alkupalat ja pikkusuolaiset/ kevät/ leivät ja leivonnaiset/ sesonkiruoat

Parsa-gruyèrepiiras

Kevään tulon varma merkki on parsan hinnan tippuminen. Parsakausi on (ainakin melkein) täällä! Olen parsan suuri ystävä ja syönkin sitä keväisin järkyttäviä määriä. Olen ehtinyt kokkailla nytkin vaikka mitä parsaruokia, niitä on tulossa lähiaikoina siis myös tänne blogiin. Yksi suurista menestyksistä oli tämä parsa-gruyèrepiiras. Viime vuonna tein parsa-pekonipiirasta, mutta nyt pekoni tuntui keväisessä säässä liian tuhdilta, joten yhdistin parsaan vain voimakkaan, maukkaan gruyèrejuuston. Tämä resepti on sovellettu versio tuosta viimevuotisesta: täyte on sama, mutta pekoni ja sipulit on jätetty pois ja parmesaani on korvattu gruyèrella. Luonnollisesti juustoksi kannattaa valita joku hyvä gruyère, mutta älä ota liian voimakkaan makuista, jotta parsan maku ei liikaa jää juuston maun varjoon, vaan ne täydentävät toisiaan.

Koska nyt keväällä on tuntunut tärkeämmältä nauttia auringosta ulkona kuin viettää tuntikausia keittiössä, tein tämän piiraan valmiiseen voitaikinaan, joka maistui pitkästä aikaa aika hyvältä. Pakastetaikinaa ostaessa kannattaa kuitenkin varmistaa, että pakkauksessa tosiaan on voitaikinaa eikä lehtitaikinaa, joka on tehty margariiniin eikä maistu niin hyvältä. Mikäli sinulla on aikaa, voit tehdä tuon edellisvuoden version mukaisen voitaikinan myös itse. Tällä kertaa pilkoin parsat hieman pienemmiksi, joten piirasta oli helpompi syödä. Eihän piiras tietysti ihan yhtä kauniilta näyttänyt… Mutta maku oli erittäin hyvä!
 

Parsa-gruyèrepiiras

1 pkt voitaikinaa
1 nippu vihreää parsaa

1 muna
150 g ranskankermaa
1 dl kuohukermaa
1 dl gruyèrejuustoa raastettuna
suolaaSulata voitaikina. Esikäsittele parsat huuhtelemalla ne ja taivuttamalla jokaista vartta varoen, niin että varsi katkeaa sille sopivasta kohdasta. Heitä kovat päät pois ja pilko jäljelle jääneet muutaman sentin pituisiksi paloiksi. 

Painele sulanut voitaikina piirasvuoan pohjalle. Sekoita sitten täytteen ainekset. Kaada täyte voitaikinan päälle ja asettele lopuksi parsat täytteeseen tasaisesti. Paista piirasta 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, tai kunnes täyte on hyytynyt ja piiras saanut kauniin värin pintaansa. 

You Might Also Like

4 Kommentit

 • Reply
  Jonna
  1.5.2013 at 12:12

  Meilläkin syötiin eilen parsapiirasta – parmesanilla ja postauksessa, joka odottaa julkaisemistaan kannustin kokeilemaan gruyereä. Toimii ihan loistavasti. Ollaan oltu siis ihan samoilla linjoilla. Parsa-aika on viimeistään varma kevään merkki.

 • Reply
  Sini
  2.5.2013 at 04:52

  Parmesaanilla se toimii myös erinomaisesti! Molemmilla on siis ollut hyvät linjat! 🙂

 • Reply
  Jokihaka Kokkaa
  2.5.2013 at 13:36

  Mun parsakausi ei ole vielä päässyt käyntiin. Ehkäpä viikonloppuna.. Herkullisen näköinen piiras!

 • Reply
  Sini
  3.5.2013 at 05:25

  Nythän se parsakausi vastaa alkaakin 🙂 Kiitos!

 • Kommentoi