juomat/ salaatit/ Yleinen

Happy Joe – Onni on yksinkertaista -reseptikilpailu: Siideri-hunajaliemessä haudutettu porsaankylki ja kaalisalaatti siiderivinaigretella

Kuten aiemmin jo mainitsin, Hartwall pyysi osallistumaan Onni on yksinkertaista -reseptikilpailuun, joka järjestetään Happy Joe Organic -siiderin lanseerauksen kunniaksi. Aiemmin kertoilin kisan käyntiin potkaisusta, josta sain inspiraatiota ja ideoita omaankin reseptiini. Ideana kisassa on siis tehdä yksinkertanen hyvän mielen resepti, jossa on joko käytetty Happy Joe Organic -siideriä tai joka sopii sen kanssa yhteen. 

Mietin pitkään, mitä oikein kisaan kokkailisin, kun rima oli asetettu niin korkealle sen jumalaisen kanan jälkeen. No, päätin heti, että haluan tehdä suolaista ruokaa, johon käyttäisin jollain tapaa tuota omenasiideriä. Päädyin lopulta porsaankylkeen, jota hauduttaisin uunissa siideriliemessä ja jonka paistaisin lopuksi rapeaksi. Lisukkeeksi valikoitui samassa liemessä kyspytetyt makeat sipulit ja raikas kaali-porkkanasalaatti, johon tein vielä siiderivinaigreten. Siideriä monella tapaa siis! Ideana reseptissäni oli korostaa siiderin omenaisuutta ja tuoda ruokaan makeutta omenan kanssa ihanasti yhteen sopivalla hunajalla. 

Porsaan kylki on nykyään suosikkini: sen rasvaisuus sopii täydellisesti helppoon ruokaan, joka unohdetaan tuntikausiksi uuniin. Mietiskelin siiderin makupareja, ja päädyin laittamaan haudutusliemeen siiderin kaveriksi valkosipulia, tuoretta timjamia ja hunajaa. Lisäksi upotin samaan liemeen vielä sipulin puolikkaita. Porsaan kylki oli minulla uunissa kolme tuntia, mutta sen voi huoletta antaa olla pidempäänkin. Nappasin sipulit pois puolentoista tunnin kohdalla – ne olivat siinä vaiheessa jo pehmeitä ja makeita. Kyljen voi valmistella edellisenä päivänä tai jättää koko yöksi uuniin miedolla lämmöllä. Tällä tavalla ennen tarjoilua tehtävät valmistelut hoituvat aika nopeasti.

Raikkaan lisukesalaatin valmistaa hetkessä. Laitoin siihen nyt parhaimmillaan olevaa varhaiskaalia, lehtikaalia, kesäsipulia ja porkkanaviipaleita. Ihanan rapsakkaa! Salaatin sitoo muuhun annokseen siideripohjainen vinaigrette, jossa on siiderin lisäksi oliiviöljyä, hunajaa, valkoviinietikkaa, sinappia, suolaa ja pippuria. Makeahko vinaigrette sopii tosi hyvin yhteen raikkaan rapean salaatin kanssa!  Salaatti kannattaa tehdä muuten valmiiksi ja kastikkeen voi kaataa tyhjään siideripulloon, josta jokainen voi pöydässä kaataa sopivan määrän kastiketta salaattiannoksensa päälle. Näin salaatti ei ehdi vetistyä vaan pysyy sopivan rapeana. Kannattaa kuitenkin ilmoittaa vieraille pullon sisällöstä, ettei kukaan ehdi kulauttaa kastiketta sellaisenaan luullen sitä siideriksi – meillä ehti näin jo käymään, mutta onneksi saatiin ihan oikeaa siideriä sitten onnettomalle kulauttelijalle heti tilalle!

Juuri ennen tarjoilua lihan haudutusliemi siivilöidään, joukkoon lisätään vielä lisää hunajaa ja annetaan sen kiehua miedolla lämmöllä niin, että hunaja karamellisoituu. Paloiteltu porsaan kylki ja sipulin puolikkaat heitetään pannulle liemen joukkoon ja annetaan niiden makeutua, rapeutua ja saada ihana tumma pinta. 

Resepti saattaa tuntua monimutkaiselta, mutta ei sitä ole: porsas ja sipulit kypsyvät kuin huomaamatta uunissa ja salaatti valmistuu käden käänteessä. Annos nautitaan tietysti siideripullollisen kanssa – toimii! Reseptin mukaisesta annoksesta riittää neljälle.

Siideri-hunajaliemessä haudutettu porsaankylki ja sipulit

400 g porsaan kylkeä 
4 sipulia
2 pulloa Happy Joe Organic -siideriä
pari tuoretta timjaminoksaa
puolikas valkosipuli
4 rkl hunajaa
suolaa
pippuria

4 rkl hunajaa

Ota liha lämpiämään huoneenlämpöön pari tuntia ennen valmistusta. Mittaa liemen ainekset kattilaan ja kiehauta. Laita liha uunivuokaan ja kaada kiehautettu liemi sen päälle. Kuori ja puolita sipulit. Aseta sipulit lihan seuraksi liemeen. Laita uuniin 175 asteeseen, ota sipulit pois 1,5 tunnin kuluttua ja anna lihan muhia vähintään kolme tuntia liemessä. 

Ota sitten liha pois liemestä ja anna sen jäähtyä. Mikäli teit tämän jo edellisenä iltana, laita liha jääkaappiin. Siivilöi liemi ja ota se talteen. 

Seuraavana päivänä kiehauta liemi paistinpannulla, lisää toinen annos hunajaa ja anna kiehua matalalla lämmöllä, kunnes liemi saostuu ja hunaja karamellisoituu. Paloittele liha annospaloiksi ja lisää se sekä sipulin puolikkaat karamellisoituneen kastikkeen joukkoon pannulle. Paista, kunnes liha ja sipulit ovat kauniin ruskean värisiä. Tarjoa kaalisalaatin kanssa ja nauti siiderin kanssa! 

Kaalisalaatti siiderivinaigretella


puolikas varhaiskaali
kourallinen lehtikaalia
pari vartta kesäsipulista
2 porkkanaa
pala parmesaania

1 dl oliiviöljyä
1 dl Happy Joe Organic -siideriä
2 rkl hunajaa
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl sinappia
suolaa
pippuria

Viipaloi kaalit ja hienonna kesäsipulin varret. Kuori porkkanat ja raasta niistä lastuja. Sekoita kaikki aineet keskenään. Raasta päälle parmesaanilastuja. 

Valmista kastike sekoittamalla ainekset. Maista ja korjaa makua tarvittaessa. Tarjoa porsaankyljen lisukkeena ja nauti siiderin kanssa! 

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi