanella on italialainen tomaatti-leipäsalaatti, joka tehdään tyypillisesti kypsistä, maukkaista tomaateista ja edellisen päivän hieman kuivahtaneesta leivästä. Ideana on, että leipä imee itseensä salaatin ihanan raikasta kastiketta. Tämän salaatin kohdalla voi taas sanoa, että se on enemmän kuin osiensa summa – todella maukas kesäinen lounas, suosittelen testaamaan! Italialaiset kyllä osaavat tälläiset yksinkertaiset ruokalajit! 
 
Kuten italiassa usein, tällekin ruokalajille on yhtä monta reseptiä kuin tekijääkin. Tomaatin ja leivän lisäksi tähän versioon tuli punasipulia, oliiveja, basilikaa, varsiselleriä ja valkosipulia. Tyypillinen maku tähän salaattiin tulee kastikkeen puna- tai valkoviinietikasta. Paahdoin leipäpalat vielä paistinpannulla rapeiksi – paahtaminen korostaa salaatin eri tekstuureja ihanasti. Salaatin voi tarjota sellaisenaan kevyenä lounaana tai iltapalana, tai päivällisenä lisäämällä sen kylkeen esimerkiksi lihaa. Minä pidin salaatista ihan sellaisenaan! 
Saat salaatista kauniit annokset, kun käytät siihen muutamaa erilaista tomaattia. Minä käytin tähän yhden ison pihvitomaatin (löysin kaupasta superkauniita yksilöitä) ja punaisia sekä keltaisia kirsikkatomaatteja. Muista pitää vain huoli siitä, että tomaatit ovat kypsiä! Kesä onkin parasta aikaa tämän salaatin tekemiseen, kun tomaatit ovat nyt kypsiä ja maukkaita. Ohjeen mukaisesta määrästä tulee kevyt lounas tai lisukesalaatti kahdelle.

Panzanella
0,5 dl oliiviöljyä
0,25 dl punaviinietikkaa
suolaa

pippuria 

500 g kypsiä tomaatteja
puolikas kurkku
pieni punasipuli
2 valkosipulin kynttä
pieni kourallinen mustia oliiveja
pieni pätkä varsiselleriä
kourallinen tuoretta basilikaa
pari viipaletta vaalea leipää
Sekoita kastike oliiviöljystä, punaviinietikasta, suolasta ja pippurista.
Kuori kurkku. Poista tomaateista ja kurkusta siemenet ja pilko jäljelle jääneet osat. Tomaatit voi pilkkoa hieman eri kokoisiksi paloiksi, jotta salaattiin saa hieman eri tyylisiä rakenteita. Viipaloi punasipuli ja hienonna valkosipulin kynnet niin pieneksi kuin saat. Pilko myös varsiselleri niin pieniksi ja ohuiksi viipaleiksi kuin saat. Voit halutessasi myös puolittaa oliivit; minä jätin ne kokonaisiksi, kun sattuivat olemaan kivettömiä. Revi basilika pieneksi. Sekoita kaikki ainekset leipäviipaleita lukuun ottamatta kulhossa ja anna maustua jääkaapissa vähintään tunti. 
Paloittele leipä kuutioiksi ja paahda sitä hetki uunissa tai paistinpannulla. Sekoita rapeat leipäpalat salaattiin juuri ennen tarjoilua.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi