pataruoat/ Yleinen

Paella

Olen kokkaillut paellaa blogiin aiemminkin, mutta päätin uusia reseptin, koska tämä on yksi niistä ruoista, joita minua pyydetään tasaisin väliajoin kotona kokkaamaan. Eikä siinä mitään, koska onhan tämä herkullista! 

Käytän paellaan varioiden kaikkea, mitä sattuu kaupasta ja/tai kaapista löytymään ja se onkin juuri yksi paellan hienouksista: sitä voi muutella oman makunsa ja sesongin mukaan. Muutama tärkeä juttu paellassani kuitenkin on, joita en jättäisi pois. Ykkösenä voimakkaan mausteinen chorizo, joka paistetaan ensin pannulla rapeaksi ja jonka paistorasvasta paella sitten saa hienon, syvän ja hiukan tulisen makunsa. Toisena raikas sitruuna, jota puristetaan lopuksi paellan sekaan, jottei siitä tule liian raskaan makuista. Kolmantena mausteet: paella vaatii ehdottomasti sahramia ja savupaprikajauhetta, jotta siitä tulee hyvää!

Hyvän mausteisen chorizon löytäminen ei olekaan ihan niin yksinkertainen tehtävä, mutta suosin itse usein Lidlin mainion makuista chorizoa, jossa on juuri sopivasti mausteisuutta. Kasviksia sen sijaan voi vaihdella ihan mielensä mukaan ja käyttää niitä, jotka sattuvat olemaan tuoreita, raikkaita ja edullisia. Kasviksia kuitenkin kannattaa olla ainakin muutamaa erilaista. Tällä kertaa käytin esimerkiksi ensimmäistä kertaa oliiveja, jotka sopivatkin paellaan tosi hyvin. Paellan kypsentäminen vaatii vähän aikaa, mutta sitä voi tehdä kerralla reilun kokoisen setin. Sitä ei myöskään tarvitse vahtia silmä kovana, sillä maku vain paranee, jos sen antaa hiukan palaa pohjaan. 
 

Paella

loraus oliiviöljyä
150 g chorizoa
4 valkosipulin kynttä
2 tomaattia
2 paprikaa
1 sipuli
1 chili
kourallinen persiljaa
1 tl sahramia
2 tl paprikajauhetta
suolaa
pippuria 

4 dl riisiä
vettä
kasvisfondia
300 g äyriäisiä (jättikatkarapuja, simpukoita)
150 g vihreitä papuja
kourallinen oliiveja
2 sitruunaa

Viipaloi chorizo ja hienonna tomaatit, paprikat, valkosipulin kynnet, sipuli ja chili. Hienonna persijan varret ja säästä lehdet myöhemmäksi. Pilko vihreät pavut. Puolita yksi sitruuna ja lohko toinen.

Kuumenna isossa paistinpannussa oliiviöljy. Paista chorizo oliiviöljyssä rapeaksi. Lisää sitten valkosipulin kynnet ja huumaannu upeasta tuoksusta. Lisää sen jälkeen tomaatti, paprikat, sipuli, chili, persijan varret ja mausteet. Paista kymmenisen minuuttia. 

Lisää sitten riisi, vesi ja kasvisfondi. Anna paellan kypsyä noin 15 minuuttia matalalla lämmöllä välillä sekoitellen ja lisäten vettä tarvittaessa. Lisää loppuvaiheessa vihreät pavut ja kun riisi on melkein kypsää, lisää äyriäiset. Purista joukkoon vielä yhden sitruunan mehu ja lisää oliivit sekä suurin osa persiljan lehdistä. Tarkista maku. Tarjoile sitruunalohkojen ja persiljan kera.

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Anonyymi
  26.1.2015 at 16:27

  Hei!

  Saako tuota savupaprikajauhetta tavallisesta kaupasta? Meidän kaupungin “paremmasta” ruokakaupasta ei meinannut osua silmään, tosin kiireessä jäi kysyttyä henkilökunnalta sen saatavuutta.

 • Reply
  Sini
  26.1.2015 at 18:55

  Jaa-a, vaikea kysymys! Ainakin Prismassa sitä on ja luulisin, että muissakin vähänkin paremmin varustelluissa kaupoissa. Viimeisimmän taisin itse ostaa Punnitse ja säästä -kaupasta. Tuo yksi purkki kun kestää käytössä aika pitkään… Jos ei löydy, kannattaa pyytää kauppiasta tilaamaan – yleensä se onnistuu ja saattavat ottaa valikoimiinkin 🙂

 • Kommentoi