juomat/ pataruoat/ sesonkiruoat/ talvi

Poron osso buco

Poron neljänneksen mukana tuli myös poron potkakiekkoja. En ole koskaan käyttänyt sellaisia, joten ihmeissäni tietysti mietin, että mitä niistä voisi tehdä. Poropostauksen kommenteissa ehdotettiin tekemään potkakiekoista osso bucoa ja onpa tuolla hakusanalla blogiinkin joskus googlesta päädytty, joten sitähän sitten piti testailla. Osso buco on italialainen pata ja osso buco tarkoittaa onttoa luuta: haudutettaessa luuydin sulaa padan joukkoon ja antaa sille makua .

Löysin hyvän kuuloisen, tarpeeksi simppelin osso buco -reseptin Siskot kokkaa -blogista, joten sen perusteella lähdin tutustumaan tähän uuteen ruhon osaan. Poron potkakiekot ovat paljon pienempiä kuin naudan vastaavat, joista osso bucoa useammin tehdään. Siksi kypsennysaikakin voi olla lyhyempi, mutta minä kypsensin kuitenkin tuon ohjeen antaman ajan – mitä kauemmin kypsentää, sitä mureampaa padasta tulee. Luullisesta potkakiekosta tulee ihanan mureaa, kun sitä hauduttaa tarpeeksi pitkään.

Osso buco tarjoillaan perinteisesti risoton kanssa, mutta minä tarjosin sen tällä kertaa ihan vain keitetyn riisin kanssa. Risotto olisi kyllä varmasti antanut ruoalle oman säväyksensä. Kuvissa osso buco näyttää aika mössöiseltä, mutta maku oli kyllä aika mahtava! Perinteisen tyylistä lihapataa, jossa oli ihana, hienostunut aromi. 

Poron osso buco

noin 1,6 kg poron potkakiekkoja 
suolaa
pippuria öljyä
jauhoja

2 dl kuivaa valkoviiniä
4 tomaattia
2,5 dl lihalientä
1 pieni sipuli hiennonnettuna
1 suuri valkosipulin kynsi rikki lyötynä
1 bouquet garni (sellerin varsi, rosmariinia, timjamia)
    
Ota potkakiekot huoneenlämpöön tunti tai pari ennen ruoan valmistusta. 

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Mausta potkakiekot suolalla ja pippurilla molemmin puolin. Kierittele ne sitten jauhoissa (jauhokerros saa olla ohut). Kuumenna paistinpannu, lorauta pannulle öljyä ja ruskista jauhotetut kiekot. Lisää pannulle hienonnettu sipuli ja anna sen ruskistua. Lisää sitten viini ja keitä sitä hieman kasaan. Kaada seos pataan.

Lisää sitten kaltatut tomaatit, joista on poistettu siemenet ja jotka on hienonnettu. Lisää vielä liemi, rikki lyöty valkosipuli ja bouquet garni. Peitä pata kannella ja kypsennä uunissa 2 tuntia. 

Purista lopuksi päälle sitruunan mehua, halutessasi voit ripotella annoksen päälle myös hienonnettua lehtipersiljaa. Tarjoa esimerkiksi riisin kansa.

You Might Also Like

4 Kommentit

 • Reply
  Jokihaka Kokkaa
  11.5.2013 at 06:40

  Herkullisen näköistä! Tein pari syksyä sitten vastaavan hirven lihasta. Hyvin toimi sekin.

 • Reply
  Jonna
  12.5.2013 at 05:21

  Hyvä idea, minullakin on ne potkakiekot pakastimessa eli tuli todellakin tarpeeseen tämä ohje. Osan menin tosin käyttämään riistaliemeen.

 • Reply
  Sini
  12.5.2013 at 08:54

  Hirven liha toimii varmasti myös mainiosti!

 • Reply
  Sini
  12.5.2013 at 08:54

  Suosittelen käyttämään loput tähän, nams! 🙂

 • Kommentoi